margarin helyett vaj, gépsonka és párizsi meg zalahús helyett rúd téliszalámi és pácolt egész pulykacomb. tejterméket szinte egyáltalán nem, egyedül a trappista sajt maradt
de nem a mennyiségen van a hangsúly hanem azon hogy simán ki lehet váltani az okádék párizsit meg "epres" joghurtot igazi kajával. senki nincs rákényszerítve hogy E450et egyen:P
1-2 napig utána mikor 10 órakor már csak remegnél akkor elgondolkodnál azon ,hogy lehet enni kellene valami mást is. Jók ezek a diétás okosságok, meg a müzli szelet csak nem fizikai munkásoknak.
1. 50g mandula(néha kesudió vagy mogyoró) meg 2 puffasztott rizs 2. turmix (1x banán, fagyasztott málna, 125g zsírszegény túró és 3dl tej) + 2 puffasztott rizs 3. ránotta (3 tojás meg egy fél hagyma) + 2 puffasztott rizs 4. ugyanaz mint a 2.
esetleg a túróban meg a tejben lehet fûrészpor meg E45637 a többibe nem nagyon lehet belecsempészni. beteg 10 éve nem voltam. vérképem olyan mint jézusnak
ilyet hogy virsli vagy párizsi már nem bírnék megenni:P
Na, a mennyiség nem keverendõ a minõséggel. Inkább eszek kevesebbet, és egészségeset , mint egészségtelen szart.
Pl én is jó, ha havonta 1-2x Mcdonalds-ba megyek, akkor is csak akkor, ha haverokkal megyünk valamerre.
Az tény hogy sok a szar, de azért én nem panaszkodom. Nagyimék idejében örültek hogy ha egyáltalán kenyér volt. Jobb napokon tudtak rá tenni cukrot, vajat, meg sütöttek mindenfélét a kenyér tésztájából. Megnéztem volna akkor hogy sírtatok volna. :) Engem is bosszant ez a sok szar, de szerencsére van nagyi aki azért tud jó dolgokat csinálni. No meg a legkisebb bajom is nagyobb ennél. :)
Ehh, ne is monnd...Olyan sajtok vannak, hogy én néha a hûtõt ütöm, hogy ez megint mi a f@sz...
Ha nagymuter kimegy piacra, és vesz valami finom házisajtot, az miért ilyen kemény, jóízû? és amit boltbaveszel ilye tolle gecik miért ilyen 2 napos fos állagúak? Vágni nemlehet, reszelni nem lehet, mert egyszerûen semmi sajt tartalma, és jobban ragad mint valami ragasztó.Az meg megint máskérdés, hogy ha elkezdem rántani, akkor hova a francba tûnik a sajt fele:C Multkor is elkzedem rántani, és mire kész lettem valamerre eltûnt majdnem a fele...[Nem folyt ki]
a lényeget elfelejtettem. azért van kis különbség genetikailag az afrikai és európai ember között. pl a japánok egyáltalán nem tolerálják a tejet, akkor az ártalmas? lfszt, csak nincsenek hozzászokva, nincs ami lebontsa. eu-ban a mozgáshiány a fõ okozója a csontritkulásnak, nem a tej.
ne igyál akkor. a tojásra is azt mondták régebben, hogy nem egészséges, kerüljük. ma meg az anyatej után a 2. legjobb táplálék, mert kb96%-ban felhasználja a szervezet. mindig vannak hisztik az egyes élelmiszerek körül. majd elmúlik. :)
én azt mondom, hogy mindenki azt egyen amit megkíván, ha tehetem ezt be is tartom. :)
nyugi, én is ittam rendesen tejet egyébként monitoroztad a szervezeted hogy biztosan tudod hogy onnan lett a csont ilyen? egyébként csak keress rá Másrészt azoknak az afrikai törzsben élõ nõknek, akik sokkal kevesebb calciumot visznek be mint a nyugaton élõ nõk, érdekes módon szinte teljesen ismeretlen a csontritkulás fogalma
ez komoly gecc! bár valahol logikus h nincs annyi gyümölcs a világon mint amennyi Danone vagy egyéb joghurt megfordul az élelmiszer piacon, és h amit látunk az csak egy mátrix, egy illuzió. ami gyárban készül futószalagon az biztos h nem úgy készül mint ahogy elképzeljük. ma már egy mindenki számára elérhetõ kajákat csak is úgy készíthetnek ha szintetikusan elõállított anyagból készítik azokat.
aztán h ez jó vagy nem? természetesen nem, de késõ ezen bánkódni, hiszen nézzünk szét a konyhában, hogy miaz amiben nem aromák, és savak helyettesítik az ízeket :S
Háth figyelj, annak ellenére hogy "tudom" hogy a kaják jórészében mennyi méreg van, esetleg hogy készítik, mégis megeszem mert nincs más. Ez olyan dolog, hogy a 80 éves papa majd megfullad, de még mindig szívja a cigit, a 30-40 éves családapa meg meghal tüdõrákban pedig egy szálat nem szívot életében. Ennyi. Esszük a mérget, és háth sokminden benne van a pakliban. Persze van még megoldás.
Pl: Saját gazdálkodásba kezdesz. Biztos helyrõl szerzed be a kaját, viszonylag jó pénzért. Kimész az erdõszélre, és rágod a fa tövét.
na meg azért sokkal de sokkal minõségibb kaját eszel így. úgy értem... ettetek már Tesco féle félbarna kenyeret? mi házibuliban annak idején csak annak adtuk, akit nagyon-nagyon nem szerettünk.
Az a baj, hogy már szinte mindenröl lehet ilyen adatokat keríteni, mert tényleg minden ételben vannak elég bizarr dolgok. De muszály valahogy életben maradni...
A közkedvelt parizerrõl pl. tudnák most pár oldalt linkelni, de elég egy is ami örökre levenné az étlapodról a párizsit. (Képek, + szép kis leírás a "gyártás" menetérõl. De a példák közül a többi se piskóta.
Engem addig nem érdekel mit eszek, amíg nem tudom róla hogy miböl készült. Pl az olyan ételeket amiben túró van csak akkor eszem meg ha nem tudom, hogy van benne túró És ezt lehet érteni a többire is, mert válogatok nagyon. A gyümölcsök és zöldségek meg kitartanak egy darabig, mivel itthon van egy pár fa + zöldségeskert és hasonlók. Szóval azt amíg nem kell nem vesszük boltban.
Régebben nem ismertem olyan embert aki ne imádta volna a hurkát, vagy a kolbászt.
Nekem pár éve halt meg a nagypapám, elõtte is néhány évig beteg volt. Gyerekkoromban mindig vágtunk náluk disznót, amit aztán késõbb elosztottunk a családban. Miután elhunyt, csak egyszer vágtunk disznót...
Nem is tudom mikor ettem olyan jó szalonnát vagy kolbászt, vagy kocsonyát azután...
Porlevesekhez meg annyit szólnék, hogy: miért? nektek eddig húsleves ízûnek tûnt? Nekem simán sós víz jut róla eszembe, ami benne van zöldség annak meg semmi íze, és olyan kemény, hogy végigkarcolja torkomat...
A honfoglaló magyarok is lényegében porlevesen éltek.
Fogták a húst, megfúszerezték, kiszárítóttak, ledarálták, és mikor Ebug Atta nevû honfoglalónk elövette kis tasakjából a húsport, amit drága arája pakolt el neki útra, egy kis forralt vízzel, és valamiféle kanálhoz hasonlítható evõeszközzel elintézte a napi táplálék bevitelt.
Szerintem a porleveseknek ugyanez az elkészítési módjuk, csak nem hússal, hanem fûszerekkel és slussz-passz.
hmmmm....hát egen.. mondjuk ha én belegondolok, énis kurva kevés húst eszek (eléggé finnyás vagyok: csak friss tarja, marha, csirkemell amit eszek. utálom a : csontos húsokat -pl. comb, egész csirke, kajak, ha nem színhús akkor nem fogom ott szopogatni..., utálom a halat, max. hallé, meg a vadhúsokat is ki nem állhatom...)
pontosan azért mert a városban beszerezhetõ húsipari termékek nagyrésze olyan nagyipari hústermelõ feldolgozó telepekrõl érkezik amibe belegondolni se merek... telizabáltatják õket monstanto kukoricával meg soyával, telinyomják õket hormonnokkal hogy nagyobbra hízzanak meg többet tejeljenek, aztán egy kiló antibiotikum hogy ne rohadjon szét élve amíg levágják, aztán a húsfeldolgozóban is belekevernek mindenféle tartósító vegyszert, töltelékanyagot.. szóval thanks, but no thanks
ha megtehetném, akkor tuti hogy csinálnék magamnak egy kis gazdaságot!
vagy szerezni valami jó zsíros földet...felét beerdõsíteni, abban iszonyat pénz lenne... feét meg mûvelném.
ja, amúgy ezis milyen érdekes, a földeket is ha kivonod a termelésbõl és beerdõsíted, azt támogatja az EU. aztán hip-hopp eltûnik a mezõgazdaság (vagy legalábbis jól szíven üti azt), hogy még jobban függjünk az import termékektõl... tetü banda...
kenyeret a helyi pékségben veszek, magyar vállalkozó. tejet és sajtokat is magyar kisvállalkozónál veszek. van saját hentesem, hús megoldva. havi egyszer van termelõi piac, magától a parasztoktól veszem az almát, krumplit, hagymát, stb. egyedül tésztákat, meg teát veszek multiknál, meg 100 forintos dolgokat.
ja, barna sört csak pilisvörösvárról, az ottani sörfõzdébõl.
ki van alakítva a globalizáció ördögi köre, ne aggódj... Mivel nincs magas bér, így a kereslet az olcsóbb termékre koncentrál..a kis- és középvállalkozások szépen csõdbe mennek(vagy beolvadnak a nagyobbakba..), mivel a termékeikre nincs meg a megfelelõ felvevõpiac. Egy idõ után megmarad az a pár monopólium cég, hiába vakítják a parasztot a tröszt ellenes törvényekkel...
amúgy sajnos lehet akárki akármilyen tudatos, lehetek én vegetáriánus, próbálhatok órákat azzal tölteni hogy vadászok kevésbé ártalmas termékekre, így is úgy is rábaszok példának okáért mivel nem eszek húst, sok zöldség gyümölcsöt, illetve tejterméket fogyasztok... akárhol szerzek be bpesten zöldség gyümölcsöt, pl. a fény utcai piacon, tudom jól hogy ott is szarrá permetezik mégha családi gazdaságban termelik is, mert csak így tudnak úgy ahogy megélni aztán a tömérdek tejtermék meg sajt amit eszek, mint kiderült gmo moratorium az euban ide vagy oda... a magyar tejtermelõ tehéntelepek szinte mindegyikénél a kibaszott monsanto roundup ready szójával etetik a teheneket mert az a gazdaságos (pedig elvileg ilyet kurvára nem is lehetne mo.-on) szóval nesze neked tudatos fogyasztás
hát igen..csak az a baj, hogyha egyszer megszûnik ez a verseny, akkor az árak tényleg nyugatiak lesznek (a bérek meg nem...)
itt az az egyetlen probléma, hogy a külföldi fosok olcsó áraival nem tud lépést tartani a magyar termék, mert a gazdáknak sokszor így is rábaszós minden üzlet. az emberek meg ott spórolnak ahol tudnak, mivel pénzünk nincsen. és a legdrágább egy háztartásban nem a rezsi vagy a lakbér, hanem a kaja.
hm... az a gond hogy a boltban vasarolt tejet tartositjak hogy ne romoljon el meg kozben at dolgozzak kb. hogy legyen neked meg az mellett tejfol stb... az almak meg mittomen mien szep lehet ha teli van mereggel...az is csupa egesseg... a mai vilag elvan rontva,es kitehet rola? na na na kicsoda nemhallom!?! Hat amerika mert annyi hulye betegseget virust stb.-t csinalt hogy mindent kell gyogyitani rengeteg permetszerrel stb. es ha mar a rovarok nem akarnak enni belole mert enne az ember? Ezert jobb megis a hazi termek mint amit mas keszit...
aztán a csúcs még az amikor mégjobban összezavarják az embert a "wellness, fitness, light, diet, bio" stb. feliratokkal, amibõl ugye azt a következtetést vonná le az ember alapból hogy ez egészséges... közbe meg ugyanazt a szart pl. cukor helyett toxikus aszpartámmal helyettesítik meg ilyenek sok fasz meg szlopálja a no cukor maxi íz stb. csúcsterméket... sose fog rájönni hogy amikor évek mulva metszik ki a fél agyát a tumor miatt meg telisugározzák az az õ korábbi gyerekded primitívsége miatt van
jaja...
és mivan a sajttal? öcsém, amiket veszünk sajt...pf...fele ilyen savanyú éretlen okádék. én nem tudom hogy képzelik ezt... nemis sajt a neve, hanem vmi tejkészítmény vagy tudja az isten...
de úgylátszik mûködik a gépezet, minden szart megesznek mostmár az emberek..csak sajna engem ez a habitus ingerültté tesz, lassan moslékot fognak árulni nekünk (és jön az Állatfarm...)
dehogynem függ össze...pár évvel ezelõtt emléxem, hogy csináltam egy 3 tojásos rántottát, aminek az utolsó falatait alig bírtam legyûrni. Ráadásul a rántotta másnaposvizelet-sárga volt... Mostmeg? EGy rántotta 6-7 tojásnál kezdõdik, 2 szelet kenyeret kell ennem hozzá...a színe meg lassan lassan hasonlít a fehérhez..
szeptember óta a cívis városban élek, néha veszek a kispiacon PECSÉTELT (vagy nemtom hogy hívják) tojást. Múltkor hazajöttem nagyszülõkhöz, kérdezem nagyanyámat miafasz ez a sok kacsatojás itt nálatok??:DDdd Mondta hogy ez tyúktojás... meglepõdtem, elszoktam az ilyen nagyságú tojástól... érdekes, amit mittomén honnan hoznak tojást, kurva kicsi... 2x annyit kell belõle venni hogy jól lakj mintha mondjuk nem tápos csirke tojását vennéd (bár ez lehet hogy nem függ össze a tápos-nemtápos dologgal)
jaja...mondjuk annyi, hogy nekem nagyszüleim még mindíg õstermelõk, és szomorú látni hogy az eu csatlakozás elõtt 300ft volt kilója a meggynek (amennyiért eladtuk a "nagyoknak"), azóta pedig semmi ára nincs.
én egy ideje azért törekszem arra hogy minél több "háztájit" egyek. bár, évente 2x vágnak disznót, szóval anyag mindig van:)) (decemberben lesz a következõ disznótor, beis lakok jól....fehérszalonna sütve, vöröskáposztával..nyamm)