Hali! Szóval, gondolkoztam hogy manapság mennyi mûkaját eszik az ember, és ez milyen hatással van a hétköznapjainkra...
Ma tesóm evett vmi epres danön joghurtos izét, kb. olyan volt mint vmi puding(??), de egyben mozgott az egész mint vmi takony...
Namost, ez a kis 110g-os pohárkányi cucc 55g tejet tartalmaz. Van még benne cukor, zselatin, módosított kukoricakeményítõ, ja meg eperaroma, de az gondolom dögivel (mert akkor látott gyümölcsöt ez a valami amikor valami falun szállították át)... és az elengedhetetlen vitaminok, hogy legyen mit kiemelniük a reklámban...
Másik: spárban, kivannak rakva a szép külföldi almák... csillog-villog, minden baba... mellette a magyar alma, csak oda van borítva szinte, jól megütve stb.. látom hogy egy faszi nagyo nézegeti hogy mit is válasszon
aztán döntött...megkérdeztem hogy miért nem a magyar almát veszi, tudja egyáltalán hogy a másik honnan származik... erre reakció (felháborodottan) : mit számít az???
Mi lesz így a normális, egészséges termékekkel? Pl., magyarországon több traktor van mint tehén... a tejtermékek zöme külföldi... Nagyanyám még veszi a tejet, háztól (hetente 2litert) na annak aztán van föle, lehet altatni, kurvafinom.
Ha egy bolti tejet raknánk el aludt tejnek akkor a tál tetején maradna a víz, az alján meg ilyen mészszerû anyag rakódik le (és penészedik)...pf...
Mi lesz itt pár év múlva? Hová tart ez a nagy piacgazdaság...?
KÖZÉRDEKÛ KÖZLEMÉNY: Gyorsan véssék ide hszeiket amíg lehet, mert a topik hamarosan bezár !
tegnap volt rádióba h az eper joghurtot fûrészporból is csinál(hat)ják
Sajnos ezek a kérdések egytõl egyig politikához köthetõ, amibõl flém lesz. Egyébként én úgy vagyok vele, hogy leszarom ha a párizsi patkányhúsból van, de finom :) ha tudnád mindenrõl, hogy hogyan készül, nem ennél meg semmit =(
"aztán döntött...megkérdeztem hogy miért nem a magyar almát veszi," ---> Én is felháborodtam volna. Amúgy erre könnyen rá lehet jönni. Összehasonlítod a Magyar, és a Külföldi termékek árát. A Magyar picit drágább.
ne beszélj már hülyeségeket. aha, azért 5Ft a magyar léalma pl. vagy azért volt 40-50Ft a meggy felvásárlási ára idén nyáron... (kilónként.) németországba meg már 5-6x os áron viszik ki (hogy aztán visszahozzák bifidusz büfögsziszként, megint rádobva a difit)
ÉS A MAGYART A PARASZTOK ADJÁK LE A HÛTÕÜZEMEKNEK, SEMMI GÉNKEZELÉS SEMMI SZUTYOK
Köszöntelek a 21. század globalizálódó(globalizált?) világában. Támogatni kell a teszkók meg az lidlik bejövetelét, mer' az occsó. Más kérdés, hogy amíg megeszel nyáron egy magyar lédús paradicsomot a házi fehérszalonnádhoz, iszol hozzá egy pohár magyar tejet, ötmilliószor jobban laksz, mintha ennél 3db kemény, ízetlen, bûzetlen spanyol paradicsomot, valami külföldi szar patkányfelvágottat, és innál hozzá egy liter tejporból készült osztrák tejet. És láss csodát...árban ugyan ott vagy, ha még nem olcsóbban jössz ki. Ilyen ez a magyar, lényeg az, hogy olcsó legyen és minél több. A minõség már mellékes........
jaja...mondjuk annyi, hogy nekem nagyszüleim még mindíg õstermelõk, és szomorú látni hogy az eu csatlakozás elõtt 300ft volt kilója a meggynek (amennyiért eladtuk a "nagyoknak"), azóta pedig semmi ára nincs.
én egy ideje azért törekszem arra hogy minél több "háztájit" egyek. bár, évente 2x vágnak disznót, szóval anyag mindig van:)) (decemberben lesz a következõ disznótor, beis lakok jól....fehérszalonna sütve, vöröskáposztával..nyamm)
szeptember óta a cívis városban élek, néha veszek a kispiacon PECSÉTELT (vagy nemtom hogy hívják) tojást. Múltkor hazajöttem nagyszülõkhöz, kérdezem nagyanyámat miafasz ez a sok kacsatojás itt nálatok??:DDdd Mondta hogy ez tyúktojás... meglepõdtem, elszoktam az ilyen nagyságú tojástól... érdekes, amit mittomén honnan hoznak tojást, kurva kicsi... 2x annyit kell belõle venni hogy jól lakj mintha mondjuk nem tápos csirke tojását vennéd (bár ez lehet hogy nem függ össze a tápos-nemtápos dologgal)
dehogynem függ össze...pár évvel ezelõtt emléxem, hogy csináltam egy 3 tojásos rántottát, aminek az utolsó falatait alig bírtam legyûrni. Ráadásul a rántotta másnaposvizelet-sárga volt... Mostmeg? EGy rántotta 6-7 tojásnál kezdõdik, 2 szelet kenyeret kell ennem hozzá...a színe meg lassan lassan hasonlít a fehérhez..
és mivan a sajttal? öcsém, amiket veszünk sajt...pf...fele ilyen savanyú éretlen okádék. én nem tudom hogy képzelik ezt... nemis sajt a neve, hanem vmi tejkészítmény vagy tudja az isten...
de úgylátszik mûködik a gépezet, minden szart megesznek mostmár az emberek..csak sajna engem ez a habitus ingerültté tesz, lassan moslékot fognak árulni nekünk (és jön az Állatfarm...)
aztán a csúcs még az amikor mégjobban összezavarják az embert a "wellness, fitness, light, diet, bio" stb. feliratokkal, amibõl ugye azt a következtetést vonná le az ember alapból hogy ez egészséges... közbe meg ugyanazt a szart pl. cukor helyett toxikus aszpartámmal helyettesítik meg ilyenek sok fasz meg szlopálja a no cukor maxi íz stb. csúcsterméket... sose fog rájönni hogy amikor évek mulva metszik ki a fél agyát a tumor miatt meg telisugározzák az az õ korábbi gyerekded primitívsége miatt van
azok gusztustalanok :| egyszer vettem a tescoban akciósan, alig bírtam megenni
hm... az a gond hogy a boltban vasarolt tejet tartositjak hogy ne romoljon el meg kozben at dolgozzak kb. hogy legyen neked meg az mellett tejfol stb... az almak meg mittomen mien szep lehet ha teli van mereggel...az is csupa egesseg... a mai vilag elvan rontva,es kitehet rola? na na na kicsoda nemhallom!?! Hat amerika mert annyi hulye betegseget virust stb.-t csinalt hogy mindent kell gyogyitani rengeteg permetszerrel stb. es ha mar a rovarok nem akarnak enni belole mert enne az ember? Ezert jobb megis a hazi termek mint amit mas keszit...
itt az az egyetlen probléma, hogy a külföldi fosok olcsó áraival nem tud lépést tartani a magyar termék, mert a gazdáknak sokszor így is rábaszós minden üzlet. az emberek meg ott spórolnak ahol tudnak, mivel pénzünk nincsen. és a legdrágább egy háztartásban nem a rezsi vagy a lakbér, hanem a kaja.
amúgy sajnos lehet akárki akármilyen tudatos, lehetek én vegetáriánus, próbálhatok órákat azzal tölteni hogy vadászok kevésbé ártalmas termékekre, így is úgy is rábaszok példának okáért mivel nem eszek húst, sok zöldség gyümölcsöt, illetve tejterméket fogyasztok... akárhol szerzek be bpesten zöldség gyümölcsöt, pl. a fény utcai piacon, tudom jól hogy ott is szarrá permetezik mégha családi gazdaságban termelik is, mert csak így tudnak úgy ahogy megélni aztán a tömérdek tejtermék meg sajt amit eszek, mint kiderült gmo moratorium az euban ide vagy oda... a magyar tejtermelõ tehéntelepek szinte mindegyikénél a kibaszott monsanto roundup ready szójával etetik a teheneket mert az a gazdaságos (pedig elvileg ilyet kurvára nem is lehetne mo.-on) szóval nesze neked tudatos fogyasztás
és miért nem eszel húst amúgy? én nemtudom megérteni a vegákat... (pedig anyám is az)
ki van alakítva a globalizáció ördögi köre, ne aggódj... Mivel nincs magas bér, így a kereslet az olcsóbb termékre koncentrál..a kis- és középvállalkozások szépen csõdbe mennek(vagy beolvadnak a nagyobbakba..), mivel a termékeikre nincs meg a megfelelõ felvevõpiac. Egy idõ után megmarad az a pár monopólium cég, hiába vakítják a parasztot a tröszt ellenes törvényekkel...
kenyeret a helyi pékségben veszek, magyar vállalkozó. tejet és sajtokat is magyar kisvállalkozónál veszek. van saját hentesem, hús megoldva. havi egyszer van termelõi piac, magától a parasztoktól veszem az almát, krumplit, hagymát, stb. egyedül tésztákat, meg teát veszek multiknál, meg 100 forintos dolgokat.
ja, barna sört csak pilisvörösvárról, az ottani sörfõzdébõl.
ha megtehetném, akkor tuti hogy csinálnék magamnak egy kis gazdaságot!
vagy szerezni valami jó zsíros földet...felét beerdõsíteni, abban iszonyat pénz lenne... feét meg mûvelném.
ja, amúgy ezis milyen érdekes, a földeket is ha kivonod a termelésbõl és beerdõsíted, azt támogatja az EU. aztán hip-hopp eltûnik a mezõgazdaság (vagy legalábbis jól szíven üti azt), hogy még jobban függjünk az import termékektõl... tetü banda...
pontosan azért mert a városban beszerezhetõ húsipari termékek nagyrésze olyan nagyipari hústermelõ feldolgozó telepekrõl érkezik amibe belegondolni se merek... telizabáltatják õket monstanto kukoricával meg soyával, telinyomják õket hormonnokkal hogy nagyobbra hízzanak meg többet tejeljenek, aztán egy kiló antibiotikum hogy ne rohadjon szét élve amíg levágják, aztán a húsfeldolgozóban is belekevernek mindenféle tartósító vegyszert, töltelékanyagot.. szóval thanks, but no thanks
hmmmm....hát egen.. mondjuk ha én belegondolok, énis kurva kevés húst eszek (eléggé finnyás vagyok: csak friss tarja, marha, csirkemell amit eszek. utálom a : csontos húsokat -pl. comb, egész csirke, kajak, ha nem színhús akkor nem fogom ott szopogatni..., utálom a halat, max. hallé, meg a vadhúsokat is ki nem állhatom...)
A honfoglaló magyarok is lényegében porlevesen éltek.
Fogták a húst, megfúszerezték, kiszárítóttak, ledarálták, és mikor Ebug Atta nevû honfoglalónk elövette kis tasakjából a húsport, amit drága arája pakolt el neki útra, egy kis forralt vízzel, és valamiféle kanálhoz hasonlítható evõeszközzel elintézte a napi táplálék bevitelt.
Szerintem a porleveseknek ugyanez az elkészítési módjuk, csak nem hússal, hanem fûszerekkel és slussz-passz.
Nekem pár éve halt meg a nagypapám, elõtte is néhány évig beteg volt. Gyerekkoromban mindig vágtunk náluk disznót, amit aztán késõbb elosztottunk a családban. Miután elhunyt, csak egyszer vágtunk disznót...
Nem is tudom mikor ettem olyan jó szalonnát vagy kolbászt, vagy kocsonyát azután...
Porlevesekhez meg annyit szólnék, hogy: miért? nektek eddig húsleves ízûnek tûnt? Nekem simán sós víz jut róla eszembe, ami benne van zöldség annak meg semmi íze, és olyan kemény, hogy végigkarcolja torkomat...
10ezer forintonként kb 500 forint. attól függ, mit, és milyen minõségben veszek. ha középkategóriában maradok, még olcsóbb is néha.
Engem addig nem érdekel mit eszek, amíg nem tudom róla hogy miböl készült. Pl az olyan ételeket amiben túró van csak akkor eszem meg ha nem tudom, hogy van benne túró És ezt lehet érteni a többire is, mert válogatok nagyon. A gyümölcsök és zöldségek meg kitartanak egy darabig, mivel itthon van egy pár fa + zöldségeskert és hasonlók. Szóval azt amíg nem kell nem vesszük boltban.
ja igen, itt egy kis bejátszás a filmbõl... semmi extra, egy csirkegyár, de elég érdekes hogy automatizálták:)
A közkedvelt parizerrõl pl. tudnák most pár oldalt linkelni, de elég egy is ami örökre levenné az étlapodról a párizsit. (Képek, + szép kis leírás a "gyártás" menetérõl. De a példák közül a többi se piskóta.
Az a baj, hogy már szinte mindenröl lehet ilyen adatokat keríteni, mert tényleg minden ételben vannak elég bizarr dolgok. De muszály valahogy életben maradni...
na meg azért sokkal de sokkal minõségibb kaját eszel így. úgy értem... ettetek már Tesco féle félbarna kenyeret? mi házibuliban annak idején csak annak adtuk, akit nagyon-nagyon nem szerettünk.
Háth figyelj, annak ellenére hogy "tudom" hogy a kaják jórészében mennyi méreg van, esetleg hogy készítik, mégis megeszem mert nincs más. Ez olyan dolog, hogy a 80 éves papa majd megfullad, de még mindig szívja a cigit, a 30-40 éves családapa meg meghal tüdõrákban pedig egy szálat nem szívot életében. Ennyi. Esszük a mérget, és háth sokminden benne van a pakliban. Persze van még megoldás.
Pl: Saját gazdálkodásba kezdesz. Biztos helyrõl szerzed be a kaját, viszonylag jó pénzért. Kimész az erdõszélre, és rágod a fa tövét.
ez komoly gecc! bár valahol logikus h nincs annyi gyümölcs a világon mint amennyi Danone vagy egyéb joghurt megfordul az élelmiszer piacon, és h amit látunk az csak egy mátrix, egy illuzió. ami gyárban készül futószalagon az biztos h nem úgy készül mint ahogy elképzeljük. ma már egy mindenki számára elérhetõ kajákat csak is úgy készíthetnek ha szintetikusan elõállított anyagból készítik azokat.
aztán h ez jó vagy nem? természetesen nem, de késõ ezen bánkódni, hiszen nézzünk szét a konyhában, hogy miaz amiben nem aromák, és savak helyettesítik az ízeket :S
nyugi, én is ittam rendesen tejet egyébként monitoroztad a szervezeted hogy biztosan tudod hogy onnan lett a csont ilyen? egyébként csak keress rá Másrészt azoknak az afrikai törzsben élõ nõknek, akik sokkal kevesebb calciumot visznek be mint a nyugaton élõ nõk, érdekes módon szinte teljesen ismeretlen a csontritkulás fogalma
ne igyál akkor. a tojásra is azt mondták régebben, hogy nem egészséges, kerüljük. ma meg az anyatej után a 2. legjobb táplálék, mert kb96%-ban felhasználja a szervezet. mindig vannak hisztik az egyes élelmiszerek körül. majd elmúlik. :)
én azt mondom, hogy mindenki azt egyen amit megkíván, ha tehetem ezt be is tartom. :)
a lényeget elfelejtettem. azért van kis különbség genetikailag az afrikai és európai ember között. pl a japánok egyáltalán nem tolerálják a tejet, akkor az ártalmas? lfszt, csak nincsenek hozzászokva, nincs ami lebontsa. eu-ban a mozgáshiány a fõ okozója a csontritkulásnak, nem a tej.
Jó téma! Egyébként régen is voltak mû"ételek". Vegyük alapul mondjuk a hitlerszalonnát. Az mibõl készül vajon?
Ehh, ne is monnd...Olyan sajtok vannak, hogy én néha a hûtõt ütöm, hogy ez megint mi a f@sz...
Ha nagymuter kimegy piacra, és vesz valami finom házisajtot, az miért ilyen kemény, jóízû? és amit boltbaveszel ilye tolle gecik miért ilyen 2 napos fos állagúak? Vágni nemlehet, reszelni nem lehet, mert egyszerûen semmi sajt tartalma, és jobban ragad mint valami ragasztó.Az meg megint máskérdés, hogy ha elkezdem rántani, akkor hova a francba tûnik a sajt fele:C Multkor is elkzedem rántani, és mire kész lettem valamerre eltûnt majdnem a fele...[Nem folyt ki]