Nekünk is úgy tűnik, hogy kevesebb adagra elég, de lehet, hogy csak mi iszunk egy adagra többet. :) Mi is így szoktuk, reggel frissen daráljuk a szemes kávét és akkor isszuk az első adagot, a másodikat meg délután, de addig átöntjük üvegpohárba és lefedjük, ivás előtt meg melegítés után kicsit megkavarjuk kiskanállal. Nem tudom, hogy ez számít-e valamit. Persze így sem teljesen olyan már, mint frissen.
Ha nem friss a kávé, akkor az aromák elillannak belőle, viszont a csersav miatt keserűbb lesz. A legjobb a frissen őrölt (nem darált) kávé, frissen főzve. A kávébabot (esetleg őrleményt) jól lezárva, minél kevesebb levegőt hagyva kell tárolni. Utoljára szerkesztette: becauseIsaid, 2021.01.20. 10:14:39
Ti reggel mikor isszátok a kávét? Reggeli előtt vagy után? Tudtommal az nem túl jó, ha reggeli előtt, éhgyomorra isszuk a kávét, de jelenleg én csak így tudom megoldani. Reggelit bent a munkahelyen szoktam venni, így ha reggel kotyogós kávét akarok inni, azt mindenképp csak reggeli előtt tudom megtenni.
Reggeli után. Ritkán előfordul, hogy előtte, de valami kicsit mindig próbálok még akkor is bedobni kávé előtt. Utoljára szerkesztette: becauseIsaid, 2021.01.22. 09:04:08
Van egy ismerősöm, aki csak délelőtt kávézik, mert ha később is iszik, akkor nem tud este nyugodtan aludni. Én meg akár kávé után rögtön tudok. Nektek mi a tapasztalat?
Hogy mi? Persze hogy az állott kávé ize mas lesz, de hogy iszod meg azt, hidegen?? Nem értem:) Ráadásul ha a kotyogosban hagyod miutan lefőtt az csak tovabb “ég” gyakorlatilag, ezzel is rontva a kávé izét.
A kávé minősége egész korrekt, de nekem kicsit fura ez a citromos íz. Félreértés ne essék én nagyon szeretem a citrusos ízű kávékat, de ez kicsit olyan, mintha konkrétan citromlével lenne beízesítve. Tehát rögtön a nyelvem hegyén érzem, hogy savanyú. Ott van pozitív ellenpéldának pl. a Tchibo Milano (az egyik nagy-nagy kedvencem) ott pl. amikor lenyeled a "lecsengésnél" jön elő a citusos íz.
Érdekes, én nem érzek ilyet. De hamarosan, ebéd után iszok egyet és jobban odafigyelek. Igaz én kis tejjel és krémesítő porral, cukor nélkül iszom a kávét. Lehet az elveszi azt a "citrom ízt" Utoljára szerkesztette: becauseIsaid, 2021.02.15. 11:46:05
Nekem darálós kávégépen jön le az ital. Persze attól is függ. Most minden ízesítés nélkül kóstoltam meg, középpállásban volt az erősség a gépen. Dupla eszpresszó volt. Valóban egy kis savanykás-citrusos van benne, de nem zavaró. Tejport tettem bele most és úgy meg még kevésbé érezni. Utoljára szerkesztette: becauseIsaid, 2021.02.15. 13:34:56
A következő a gondom. Szeretném a lehető legjobb kávét itthonra, de nem milliókért. Túl vagyok már pár gépen. Szemes kávét használok (itt eleve fontos, hogy milyet, de ezen most ugorjunk át), és frissen őrlöm (nem darálom ez fontos, különbség van a kettő között). A legfinomabb szemcse minőségre őrlöm, sokkal selymesebb, mint a boltban kapható őrölt kávé. Egy Gaggia Gran style gépben főzöm le. A minősége nem rossz, jobb mint amit a kapszulás/kotyogós/sima kávéfőző produkál. De még nem az igazi. Illetve ez a gép elég érzékeny, könnyen elromlik.
Használ valaki olyan gépet, ami mondjuk 20+ bárral főzi a kávét? Esetleg az olcsóbb karos gépekkel valakinek tapasztalat?
Mit jelent a komolyabb? Határ a csillagos ég. Nekem 100+ ezer Ft-os gépem van, de az is belépő kategória szerintem. Persze nem is akartam egy olyan automatát, ami csilli-villi digitális kijelzős meg wifis, programozható stb. Viszont már ez is tudja, ami kell nekem. Őrlés/darálás: erről már én is írtam korábban. Természetesen ezek a gépek őrlik a kávét, csak "darálós"-ként emlegetjük az egyszerűség és megszokás miatt.
Ahogy írtam, legalább 20 bar nyomással főz és/vagy karos. Ezek is olyan 100-250 körül. Nem kellenek a fancy dolgok (érintő, wifi, stb). Utoljára szerkesztette: Encore, 2021.02.16. 14:53:30
Nem biztos hogy a lehető legjobb kávé géppel készül, én jobban szeretem a french press, v60 vagy aeropress-t, persze ezekkel lassabban készül a kávé, talán a french press a leggyorsabb, viszont a kávé ízeket szerintem ezek jobban kihozzák.
Én jelenleg kotyogóval főzök itthon kávét, viszonylag kevés vízzel.
Most áttértem a bordó csomagolású 8 - as erősségű kávéra. Leárazáson vettem, bolti áron szerintem nem ér annyit.
Érdekes dolog ez a kávé. A nagyszüleim idejében az 1900 évek elején tömbnyire csak Franck pótkávé volt vidéken .
Valódi szemes kávét csak ünnepnapokon vásároltak, ami 5dkg kis csomagban volt amit aztán leőröltek ilyen kávédarálón és hozzákeverték a pótkávéhoz.
Kávéfőző nem volt, hanem mint a cowboy filmekben kis lábosban megfőztek és hagyták leülepedni,az így elkészült kávéból többnyire tejeskávé készült.
Később a Szociban kezdtek jönni a kotyogós, csőrös otthoni kávéfőzők.
Ez egy 4 személyes kávéfőző, de ha maximum szintig felötlik az 2,5-3dl víz. Manapság ez inkább a 6 személyes kategória.
A kotyogósban a súlyszelep ami visszatartotta gőzt, majd amikor elérte a nyomást akkor szinte egy pillanat alatt lefőzte a kávét egy kis habbal, az ipari presszóktól még elmaradt, de otthoni kávéfőzésben akkoriban ez volt a max amit kilehetett hozni.
A mai kotyogósok közül sokban nincs már ez a súlyszelep csak a nevét viselik, de egy kis odafigyeléssel még ezekkel is lehet jó kávét készíteni.
Egy kis tuning, bár nem tudom mennyire veszélyes
Az ipari eszpresszó ilyen és hasonló karos gépeken készült.
Megvolt a varázsa ezeknek a gépeknek, ahogy markáns kávé illatban a személyzet rutinnal csapta ki a zaccot, őrölt, töltött, készítette a csészéket és csüngött a karron, miközben elkészült az eszpresszó. A karos presszó gépek a kávé olajtartalmából csinálják a krémet amit sokan szeretnek.
A kávét rengeteg féle módon ellehet készíteni, így nem az egyik vagy a másik kávéfőző jó vagy rossz, hanem a ízlések nem egyformák. Ki kell próbálni többféle kávéelkészítési formát, amíg az ember meg nem találja magának a megfelelő ízvilágot és akkor olyan gépet kell beszerezni otthonra.
Olyan nagy elektromos (4 személyes) főző volt anyáméknak a 70-es évek második/80-as évek első felében. A felette lévő őrlőhöz hasonló csak fából volt nagyanyáméknál, de mi már játéknak használtuk, mert nekik nem kellett már. Kár, hogy nem mentettük meg. A nagy presszó gépekre emlékszem, volt olyan nagyobb élelmiszer bolt is, ahol volt külön presszó rész és ott néztem, hogy nyomkodják le a karokat. Utoljára szerkesztette: becauseIsaid, 2021.04.09. 22:11:37
Ezekre az ipari presszógépekre én is emlékszem. Presszókban mindenhol ilyen volt szerintem. Akkor még nem kávéztam, de kíváncsi vagyok milyen presszót lehetett vele készíteni ? :)
"Van más termék is, amelyet a Szarvasi gyárnak tervezett?
Igen, terveztem lámpákat is, néhány típus fennmaradt a termékpalettán, de kávéfőzőből csak ez maradt meg a piacon. A Kotyogót szerettem volna újratervezni, de az volt az érzésem, hogy nem sikerült megértetni, miben rejlik ennek a kis, látszólag jelentéktelen tárgynak a jelentősége. Tudja, mi az a "kotyogó"? Nem mindegy, hogy melyik kávéfőzőre gondolnak, mert a szarvasi az igazi kotyogó. Az art deco stílusú, 1933-ban született olasz Bialetti nyolcszögletes kávéfőző nem kotyogó. A Kotyogó azért "kotyog", mert van benne egy hegyes, ceruza alakú súlyszelep, amely akkor nyílik, ha a gőznyomás elég nagy ahhoz, hogy megemelje. Ilyenkor az átáramló gőz optimális a kifolyó kávé minősége szempontjából. A fel-le mozgó súlyszelep sajátos hangja után nevezte el a nép kotyogónak. Ugyanúgy született ez a név, mint a klasszikus "bogár" vagy a francia "kacsa". A kotyogóban alkalmazott súlyszelep és a bajonettzár a hadiipari kultúrából kinőtt mérnöki munkából származik. A "zseniális" marketingesek - tudva, hogy egy ilyen névnek milyen piaci hatása van - okosan ugyanazon a néven adták el a silány importot. Az olasz, a kínai és egyéb utánzatok csak szörcsögnek és hörögnek. Az art decós olaszból négymilliót gyártanak évente, ma a 300 millió körül járhat az eladott darabszám. Gondoljanak bele, mi lenne, ha a Szarvasi kotyogósból csak 30 milliót adtak volna el. Szarvas gazdasági oázis lenne, nem lenne munkanélküliség, a jelenleg ránk nehezedő problémák egy része bizonyosan elkerülné azt a környéket. Én próbáltam meggyőzni a cég akkori vezetőit, hogy elegendő az eredeti kotyogó nyilvánvaló hibáját, a fogantyút áttervezni, sikertelenül. Nem értették, hogy ez mennyit ér, nem foglalkoztak vele, és nem védették le a nevet."
Azóta a Bialetti Brikka már "kotyogós" lett, megkapta a súlyszelepet.
Múltkor találtam lelkes hölgyet Tuboly Fanni-t, aki bemutatta a filter kávé készítési módokat, ahogy ő csinálja.
Összefoglaló
és egyenként
V60
FrenchPress
Clever Dripper
Chemex
AeroPress
+1 a tejgőzölés fortélyairól
Hát izé, nem értem miért ne lehetne egy french press-t teához is használni meg kávéhoz is, nyilván elmosod a kettő között :) A másik, hogy azért nem ártott volna megmutatni azt az örleményt, esetleg megmondani mennyi kávéhoz mennyi víz passzolna... aztán majd kísérletezik az ember, de kiindulási pontnak azért jó lenne a bevált recept, nem? Nem kétlem hogy a hölgy tudja mit csinál amúgy, de lehet mások nem, azért nézik a videot :)
Otthon nem gond, de ha ebből akar megélni akkor nem ildomos ilyen dolgokon spórolni, nehogy valamelyik vendég számonkérje, hogy esetleg valami túl aromásított tea a kávé izén is visszaköszönjön vagy fordítva.
Az első videóban említi, hogy az alap recept 1000g víz, 60g kávé az kb 2,5dl víz 15g kávé és az őrlemény mindig durvább mint az eszpresszó. Ha az alap mennyiséget kipróbáltuk, akkor lehet kísérletezni a mennyiséggel és a szemcsemérettel.
A toplista első felében végezett aldi saját márkás kávét megkóstoltam. Nem rossz de túl van kicsit értékelve. Jacobs Krönung a nyerő nálam.
Én a 2.-at a Davidoffot iszom (az espresso 57-et). Az tényleg nagyon jó. A Nescafé is túl van értékelve szerintem. Az a Nescafé Black Roast meg egyenesen pocsék. Viszont kíváncsi vagyok az 1. helyezettre, le fogom tesztelni.
Nescafé Black Roast kritikán aluli szerintem is. A Davidoff tényleg finom, meg is kérik az árát.
Arany Omnia örölt 1kg.Még mindig a BEST
Sárga csomagolású Tsihibo Family t vettem most. Régi jól bevált kv, nem csalódtam most sem benne...
Köszönöm a részletes tájékoztatót. Azaz ipari Budapest presszógép nagyon tetszik a ma napig, főleg azok a poharak!! :)
Nekünk is az a fajta kotyogó volt ami a te képeden is van a gyufa mellett. Szerintem a mai napig működőképes. 30 - 35 éves biztosan van,
Kaptam születésnapomra egy nesspresso vertuo gépet. Még most ismerkedem vele, de nagyon tetszik. :)
Youtubon kerestem akkumulátoros kávéfőzőket amikor bedobta ezt a videót Nem értettem mit is látok a leírás már közelebb vitt "This is the astonishing moment police raided a factory and found 15 TONNES of coffee - made from BATTERIES. Police were tipped off last week about the family-run business making ''dirty coffee'' from a warehouse on a building site in Dak Nong Province, Vietnam."
"Ez az a megdöbbentő pillanat, amikor a rendőrség razziát tartott egy gyárban, és 15 TONNA kávét talált - ELEMEKBŐL. A rendőrség a múlt héten kapott értesítést a családi vállalkozásról, amely "piszkos kávét" főzött egy raktárból egy építkezésen Dak Nong tartományban, Vietnamban."
Egy ideje nespressó kapszulás kávé főzővel ügyködöm. Rövid presszót készítek általában, megtévesztésig hasonlít a kávézókban kaphatókhoz.
Cimborám illy párnás kávéfőzőtvett, azt mondja az se rossz egyébként.
Török homokon főzött kávé Egyszerűbb
és egy üzleti verziója
Cimborám állandóan ezzel " büntetett " hogy török kv - t iszok otthon, babrál fele nem tudom mennyi ideig. ÉS milyen jó is a török kávé. DE én úgy emlékszem hogy kv zacc összevolt főzve a vízzel vagy valami ilyesmi. :/ Én ezt valahogy soha nem értettem.
Nincs szűrve, a zacc leülepszik a csésze aljára és felkeverés nélkül le kell inni a kávét róla. Ha kemény vagy, akkor fel is keverheted. Én Macedóniában ittam, ott Makedonsko a neve, elismerően csodálkoztak is, hogy olyat kérek, mert tudják, hogy a balkántól északra-nyugatra nem szeretik. Szerintem jó volt.