Ja és említetted, hogy odafigyelsz az olajra. Legalább ennyire fontos, hanem fontosabb a cukorfogyasztás. Kerülni kell mindenféle fruktóz és szacharóz származékot, és helyette mézet illetve nyírfacukort lehet használni, de természetesen csak mértékkel. Sajnos ez sem olcsó dolog, és ezt is hamisítják, még bioboltban is. Érdemes utánajárni az eredetnek, ha tudsz.
Nálunk nem úgy kezdõdött a dolog, hogy bioételeket együnk, hanem elkezdtünk olvasgatni az egészséges életmódról. Bár nem vagyunk vegánok, nagyon sok vegetáriánus receptet lehet használni, szerintem az jó kiindulás, ha egészségesen akarsz élni. Mi innen használunk például recepteket: http://www.napfenyes.hu/kiadvanyaink/ (a szellemi oldal mindenkinek a magánügye, a receptek nagyon jók).
A reggelinél átváltottunk a kása evésre, mert a gabonákban nagyon sok hasznos dolog van, ami miatt érdemes õket fogyasztani. Ezekbõl a DM márkákat fogyasztjuk. Érdekes lehet, hogy a kásákból igyekszünk a gabona étrendet követni, ami így szól: Hétfõ - rizs, Kedd - Árpa (lenne, de nekünk az nem jött be kásának, helyette zab), Szerda - Köles, Csütörtök - Rozs (hát ez sem igazán jó kásának helyette mûzli), Péntek - Zab, Szombat - kukorica, Vasárnap - búza
Emellett fontosak a nyers zöldségek és magok fogyasztása, amik természetes vitamin és egyéb ásványi-anyag pótlók. Zöldségekbõl igyekszünk piacon vásárolni, de a mérgeket elraktározó gyümölcsöket inkább bioboltban vesszük (pl. saláta, narancs, banán). Almát pl. szerintem majdnem felesleges bioboltban venni, mert nem nagyon marad meg benne a permetszer.
Húsból csak szárnyasokat és halat eszünk. Tej helyett rizstejet és zabtejet fogyasztunk, amit nagykerbõl veszünk.
az árak amúgy nagyon eltérõek, valahol a gabonagömböc - megint ezzel jövök :) - pl. 5-600 Ft, egy másik boltban meg 7-800. Neten is ki lehet néha olcsóbban fogni. De én úgy veszem észre, hogy azért lejjebb mentek az árak az utóbbi néhány évben. A DM-ben és Müller-ben is nagyon-nagyon sok terméket lehet kapni, néhány egész jó áron van.
rizsital készítése rizsporból, hirtelen ez ugrott be :) lehet házilag is készíteni rizsbõl!
mondjuk én a szójás italokat jobban szeretem, vagy a szója-rizs kombinációt, plusz nem árt ha van benne kálcium is.
amit még jó lenne kipróbálni az a gabonagömböc (hátha ismeritek) házi elkészítése :)
mivel elég sokan összegyûltünk, ha tudtok lehetne ajánlani praktikákat-tippeket különbözõ termékekre/módikra is akár (amik nem nagyon ismertek, de nálatok beváltak)
#33: köszönöm a tippeket. amúgy ja, nemkell közgazdásznak lenni hogy rájöjjünk: ha többen vásárolnának ilyen egészséges termékeket (tehát nõne a kereslet), akkor az áruk is lejjebb menne.
Teljesen egyetértek a témaindítóval, de egy-két dologban pontosítanálak, ha megenged. Vagy felfoghatod tanácsnak is. Mi már kb 10 éve tudatosan vásárolunk. Ennek része az is, hogy nagyon sok alapanyagot/ételet bioboltban veszünk meg, mert egyrészt egészségesebb, másrészt nem nagy az árkülönbség a végeredmény jóságát tekintve. Az ember ugye sok mindenre elköltheti a pénzét, vehet havonta új számítógépet, vagy odafigyelhet az étkezésére. Viszont az étkezés nem csak bio termékekbõl oldható/oldandó meg. Elég, ha elolvassuk mi van a zacskóra írva, vagy a piacon ismerkedünk az árusokkal, és megtudjuk tõlük, hogyan termesztenek. Természetesen mindenhol vannak csalók, ahogy itt is írták. De most képzeld el, hogy az almalé, amit bionak adtak el, talán ugyanolyan egészséges, de ne tudd meg, hogy mi van a tesco párizsiban, vagy tesco kenyérben, amit az emberek tömegei vesznek csak azért mert OLCSÓ!
A legegészségesebb az lenne, ha magunknak tudnánk termeli az ételünket. Ehhez nem kell nagy infrastruktúra, csak hely. De nem mindenkinek van sajnos a kertje, ahol megcsinálhatja pl. az elmúlt hetek divattémáját az aquapóniát.
Én tudom még ajánlani a tudatos vásárlók egyesületét, akiknek az újságjában/weboldalán sok hasznos dolgot lehet olvasni.
Erre még külön válaszolnék: a "bio" egy görög szó, azt jelenti hogy DRÁGA!"
Igen, a bio nem olcsó, de gondolj bele, hogy ezt a pénzt az egészségedre áldozod, ami a legfontosabb kellene legyen egész életedben. Mert mihez kezdesz majd a plazmatévéddel, ha egy adalékanyag miatti bénulástól még a távirányítót sem fogod tudni bekapcsolni. :D Neked kötelezõ film a Super size me. ;)
Akkor nagyapád éppen hogy sok "bio" terméket evett, mert akkor még nem kezelték agyon a cuccokat, hanem még ismerték a hagyományos termelési módszereket. A magas kor nagyban függ a géneken is, nem minden nagyapáddal egy idõben született ember élt meg ilyen magas kort. A lényeg, hogy mindenki találja meg a saját útját, ha valaki attól érzi magát jól, hogy minden nap megeszik 3 pizzát, akkor tegye azt. Ha valaki attól, hogy bio termékeket eszik, akkor meg azt tegye. A bio az csak egy szó, de egyáltalán nem csak divatról van szó, ennél jóval árnyaltabb a kép.
Most a derékbõségem meg 110 cm. :) Hoppá ez kimaradt.
Én igazából attól híztam el, hogy sose csináltam semmit egészen 18 éves koromig. Amikor 18 éves lettem észhez tértem, mert anyám is nyagatott, hogy dagi vagyok és a szociális életem is szar volt akkoriban. Mármint olyan értelemben, hogy el kellene kezdeni sportolni. Akkor volt a derékbõségem 118 cm. Mindenütt hájas voltam. :)
Most már amióta tavaly Február elseje óta edzek azóta a zsíromnak(feleslegnek) a 40-45%-a lement. A kaja terén is csak annyit csináltam, hogy számûztem a szart (csoki, chips, kóla stb.) és betettem helyette jobb ételeket illetve elkezdtem olyan gyümölcsöket és zöldségeket is enni amiket idáig régebben nem is szerettem. :)
Ehhez az életvitelhez csak pár apró dolog kell és teljesen megvalósítható. :) Elhatározás, kitartás és tudatosság. Semmi más. :)
Jelentem, mi használjuk fél éve és bevált. Nézni is jó a spájzban a szilárd fehér állapotát :D Nincs éttermi használt olaj szaga az fix...
na majd ha tartok bevásárlást akkor leírom énis mit érdemes szerintem venni :)
Kókuszolaj:
A legjobb sütõolaj, melynek oxidációs pontja 198 C fok, a növényi olajok közül a legmagasabb. Ez azt jelenti, hogy hevítés esetén sem indít be káros oxidatív folyamatokat, vagyis kóros sejtburjánzást. A kókuszolaj 92 %-ban közepes lánchosszúságú telített zsírsavakból áll. Fõbb zsírsav összetétele: kb 50 % laurinsav, mirisztinsav, palmitinsav, kaprilsav, kaprinsav, sztearinsav.
A kókusz tartalmaz magnéziumot, kálciumot, cinket és vasat is. A kókuszolajban található közepes láncú zsírsavak gombaölõ és antibakteriális hatását már rég óta ismerik a kutatók. Az általuk inaktivált mikroorganizmusok közé tartoznak a baktériumok, élesztõ-, és egyéb gombák, valamint burkolt vírusok. A közepes láncú trigliceridek a szénhidrátokhoz hasonlóan azonnal az izomsejtekbe jutnak, kikerülve a hagyományos zsírok feldolgozásához szükséges anyagcsere-folyamatokat, így zsírként nem tárolódik a szervezetben és a májat sem terheli meg. Diéta során a zsírok egy részét és a szénhidrátot lehet vele helyettesíteni.
Sajnos kicsit borsosabb az ára (1500FT/KG körül mozog), de nem "ég" el, akárhányszor újra lehet használni sütéshez a leszûrt olajat
Ha valakinek van minimális érdeklõdése a témában akkor csak nézzen meg egy majonézt,hogy mibõl készül.
Müllerben,DMben vannak korrekt áron minõségi élelmiszerek (tisztálkodási szerek) Rendszeresen ellenõrzött ökológiai gazdálkodásból származó termékek. Érdemes figyelni a tanúsító intézet logoját is pl : Gentechnik
Azért az jó lenne tisztázni,hogy mit értesz "bio"nak?
Nyilván a szemét trükközõ kereskedõk akik a nagybani piacon megveszik a sima zöldséget,gyümölcsöt majd átcsomagolva eladják 2-3-szoros áron azok csak rontanak az amúgy is kétkedõ emberek hozzá állásán.
Viszont az élelmiszerek (tisztálkodási szerek) 95%-a olyan mesterségesen elõállított alapanyagokból van elkészítve ami nagy tételben igenis méreg. A technika fejlõdésével egyenes arányban fejlõdött az élelmiszer ipar és itt az elsõdleges cél az,hogy minél kevesebb pénzbõl minél több profitot termelni. A nagypapád azért élt meg ilyen szép kort (függetlenül a génektõl) mert javarészt természetes eredetû kajákat evett.
Mondjuk genetika mocsok dolog, mert én híznék szívesen de nem tudok. 185 cm/75kg vagyok fixen de ha rám is jön 1-2 kg az is hasra megy sehova máshova. :(
"(volt olyan hét hogy másfél(!) kiló csokit ettem meg, annyira édesszájú voltam hogy max. 1 napig bírtam táblacsoki nélkül is"
akkor te ilyen zsírgolyó lehetsz amúgy meg vegyél lenmagot, ne olajat mert annak szar az íze.. a lenmag szerintem a legegészségesebb kaja.
Én meg azt tervezem most, hogy úgy fogok egészségesen élni hogy veszek még egy 500 literes fagyasztóládát, kettõ együtt 1000 literes, abba sok kaját lehet rakni.
Nyáron a kertbe terem minden féle gyümölcs. 85 piszkebokor, 40 ribizlibokor, az kb 200 kilo piszke, ez a kedvencem. kb 160 kg ribizli.. akkor lesz úgy kb 80 kilo sárga barack is, azt is nagyon szeretem, és úgy 100 kilo sháron gyümölcs, ez ilyen datolyaszilva, fél kilós gyümölcse van és olyan ízû mint a sárga barack, de egy kicsit savanykásabb, nagyon finom.. lesz még vagy 50 kiló málna, a folytonérõ málna bokrokról és meg kb 40 kilo eper is. A házikertben. Meg néhány egyéb gyümölcs, de azok nem sok lesz. Lesz itthoni édes meggybor is :P házi meggybõl.
Akkor csemege kukorica vagy 200 kilónyi.. ezek itthon megteremnek..már csak jól be kell õket mosni és bepakolni a fagyasztóba.. és egész évre van minden..sok sok gyümölcs mert én ezeket szeretem, nagyon szeretem a fagyasztott gyümölcsöket. A fagyasztott kukoricából meg lehet csinálni fõtt kukoricát, és olyan lesz mintha tegnap szedték volna le. Húst nem is kell ennem..
jók ezek a vegyszer nélküli bio cuccok de az egészség nem ezen múlik, inkább azon hogy odafigyelsz mikor és mit eszel + mozgás, az emberi szervezet amúgy is alkalmazkodó, mai növényvédõszerek meg jóval lightosabbak mint 50-60as években meg megvan azért a hátránya is, biokontroll hungáriánál is úgy dolgoznak ahogy akarnak ergo lehet nem is bio termék az a bio termék 2x olyan áron a bio termékek jóval több betegséget hordoznak mint egyéb társaik, és sokszor ezeket is beledarálják az ivólébe stb stb, volt már ebbõl is botrány
azért az igazsághoz a következõ is hozzátartozik anno ezen mûsor 1ik részében végeztek is egy tesztet a hatásairól és a - saját bevallása szerint - glutamát érzékeny csajszi a glutamát tartalom nélküli kajától (kontroll csoport) rosszul érezte magát
Jó az, kell a zsír, a koleszterin akármennyire is káros a szívre és az érrendszerre, az ilyen problémák manapság könnyen megelõzhetõek (gyógyszerekkel)
eddig olvastam, ne haragudj :)
Jó az, kell a zsír, a koleszterin akármennyire is káros a szívre és az érrendszerre, az ilyen problémák manapság könnyen megelõzhetõek (gyógyszerekkel), és jól kezelhetõek (tudtommal a szívátültetés is lassan rutinmûtét lesz), idõsebb korban szoktak csak jelentkezni, ellenben a rák gyakran elõfordulhat fiatalabb korban is, az ellen még ha minden igaz véd, nemrég olvastam: http://index.hu/tudomany/2011/03/29/a_koleszterin_ved_a_rak_ellen/
Igaz hozzá tartozik, hogy ez is egyénfüggõ, nem mindegy milyen koleszterinné alakul az a zsír a szervezetben...
Soha életében nem is hallott a nátrium - Glutamátról. Mégis egészségesen élt, nem volt túlsúlyos, és egész szép kort élt meg.
igen, pont ezért élt 91 évig. a bio termék azt jelenti, hogy génmódosítástól, tartósítószertõr, egyéb vegyi anyagtól mentesen állítják elõ (hasonlóan mint a régi szép idõkben, nagyapád korában)
Adom amit mondasz, én is sok zsíros kaját eszem, sok húst, meg gyakran "olcsó mûanyag szarokat" is. 56 kiló voltam legutóbb amikor mértem, csont, izom, és bõr vagyok, háj max a hasamon van egy fél centi, vagy annyi sem.
Mindig is ilyen volt amúgy a testalkatom, meg mostanában a stressz is nagyon sok, mellé még dohányzom is...
Mozogni van hogy 1 hétig semmit, de van amikor hirtelen befigyel 10-20km gyaloglás, vagy pár óra fizikai munka, simán bírom, utána meg 3 napig zabálok, miközben minden ilyen alkalom után érzékelhetõen nõ (izomzatilag) a kezem vagy a lábam.
Az immunrendszerem szinte tökéletes, volt hogy a fél városon végigment egy fertõzõ emésztõrendszeri betegség úgy fél éve, voltak akikbõl két hétig jött alul-felül minden, nekem egyszerûen megállt akkor az emésztésem, délután ebédeltem meg ittam egy kávét, elkezdett fájni a gyomrom, éjjel kijött szép sorban elõször a tea amit már késõbb ittam, majd utána a korábbi kávé is, a színük alapján egyértelmûen azonosítani tudtam õket :D Aznap délutánig jártam párszor a WC-n is, majd megfájdult a fejem a koffeinhiánytól így nagy nehezen rávettem magam egy kávéra (nagyon nem kívánta még a gyomrom). Fejfájás elmúlt, többet nem mentem a wc-re, az étvágyam is visszajött, ettem, túl is voltam az egészen kb 24 óra elteltével.
Megfázni úgy évente egyszer szoktam, amikor nagyon szélsõséges körülményeknek teszek ki magam. Egy kis nátha, köhögés, 1-2 napig 38 fokos láz, aztán elmúlik az egész, komolyabb gyógyszert nem szoktam szedni, max egy kis C vitamint, néha gyengébb lázcsillapítókat.
Sajnos mostanában nem telik mekis kajára, de emlékeim szerint amikor telett hetente többször, akkor tudott lenni az a fél centi háj egy-másfél is a hasamon. Akármennyire egészségtelen tehát a túlsúlyos emberek számára, számomra kifejezettes egészséges lenne :) Mástól nem nagyon tudok hízni.
Annyit fûznék hozzá, hogy ismerõsöm dolgozott olyan helyen ahol bio alma italt palackoztak és megmondta, hogy ugyan az az alma van benne mint egy normál üdítõben csak a hülye nép úgyis megveszi drágábban ha rá van írva, hogy BIO. Én úgy vagyok a kajával, hogy sosem nézem mi van benne. Ha megtetszik valami, megveszem. Legyen finom és kész. Sõt Magyarországon még annak is örülni kell ha normál kajára telik.
Én véleményem szerint felesleges kimondottan "Bio" cuccokat vásárolni, és fogyasztani. De ma ez a trend, és evvel hülyíti a népet... Érveim: Nagyapám 91 évesen halt meg. Minden nap ivott egy kis pálinkát, s minden nap húst evett. Persze dolgozott a földeken is. Nem evett bionak nevezett valamit. Azt ette amit megtermelt / vett a faluban. Soha életében nem is hallott a nátrium - Glutamátról. Mégis egészségesen élt, nem volt túlsúlyos, és egész szép kort élt meg. Az ember ehet húst hússal, ha mozog mellette. Én is ezt teszem. Tény hogy most "van rajtam némi felesleg" van hasam. De ilyen az élet nem 40 kg -os csonti vagyok. Most kiszámoltam a testtömeg indexem 27,3 bizonyos oldlak már fogyókúrára fognának. Méreg anyagok. AZ immunrendszer úgy fejlõdik, ha dolgozik. Ha mesterséges immunnövelõket fogyasztunk, akkor szinte örökre azokra leszünk szorulva, mert a szervezetünknek semmi nem lesz. Annyi "méreg anyagra" szüksége van a szervezetnek, ami a falusi normális nem bio termékekkel bevisz az ember. Most nem azt mondom, hogy ha a bácsika Arzén-cián permettel öli meg a terményei ellenséget az egészséges, de az ilyenek nem is kerülnek a boltba. Párom huga biológus. Pontosan tudja, hogy néhány Biónak nevezett termék ártalmasabb mint más termékek.
Sok-sok-sok-sok-sok gyümölcs és zöldség. Piacokon lehet találni tisztított gyümölcsöket árulókat, nem olyan drága, mint a bio.
Szójás és egyéb bio termékeknél ha nagyon-nagyon jól körülnézel, akkor megtalálhatod az éppen akciós termékeket. Pl. Alpro szójaital 350-ért.
Menjetek el a boltba és nézzétek meg; a csomagolt ételek 2/3-ban (pl. virsli) tartalmazzák ezt az anyagot.
Bio ételek: azok az állati vagy növényi eredetû élelmiszerek, amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelõen állítottak elõ, és minõsítettek. Az ökológiai gazdálkodásban termõ növények semmilyen vegyszeres kezelést nem kapnak, a kártevõk elleni védelemben a természetes ellenségeket használják, vagy kézi munkával irtanak gyomot. Vetésforgónak megfelelõen kell gazdálkodni, a talaj termõképességének megõrzése érdekében. Mûtrágya használata tilos, csak olyan állatok trágyájával lehet gazdagítani a táptalajt, melyek szintén vegyszermentes takarmányon élnek.
Mondjuk az én érvem mellettük:
\"A mesterséges adalékanyagokkal szembeni érzékenység, az allergia, a legyengült immunrendszer esetén érthetõ, ha elõnyben részesíti az egyén a bioélelmiszereket. A várandós, kisgyerekes anyák, és mindazok számára, akik garantáltan vegyszer-, gyógyszermaradvány-, és mesterséges adalékanyag-mentesen termelt élelmiszert keresnek, ez a megfelelõ táplálék.\"
Már egy ideje próbálok úgy élni, hogy lehetõ legkevesebb zsírt vigyem be a kajával (plusz adalékanyagoktól mentes ételeket/készítményeket preferálom.
Azóta valóban jobb a közérzetem is, nem zabálok annyit (volt olyan hét hogy másfél(!) kiló csokit ettem meg, annyira édesszájú voltam hogy max. 1 napig bírtam táblacsoki nélkül is) Aztán kicsit ráparáztam hogy ezt mégsem kéne... hasnyálmirigy, cukorbetegség stb. szövõdményeket megelõzve most a zéró tolerancia híve lettem.
Kíváncsi vagyok hogy még hányan élünk így a topiklakók közül, és esetleg tippeket is várok milyen kajákat érdemes csinálni, hol érdemes bevásárolni stb. (Például én most olcsó fehér tönkölylisztet szeretnék nézni, akár online shopból is ha olcsó)
Persze vannak olyan készítmények amik számomra megfizethetetlenek (pl. 700Ft-os szójás italok), de azért igyekszem. \"Az vagy amit megeszel\".