es meg az is sokat szamit hogy a 100 gramm C vitaminbol mennyi szivodik fel... mert lehet hogy megissza a 100 grammot de csak 10 gramm szivodik fel belole
Az hogy nem szedsz vitamint, nem jelenti feltétlenül azt, hogy betegeskedni fogsz. Ilyet nem is állítottam. Amit én állítok (illetve nem én, és nem is a brit tudósok ) az az, hogy ha folyamatosan szeded a megfelelõ mennyiségû vitamint, a szervezeted sokkal nagyobb eséllyel fog ellenállni bármilyen, nem genetikai eredetû betegségnek. RDA-t felejtsd el. Ahogy írtam, õk csak a szükséges minimumot adják meg. C-vitaminból naponta 8 gramm kell ahhoz, hogy betegségmegelõzõ hatást váltson ki, nem 100 gramm. És igen, a túlzott vitaminbevitel valóban káros lehet. Csak hát az RDA pont nem a maximális napi bevihetõ mennyiséget adja meg, és ez a legtöbb embert összezavarja. Sok ismerõsöm szed hosszú-hosszú évek óta olyan vitamint amilyet én, és ez az RDA által javasolt mennyiségek nagyon sokszorosa. Az ég világon semmi bajuk nincsen. Vannak köztük testépítõk, dietetikusok, edzõk is. És olyanok is, akik szinte egyáltalán nem sportolnak.
"Tehát a koncentrált vitamintabletták megjelenéséig a világon senkinek nem volt megfelelõ mennyiségû C-vitamin a szervezetében a történelem során? Furcsa dolgokat produkál az evolúció."
Azt hogy megvolt-e a megfelelõ mennyiség, nyilván nem tudom megmondani. Amit viszont igen az az, hogy az élelmiszerek vitamintartalma folyamatosan csökken. El tudom képzelni, hogy x évvel ezelõtt még a hétköznapi élelmiszerek is képesek voltak fedezni a napi vitaminszükségletet. Olvass utána, hogy mennyivel csökkent csak a 20. században a különféle élelmiszerek vitamintartalma. Látni fogod, hogy nem a levegõbe beszélek. Google a spanod.
magát a gyümölcsöt szinte sehol nem lehet venni. talán egyszer láttam valamelyik spar üzletben. viszont gyümölcskonzervekben, üdítõkben megtalálható. magáról a növényrõl a linken olvashatsz:) http://www.balintgazda.hu/aktualis-kert/aprilis/mi-fan-terem-az-acerola.html jut eszembe. a danone egyik joghurtjában is van belõle. az actimel powerfruitban. én sosem vettem ilyet, nem is akarom reklámozni.:)
"Pl. a TV-paprikából - ami az egyik leggazdagabb C-vitamin-forrás - 8 kilót kéne megenned naponta, hogy olyan mennyiségû C-vitamin kerüljön a szervezetedbe, ami már egészségmegõrzõ/betegségmegelõzõ hatást vált ki."
Tehát a koncentrált vitamintabletták megjelenéséig a világon senkinek nem volt megfelelõ mennyiségû C-vitamin a szervezetében a történelem során? Furcsa dolgokat produkál az evolúció.
Ez szerintem nem igaz. Soha nem szedtem külön vitamint, mégsem vagyok betegeskedõ típus. Most utána néztem a napi C vitamin szükségletemnek, és 100mg kell naponta. A közönséges paprika C-vitamin-tartalma 100 mg/100 g, de egyes fajták beérett termésében a 300 mg-ot is elérheti.
Persze lehet hogy nem jó a kalkulátor, de én a vitamin tablettákat tartom károsnak. Legalábbis a megfelelõ étkezéssel nagyon nem lehet mellé lõni.
Ezt meg lehet játszani a kombuchával, de mondjuk fehérjét vagy pl. vitamint már kicsit körülményesebb lenne otthon elõállítani :) A zöldségek, gyümölcsök (az a mennyiség, amit az átlagember elfogyaszt ezekbõl egy nap) nem tartalmaznak a felnõtt szervezet számára elegendõ vitamint, kalciumot, magnéziumot, ahogy a húsok sem tartalmaznak elegendõ fehérjét. Ez csupán tévhit. Pl. a TV-paprikából - ami az egyik leggazdagabb C-vitamin-forrás - 8 kilót kéne megenned naponta, hogy olyan mennyiségû C-vitamin kerüljön a szervezetedbe, ami már egészségmegõrzõ/betegségmegelõzõ hatást vált ki. Éppen ezért átverés az összes komplex multivitamin tabletta (Centrum, Actival stb.), mert bár van bennük rengetegféle vitamin, egyikbõl sincs annyi, amennyi a szervezetnek kell. Amit pedig az RDA 100%-al jelöl legyen szó bármilyen tápanyagbevitelrõl, az csak a létezéshez szükséges minimális mennyiség. Az élelmiszerek a szervezet számára naponta szükséges vitaminbevitelnek általában csak kis részét képesek fedezni. Az én havi adag vitaminom 7000 forintba kerül, a havi adag fehérjém 9000-be. Viszont én ezekre élelmiszerként tekintek, ilyesmire nem sajnálom a pénzt.
El tudom képzelni, hogy van akinek tényleg ízlik. Én régen ginzeng kivonatot ittam. Aki valaha ivott az tudja hogy az íze olyan, mintha valami 2 hetes áporodott tömény húgy lenne. Viszont aki ajánlotta nekem, annak tökre ízlett.
Minden esetre olvasgattam mas forumokat is es szinte csak jokat irtak a Kombucharol, sõt, volt aki az ízéért issza :D szóval nem is biztos hogy annyira rossz az íze, hamarosan én is ki tudom próbálni, már 6 napos a gombám, 7-10 napon szüretelek :D
Odafigyelés és tudatosság =/= drágaság.
Mi például nem élünk olyan jól, hogy drága szemetet vegyünk a boltban.
Lehet, csak erre egy normális, minimális odafigyeléssel megválogatott étrend is elegendõ, nem kell hozzá furcsa ízû löttyöket inni, és otthon a konyhában szüttyögni a nem túl gusztusos gombatelepekkel.
Ez valahol nálam a "nem eszek gyümölcsöt, inkább beszedem a vitaminkapszulát" kategória.
En ugy halottam hogy a Kombucha meregtelenit meg a belflorat helyrehozza stb.. es ezek miatt tesz jot mindenre, nem maga a tea jo mindenre hanem az hogy helyrerakja a beleket meg stb :) es ez kihat a tobbi testreszre is
Nem tudom miez. De asszem ez nem a kristálygomba. Tenyésszétek azt nagyon jó italt lehet csinálni belõle. biztos jobb mint ez, mert azonkívül hogy jó mindenre még annál is többet tud.
Legalább 10 éve volt (inkább még több), hogy kihajítottuk a gombát - már senkinek nem kellett, szaporodott, mint a fene, és nem is volt túl jó ízû a lötty, amit készített.
Lehet, hogy hasznos, de ennyi melóból veszek egy kiló zöldséget meg gyümölcsöt, és azokban ugyanennyi (vagy még több) vitamin van - és az íze is jobb :)
Öt éve volt nagy keletje.Emlékszem mindenki ezt itta.Elõször a zöld üveges boltit aztán annak az ára felment és akkor otthon kotyvasztották az emberek. Okádék undorító volt.Én megkóstoltam és inkább élek tíz évet minthogy minden nap ilyet kelljen innom. Hozzátenném Igen,semmire sem jó!Valszeg a Teleshoposok találták ki még amcsiknál hogy a sok dagadt disznó igya ezt mert jó lesz neki.
Amúgy meg nem gyógyszer ez sem.Egy italnak megfelel akinek ízlik.kicsit megfosat de inkább placebó hatású az egész.volt anno valahol egy cikk hogy a legnagyszerûbb hatása az volt hogy sok ember összeült(idegenek) és társaságokat hozott össze mert megosztották egymással az ötleteiket,receptjeiket. De hát erre ott a paradicsom is ugyebár.
Probaltatok mar ? Vagy mibol gondoljatok hogy semmire se jo ?
A kombuchateát Kínában a halhatatlanság italának nevezik.Talán nem véletlenül, hiszen számos betegségre, egészségügyi problémára jelenthet gyógyírt fogyasztása. A kombuchagomba teában a szervezet mûködését segítõ sejtek milliói élnek, amelyek elõször a bélflórát, majd a teljes szervezet méregtelenítik, regenerálják.A tea rendszeres fogyasztása többek között Q-10 koenzimjének köszönhetõen csökkenti a rácok képzõdését, segít megõrizni a fiatalságot. Megelõzi a rák kialakulását, amit szovjet rákkutatók vizsgálatai igazoltak.Szibéria Legszennyezettebb területein, ahol a kálium, ólom, higany és az azbesztszennyés jelentõs,találtak olyan falvakat, ahol az emberek immuninsak voltak a rákbetegedésre, ugyanakkor a környéken országosan a legrosszabb a rákstatisztika.Solikamszk és Bereznyiki körzetében viszont nem tudtak rákos esetekrõl regisztrálni, a talált néhány emberrõl kiderült, hogy máshonnan költöztek oda.ezen a két területen rendszeresen isszák az emberek a kombucha teát. A tea gyógyítja az izületi gyulladást, enyhíti az izomfájdalmakat, stabilizálja a vérnyomást, állandó jó közérzetet és alvást bíztosít.Oldja a stresszt, orvosolja a gyomor- és bélpanaszokat, tisztítja a vért, erõsíti a vesét, oldja az epe-és vesekövet.Csökkenti a koleszterin-szintet és rugalmassá teszi a vénákat, artériákat.Segít a súlycsökkenésben, a zsírszövetek lebontásában.Segít az immunrendszer gyengeségébõl adódó betegségeken, így pl. az allergián.Enyhíti a menopauza tüneteit.Megakadályozza a kopaszodást, elõsegíti az erõsebb hajszálak kialakulását, valamint néhány esetben visszaszinezi a az õsz hajszálakat, felgyorsítja a haj növekedését!
Az ital elõállításához fekete, vagy zöld, vagy gyógyteából álló, cukrozott tápoldatot készítenek, amelybe belehelyezik a teagombát. Az erjedési és oxidációs folyamat alatt a gomba hatására a teaoldatban bonyolult reakciók játszódnak le. Eközben a teagomba értékes anyagokat állít elõ, amelyek belekerülnek az italba: glükoronsav, B 1 -, B 2 -, B 3 -, B 6 -, B 12 - és C-vitamin, valamint folsav és jobbra forgató (L+) tejsav, aminosavak, enzimek, antibiotikus anyagok és kis mennyiségû alkohol. Az alkoholtartalom átlagosan 0,5%. Ez annyi, mint amennyi az alkoholmentes sörben vagy néhány gyümölcslében van.