BORPANCSPUNCS (szemelyenkent)
Egy csesze forro teahoz hozzaontunk 2 dl vorosbort, 0,5 dl feherbort es 0,5
dl konyakot, majd az egeszet jol felhevitjuk (nem kell felforralni).
Egy poharba 2 kockacukrot teve raontjuk a forro borpancsot.
Citromkarikaval diszitve talaljuk.
FORRALT BOR I. (6 szemelyre)
Tuzallo talba ontunk 2 uveg voros- vagy feherbort, belereszelunk fel citrom
es fel narancs hejat, hozzaadunk 10 dkg cukrot, egy darabka fahejat, 3-4
szem szegfuszeget es felhevitjuk, de nem forraljuk. Amint bugyogni kezd,
rogton vegyuk le a tuzrol. Poharakba toltve azonnal talaljuk.
Ha vorosborbol keszul, Admiral neven, ha feherborbol, Seehund (Foka) neven
kinalhatjuk. Csak forron az igazi!
FORRALT BOR II.
Ontsunk egy fazekba 1 liter feher- vagy vorosbort, adjunk hozza 10-12
kockacukrot, 8-10 szem szegfuszeget, 6-8 kis darabka fahejat, 4 keskeny
gerezd citromhejat es melegitsuk fol, legfoljebb 50-60 fokosra, majd huzzuk
le a tuzrol es hagyjuk allni, hogy a fuszerezo anyagok kivonodjanak. Azutan
szurjuk le es feherbor eseten 1 narancs, vorosbor eseten 1 citrom kifacsart
levet adjuk hozza es azon forron talaljuk (45-50 C-on). Forralni semmi
esetre sem szabad, mert az alkohol elillan!
FORRALT BOR DIOVAL (6 szemelyre)
Felforralunk 7 dl vorosbort 1 dl rummal, 2 dl sherryvel, izles szerinti
mennyisegu cukorral es fahejdarabkaval. A tuzrol leveve beleteszunk 5 dkg
mazsolat. Lefedve ot percig allni hagyjuk, majd kivesszuk belole a
fahejdarabkakat es belekeverunk 3-4 dkg durvara vagott porkolt diobelet.
Vigyazva poharakba toltjuk ugy, hogy mindegyikbe jusson a gyumolcsokbol.
Kanalat is adjunk hozza!
GLOGG (dan forralt bor 10 szemelyre)
Leforrazunk 10 dkg mazsolat es allni hagyjuk.
15 percig forralunk 2 l vorosbort 0,5 l konyakkal, 3 dkg gyomberporral, 1
fahejjal, 2 narancs vekonyan lehamozott hejaval es keves szerecsendioval,
majd atszurjuk. Hozzaadjuk a lecsopogtetett mazsolat es forron talaljuk.
KULONLEGES FORRALT BOR (6 szemelyre)
Felforralunk 7 dl vorosbort 2,5 dl sherryvel, 1,25 dl rizspalinkaval, 1-2
fahejjal es feldarabolt gyomberrel. Kis ideig allni hagyjuk, majd leszurjuk.
Belerakunk 4 dkg mazsolat, 3 dkg hamozott mandulat, 2-3 dkg pisztaciat es
kb. ot percig allni hagyjuk, mert a mazsola ennyi ido alatt megduzzad.
Poharakba toltjuk, vigyazva, hogy mindegyikbe jusson a gyumolcsokbol. Cukrot
kulon kinaljunk hozza es a kanalrol se feledkezzunk meg!