Na, végre, kezd alakulni, amiért ezt az egészet beindítottam! Most, hogy mindenki jól odamondta a másiknak ;) én meg kellõképpen felhúztam az orrom :P , akkor talán beszélhetnénk arról, mit lehetne jobbá tenni:
A több labor valóban kell - ott lehet valamit legalább látni és lehet valamit mérni, ami megmutat ezt-azt abból, ami az elõadás anyaga.
Ha van olyan, hogy mérés, és már eleve mérõcsoportokra van beosztva a társaság, megpróbálható lenne annak a három-négy fõnek valamilyen közös dolgot készítenie, ami a tárgyhoz kapcsolódik: pl. leendõ vagy már meglévõ moduljaik szerint egyetlen egy félévre szóló tervezési feladatot kiadni (de nem az a rajzolós, hanem olyan, ahol a mérnöki munka kevésbé monoton oldala mutatkozik meg).
Ilyesmire gondolok például: van egy vegyipari-élelmiszeres, egy kaloros és egy gépelemes. Összeülnek a gyakvezérükkel az elsõ héten és megbeszélik, hogy egy málnalé készítõ kis üzemet akarnak összerakni. Mindenki annak egy-egy APRÓ részletét fogja kidolgozni, figyelembe véve a többiek munkáját. Jöhet az ötletelés:
vegyiparos elõszedi, milyen lépései vannak a technológiának: válogatás/mosás-tól a palackozásig. Megnevez három-négy technológiai lépést, ami kapcsolódik az ÁTG-hez: úsztatóvályu a mosáshoz (ez inkább áramlástan), lé szállítása szivattyúval, stb... Ha megvan, hogy adott kapacitású üzem kell, akkor választ szivattyút. És itt jön a tárgy: hogyan választunk szivattyút málnalé szállításhoz? (Steril közeget kell szállítani, vagy nem? Milyen hõmérsékletû? Milyen a pH-ja? Lerakódásra hajlamos, vagy víztisztaságú, stb...)
Kaloros: ha forró közeget kell szállítani és közel van a forrpont, akkor hogyan építhetõ be az adott szivattyú? Kidolgozhatóak hõvisszanyerõ körfolyamatok - oda milyen szivattyú kell? Hûtõvíz zárt vagy nyitott rendszerben keringtetem, stb...
Gépelemes: különbözõ üzemállapotokhoz milyen motorokat válasszak? Hogyan szabályozzak? Hogyan indítsunk el egy szivattyút (csillag-delta kapcsolások, fojtva vagy sem, stb...) Kíván-e speciális berendezést egy ilyen technológia? Pl.: lehetne málnaszemekbõl úgy levet nyerni, hogy nem egy drága aprítógépen nyomom keresztül, hanem nagy nyomáson levõ tartályból, amiben még alá is fûtök egy kicsit, egy kis szelepen keresztül egy kis nyomású térbe engedem ki a fõtt szemeket. A hirtelen nyomáscsökkenéstõl vajon a szemek szétpukkadnak és dõl-e belõlük a lé, vagy mégis kell a drága keverõs-aprítós cucc?
És effélék... Talán ezt nagyobb kedvvel végeznék a hallgatók és nem lenne hosszabb ideje az egyes részek elkészítésének, mint egy-egy nemszeretem jegyzõkönyvnek (amit amúgy is a weben meg lehet találni, vagy kölcsön lehet kapni).