Elég sok haszontalan topic nyílik napról-napra, pedig vannak olyan dolgok, melyekrõl sokan nem is gondolnák, hogy mennyire rájuk vonatkozik.
Miért pont az SG-n nyitok egy ilyen topicot?
Azért mert ez egy olyan betegség, mely sokkal jellemzõbb a keveset mozgó, pizzát és mekit zabáló, ifjúságra, mint a normálisan étkezõkre.
Javaslom, olvasd át TE is, hátha ez a topic majd arra ösztönöz, hogy kivizsgáltasd magad és ezáltal sok "gyanús" dologra kaphatsz választ... arról már nem is beszélve, hogy egészségesebben élhetsz.
Tisztázzuk a fogalmakat:
Hipoglikémai:
A hipoglikémia (hypoglycaemia) olyan állapot, melyben a vércukor (szõlõcukor, glükóz) szintje rendellenesen alacsony.
Normálisan a szervezet meglehetõsen szûk határértékek között tartja a vércukor szintjét (kb. 70-110 mg/dl [3,9-6,1 mmol/l]).
Cukorbetegségben a vércukorszint túl magas lesz, míg hipoglikémiában túl alacsony. Az alacsony vércukorszint a szervezet számos szervrendszerében mûködészavart okoz. Az agy különösen érzékeny az alacsony vércukorszintre, mivel az agy legfõbb energiaforrása a szõlõcukor. Az agy az alacsony vércukorszintre válaszolva az idegrendszeren keresztül adrenalin (epinefrin) felszabadítására serkenti a mellékveséket. Ennek hatására a máj cukrot bocsát ki a vérbe, és így a vércukorszint emelkedik. Ha a szint túl alacsonyra esik, az agymûködés romolhat.
Tünetek:
A szervezet a vércukorszint esésére elõször adrenalin (epinefrin) felszabadításával válaszol a mellékvesékbõl és bizonyos idegvégzõdésekbõl. Az adrenalin serkenti a cukor felszabadítását a szervezet raktáraiból, de szorongásos rohamra emlékeztetõ tüneteket is okoz:
A még súlyosabb hipoglikémia csökkenti az agy szõlõcukor ellátását, ami:
-szédülést,
-zavartságot,
-fáradtságot,
-gyengeséget,
-fejfájást,
-nem helyénvaló viselkedést okoz, ami összetéveszthetõ részegséggel,
-kiválthat a koncentrációra való képtelenséget,
-látási rendellenességeket,
-epileptikus rohamokat
-kómát.
Elhúzódó hipoglikémia maradandóan károsíthatja az agyat. Mind a szorongáshoz hasonló tünetek, mind az agymûködés romlása kezdõdhetnek lassan vagy hirtelen, s enyhe rossz közérzettõl súlyos zavartságig vagy pánikig haladhatnak elõre perceken belül.
A cukor bármely formában történõ fogyasztása után a hipoglikémia tünetei perceken belül enyhülnek.
A hipoglikémia elõfordulhat cukorbetegeknél akik pl. túl sok inzulint adnak be maguknak.
A hipoglikémai elõfordulhat erõs, hirtelen fizikai megterhelés következtében is.
Mi lehet a háttérben?
-elsõsorban a cukorbetegeknél fordulhat elõ, vagy olyan embereknél akik valamilyen pszichés okok, képzelt betegség miatt cukorszint csökkentõ gyógyszereket vagy inzulint visznek be a szervezetükbe.
-A súlyos hipoglikémia elsõsorban hosszabb ideje fennálló, súlyos cukorbetegségben fordul elõ. Ennek az az oka, hogy e betegek hasnyálmirigy szigetsejtjei nem termelnek elegendõ glukagont, és a mellékvese nem képez megfelelõ mennyiségû adrenalint - ezek a legfõbb, azonnal mûködésbe lépõ mechanizmusok, melyekkel a szervezet ellensúlyozza az alacsony vércukorszintet. Sok más, nem a cukorbetegség kezelésére használt gyógyszer okozhat hipoglikémiát, például a pentamidin, amit az AIDS-hez kapcsolódó tüdõgyulladások kezelésére alkalmaznak.
-Az alkoholfogyasztás is kábulat létrehozásához elegendõ hipoglikémiát okozhat, általában azokban, akik hosszú idõn át sokat isznak anélkül, hogy ennének és ezért kiürültek a máj szénhidrát raktárai. Hipoglikémia okozta kábulat még olyan személyekben is elõfordulhat, akinek véralkoholszintje az autóvezetéssel kapcsolatban törvényileg engedélyezett szint alatt van.
-Hosszan tartó, megerõltetõ testedzés ritkán hipoglikémiát idéz elõ egyébként egészséges emberekben is. Elhúzódó koplalás csak akkor okoz hipoglikémiát, ha az illetõnek egy másik betegsége, különösen, ha agyalapi mirigy vagy mellékvese-elégtelensége van, valamint, ha nagy mennyiségû alkoholt fogyaszt. A máj szénhidrátraktárai annyira lecsökkenhetnek, hogy a szervezet nem tudja a megfelelõ vércukorszintet fenntartani. Néhány emberben, aki májbetegségben szenved, már néhány órás koplalás hipoglikémiát okozhat.
-Egyes emberekben, akik a gyomormûtétek bizonyos fajtáin estek át, kialakulhat hipoglikémia étkezések között (alimentáris hipoglikémia, a reaktív hipoglikémiák egyik fajtája). Ennek az az oka, hogy a cukrok nagyon gyorsan szívódnak fel, ami túlzott inzulintermelésre serkent. Az inzulin magas szintje a vércukorszint gyors esését okozza. Ritkán elõfordul az alimentációs hipoglikémia olyan emberekben is, akiket nem mûtöttek. Ezt az állapotot ismeretlen eredetû (idiopátiás) alimentációs hipoglikémiának nevezik.
-A reaktív hipoglikémia egyik, csecsemõkben és gyermekekben elõforduló fajtáját, a gyümölcscukrot (fruktózt) és tejcukrot (laktózt), valamint a leucin nevû aminosavat tartalmazó ételek okozzák. A gyümölcscukor és a tejcukor megakadályozza a szõlõcukor felszabadulását a májból; a leucin pedig az inzulin túltermelésére serkenti a hasnyálmirigyet. Bármelyik esetben alacsony vércukorszint az eredmény, rövid idõn belül e tápanyagokat tartalmazó ételek fogyasztása után. Felnõttekben alkohol együttes fogyasztása cukorral, például gin-tonik formájában, reaktív hipoglikémiát válthat ki.
-A túlzott inzulintermelés is okozhat hipoglikémiát. A bõséges termelést a hasnyálmirigy inzulintermelõ sejtjének daganata (inzulinoma) okozhatja, vagy ritkán ezen sejtek kiterjedt burjánzása. Ritkán hasnyálmirigyen kívüli daganat okoz hipoglikémiát egy inzulinhoz hasonló hormon termelése révén.
-A hipoglikémia ritka oka lehet egy autoimmun betegség, melyben a szervezet antitesteket termel az inzulin ellen.s Az inzulin szintje rendellenesen hullámzik a vérben, amint a szervezet túlzott mennyiségû inzulint termel, hogy megbirkózzék az antitestekkel. Ez az állapot elõfordulhat olyan emberekben is, akiknek van cukorbetegségük és olyanokban is, akiknek nincs.
-Hipoglikémiát okozhat vese- vagy szívelégtelenség, rák, alultápláltság, rendellenes agyalapi mirigy- vagy mellékvese-mûködés, sokk és súlyos fertõzés. Kiterjedt májmegbetegedés - például vírusos májgyulladásból, cirrózisból vagy rákból eredõen - szintén létrehozhat hipoglikémiát.
A hipoglikémia valódi okát csak és kizárólag szakképzett orvos derítheti ki.
Az otthoni vércukorszint mérés nem elégséges.
Egy hipoglikémiás vércukra teljesen normálisnak tûnhet egyéb vérvétel során ha éppen nem éhesen ment a vizsgálatra!!!