A kombuchateát Kínában a halhatatlanság italának nevezik.Talán nem véletlenül, hiszen számos betegségre, egészségügyi problémára jelenthet gyógyírt fogyasztása.
A kombuchagomba teában a szervezet mûködését segítõ sejtek milliói élnek, amelyek elõször a bélflórát, majd a teljes szervezet méregtelenítik, regenerálják.A tea rendszeres fogyasztása többek között Q-10 koenzimjének köszönhetõen csökkenti a rácok képzõdését, segít megõrizni a fiatalságot. Megelõzi a rák kialakulását, amit szovjet rákkutatók vizsgálatai igazoltak.Szibéria Legszennyezettebb területein, ahol a kálium, ólom, higany és az azbesztszennyés jelentõs,találtak olyan falvakat, ahol az emberek immuninsak voltak a rákbetegedésre, ugyanakkor a környéken országosan a legrosszabb a rákstatisztika.Solikamszk és Bereznyiki körzetében viszont nem tudtak rákos esetekrõl regisztrálni, a talált néhány emberrõl kiderült, hogy máshonnan költöztek oda.ezen a két területen rendszeresen isszák az emberek a kombucha teát.
A tea gyógyítja az izületi gyulladást, enyhíti az izomfájdalmakat, stabilizálja a vérnyomást, állandó jó közérzetet és alvást bíztosít.Oldja a stresszt, orvosolja a gyomor- és bélpanaszokat, tisztítja a vért, erõsíti a vesét, oldja az epe-és vesekövet.Csökkenti a koleszterin-szintet és rugalmassá teszi a vénákat, artériákat.Segít a súlycsökkenésben, a zsírszövetek lebontásában.Segít az immunrendszer gyengeségébõl adódó betegségeken, így pl. az allergián.Enyhíti a menopauza tüneteit.Megakadályozza a kopaszodást, elõsegíti az erõsebb hajszálak kialakulását, valamint néhány esetben visszaszinezi a az õsz hajszálakat, felgyorsítja a haj növekedését!
Az ital elõállításához fekete, vagy zöld, vagy gyógyteából álló, cukrozott tápoldatot készítenek, amelybe belehelyezik a teagombát. Az erjedési és oxidációs folyamat alatt a gomba hatására a teaoldatban bonyolult reakciók játszódnak le. Eközben a teagomba értékes anyagokat állít elõ, amelyek belekerülnek az italba: glükoronsav, B 1 -, B 2 -, B 3 -, B 6 -, B 12 - és C-vitamin, valamint folsav és jobbra forgató (L+) tejsav, aminosavak, enzimek, antibiotikus anyagok és kis mennyiségû alkohol. Az alkoholtartalom átlagosan 0,5%. Ez annyi, mint amennyi az alkoholmentes sörben vagy néhány gyümölcslében van.