Két fontos szabály van szerintem. Az egyik, hogy mindent szépen lassan, lépésenként. Ha elkapkodsz valamit és borul az egyensúly, pillanatok alatt becsődöl és kihal a falud.
A másik, hogy kajából SOHA nincs felesleg. Minél több van, annál kisebb az esélye, hogy kaja nélkül maradsz, ősszel mindent hazavisznek a lakók, ezért pillanatok alatt lecsappan ami nyáron soknak tűnhet.
A gyűjtögető nagyon jó, de soha ne tegyél bele fullra dolgozókat, mert kimerülnek a gyűjtögethető növények. Mindig erdőben legyen(ek), inkább legyen belőle két épület 3-3 emberrel, mint egy 4-gyel.
A vadász a ruha miatt kell, de elég lassan "termel" sajnos.
Halászok mindig jó szolgálatot tesznek, két épület 3-4 emberrel rengeteget halat ad. A lényeg, hogy oda rakd, ahol a körében minél több víz van.
Az alma majd az alkoholhoz fog kelleni inkább.
A fő kajaforrásod úgyis a farmok lesznek, venni kell hozzá magokat (seed) a kereskedőtől. Ha könnyűn kezdtél, akkor asszem alapból is van.
Kezdőként kb. annyi a lényeg, hogy még első évben legyen 1-2 gyűjtögetőd és halászod, favágód, szabód (és vadászház mellé) és kovácsod. Célszerű manuálisan szedni a fát, vasat, követ időről időre, nem túl nagy adagokban. És őszre mindenki feje felett legyen fedél.
Második évben jöhet forester, piac a falú közepére, herbalist, esetleg iskola vagy templom, meg pár új ház.
Mindig legyen pár szabad laborer-ed, ők a hordárok. Akire nincs szükség pl. a tél miatt a farmerek, ők is laborerként funkcionálnak, automatikusan.
Pár játékév alatt könnyen ki lehet tapasztalni milyen épületből mennyi kell, és mennyi dolgozó beléjük. Balanszolgatni kell, kb. ennyi a lényeg, később meg már szinte teljesen önfenntartó lesz a falu.