Érdemesebb egy lakást az Airbnb-n keresztül kiadni

Érdemesebb egy lakást az Airbnb-n keresztül kiadni

2017. február 5. 15:04, Vasárnap
Érdekes összehasonlítást készített egy londoni online ingatlanközvetítő.

A Nested adatai alapján az, aki az Airbnb rendszerén keresztül adja ki a lakását, sokkal több bevételre tehet szert, mint ha hagyományos ingatlanközvetítőkhöz fordulna. A cég világszerte 75 városban, köztük Budapesten is azt vizsgálta, hogy mennyi idő alatt lehet visszaszerezni egy ingatlan vételárát úgy, hogy a tulajdonos kiadja azt. A szakemberek két megoldást tanulmányoztak, az egyiknél az Airbnb rendszerében, míg a másiknál a hagyományos platformon meghirdetett lakáskiadást vették figyelembe.


Számításuk alapja szerint egy 55 milliós lakás havonta 220 ezerért adható ki, míg 3 napokra kiadva 1 millió forint a bevétel

Frankfurtban például 71 hónap alatt visszaszerezhető a lakás ára, ha az ajánlat az Airbnb kínálatában jelenik meg és 403 hónap, ha az ingatlanközvetítő honlapokon. Párizs esetében a két szám 216, illetve 506 hónap; London esetében 192, illetve 401 hónap, míg Budapestnél 53, illetve 243 hónap. A sor végén Peking található 714, illetve 670 hónappal. Ugyanakkor vannak más szempontok is, például a lakásokkal kapcsolatos költségek, amelyeket a Nested nem igazán vett figyelembe. Nem mindegy az sem, hogy milyen lakásról van szó: bútorozott-e vagy sem, milyen környéken van, vannak-e plusz szolgáltatások, mint portaszolgálat, parkolóhely, takarítás.

A települések többek között azzal védekeznek a platform térnyerése ellen, hogy kísérleti jelleggel meghatározták, hogy az Airbnb rendszerén keresztül évente hány napig lehet kibérelni egy lakást. Amszterdamban ez az időtartam évi maximum 60 nap, míg London esetében esetében évi 90 nap.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban