Véget ért a kínai holdjáró pályafutása

Véget ért a kínai holdjáró pályafutása

2014. február 12. 19:30, Szerda
Hivatalosan is halottnak nyilvánították a Jáde Nyulat, Kína első holdjáróját. A Jütu küldetésének idő előtti befejezéséről csupán egy rövid közlemény jelent meg az egyik kínai állami hírügynökség weboldalán.

A Jütu problémái a múlt hónapban kezdődtek, a három hónapra tervezett expedíció hatodik hetében. Kína Csang'o-3 leszállóegysége tavaly december 14-én landolt a Hold felszínén és még aznap útjára is indította a holdjárót. Amint arról már korábban is beszámoltunk mindkét űreszköz sikerrel kapcsolt hibernációs módba első Holdon töltött éjszakájának átvészelésére. Egy éjszaka a Holdon fél földi hónapon át tart, mely során a nappali 90 Celsius fokot -180 fok váltja fel.

A második éjszaka január 25-én kezdődött, a leszállóegység ismét hibernálta magát, a Jütunak azonban nem sikerült. A holdi éjszakákon nem lehetséges a kommunikáció az űreszközökkel, ezért a földi irányításnak meg kellett várniuk az új "napkeltét", ami hétfőn vette kezdetét, hogy megpróbálják a kapcsolatfelvételt.

A Csang'o-3 egységgel sikerült a kommunikáció, az ECNS hírügynökség jelentése szerint a holdjáró újraaktiválására tett erőfeszítések sikertelenül zárultak. Kína első holdjáróját nem sikerült a várakozások szerinti állapotba visszaállítani. A híradások szerint január 25-én a Jütunál mechanikai meghibásodások léptek fel, egyéb részleteket nem közöltek.


A holdjáró mechanikus problémái valószínűleg azokhoz a működés szempontjából kritikus alkatrészekhez kapcsolódnak, amik a hideg ellen védelemre szorulnak. Amikor a hőmérséklet zuhanni kezd a holdjáró árboca behajtható a kényes műszerek védelme érdekében, amiket egy radioaktív hőforrás tart melegen. Emellett a Jütunak olyan szögbe kell állítani a nappaneljeit, hogy azok a felkelő Nap irányába nézzenek, hogy a lehető leghamarabb visszanyerjék a megfelelő energiaszinteket. Ezeknek a rendszereknek a mechanikus meghibásodása védtelenül hagyhatja a holdjárót a dermesztő hideggel szemben.

Bár a meghibásodás okáról nem szóltak a hírek, a szakértők a holdport tartják az elsőszámú gyanúsítottnak. A Hold talaját a mikrometeorit becsapódások üveges porrá alakítják, amik a napszélnek köszönhetően töltést is kaphatnak. Ezek a rendkívül éles szemcsék már az Apollo program során is sok kellemetlenséget okoztak, megtépázva az űrruhákat, összekarcolva a lézeres kísérletek tükreit, illetve túlmelegedést okozva az asztronauták által használt járműveknél.

A Jütu veszte nem fogja visszavetni Kína űrtörekvéseit, melyben egy emberi holdbázis is szerepel.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások