Kínai tulajdonba kerülhet az Opera

Kínai tulajdonba kerülhet az Opera

2016. február 13. 09:29, Szombat
A böngészőfejlesztő vállalkozás 1,2 milliárd dollárért kelhet el. Csekély piaci részesedésük semmire nem elég.

Egy kínai befektetési alap nem sajnálja a pénzt a norvég fejlesztőcég megszerzésére. Az Opera Software már meg is kapta a Golden Brick Silk Road Equity Investment Fund II LLP 10,5 milliárd norvég koronás, vagyis körülbelül 1,2 milliárd dolláros ajánlatát. A kínai befektető részvényenként 71 koronát kínál, ez 56 százalékkal több, mint az Opera Software részvényeinek elmúlt 30 napi átlagos árfolyama.

A tranzakció gyakorlatilag zöld utat kapott, miután a vállalat felügyelőtanácsa egyhangúlag elfogadta az ajánlatot. A nagy részvényesek, akik a tulajdonrész 33 százalékát birtokolják, szintén hasonlóan döntöttek. A Golden Brick Silk Road Equity Investment Fund II LLP partnerei között van egyébként a Qihoo 360 Software Co. Ltd. is.

Az Opera jelenleg az ötödik legnépszerűbb böngésző a világon az Internet Explorer, a Chrome, a Firefox és a Safari után. A NetMarketShare információi alapján a program idén januárban 1,58 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett, ez tavaly márciushoz képest 0,43 százalékos növekedés. A StatCounter adatai szerint az Opera piaci részesedése idén januárra 1,83 százalékra nőtt.

Amennyiben az üzlet sikeresen lezárul, úgy az Opera lesz az első jelentősebb böngésző, amely kínai befektetők tulajdonába került. Az egyébként már tavaly augusztusban kiszivárgott, hogy elkelhet az Opera Software. Az ok az, hogy a szoftver ugyan növekszik, de az elvártnál kisebb mértékben.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások