Blu-ray MDISC lemez a Verbatimtól

Blu-ray MDISC lemez a Verbatimtól

2016. május 20. 06:41, Péntek
Az új adattárolón akár 1000 évig is megőrizhetők az információk.

A Verbatim bemutatta a 100 gigabájt tárolókapacitású Blu-ray MDISC lemezt, amelynek az átlagos élettartama több mint 1000 év. Ezzel a termék ideális lehet a hosszú távú archiválási feladatokra. Kompatibilis az összes BDXL szabványt támogató Blu-ray meghajtóval, azaz gyakorlatilag az elmúlt 18 hónapban piacra dobott összes Blu-ray író és lejátszó BDXL-kompatibilisnek számít.

A Blu-ray MDISC lemez titánt tartalmaz, ez teszi lehetővé a rendkívül hosszú távú adattárolást és a tárolóréteg egy olyan anyag, amely ellenáll a fény, a hőmérséklet és a páratartalom változásának. Ezáltal az eszköz ideális lehet például a múzeumok, a könyvtárak, az oktatási és az archiválási intézmények számára. Az MDISC technológiát a Millenniata Inc. fejlesztette ki. A cég szerint 25 Celsius-fok és 50 százalékos relatív páratartalom mellett több mint 1000 év után 100 000 lemezenként lehet számítani maximum 1 hibára. Az ISO/IEC 10995-tesztek alapján egy ilyen lemez elvárt átlagos élettartama 1332 év.


"A Blu-rayen vagy DVD-n való archiválás vitathatatlanul a legjobb tárolási lehetőség a magán- vagy az üzleti célú felhasználásra, mivel a várt felhasználási időtartam sokkal hosszabb, mint a többi digitális tárolási mód esetében. A Verbatim MDISC-nek van a leghosszabb élettartama. A 100 gigabájtos BDXL-verzió nagy tárolókapacitásának köszönhetően kevesebb lemezre van szükség az összes információ tárolásához" - jelentette ki Chris Chalder, a gyártó európai uniós, közel-keleti és afrikai üzletfejlesztési menedzsere.

A merevlemezek átlagos élettartama 5-10 év, a memóriakártyáké, az USB- és az SSD-meghajtóké 3-10 év; ezzel szemben a Blu-ray, a DVD- és a CD-lemezeké több mint 25 év. Egy 100 gigabájtos Verbatim BDXL-MDISC 19,98 euróba kerül. Elérhetők egyrétegű, 25 és 50 gigabájtos Blu-ray MDISC-ek is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások