Öt csapat indul a Holdra a Google versenyén

Öt csapat indul a Holdra a Google versenyén

2017. január 28. 14:09, Szombat
Megvan az öt finalista, ők az év végéig indulnának el a Holdra.

A Google érdekes projektjéről már többször írtunk, a téma iránt érdeklődőknek pedig nem meglepetés, hogy közeledünk az igazán izgalmas periódushoz. Az eredetileg benevezett csapatoknak tavaly év végéig kellett jegyet váltaniuk az indulásra, ez pedig öt versenyzőnek jött össze, így nekik kell majd az idei év vége előtt elindulniuk, hogy megmérkőzzenek a díjakért.

A hivatalos közlemény szerint a Lunar XPRIZE keretében a Hakuto, a Moon Express, a SpaceIL, a Synergy Moon, valamint a Team Indus igyekszik majd minél előbb megvalósítani a startot, amihez nyilván szükségük lesz újdonsült partnereikre. A Hakuto két kisebb holdjárót juttatna el égi kísérőnkre, ezek a Team Indus közreműködésével jutnának el a kijelölt pályára, amely viszont a maga részéről az Indian Space Research Organisation (ISRO) segítségével indulna útnak. Az izraeli SpaceIL a SpaceX rakétáját venné igénybe, míg az amerikai Moon Express a Rocket Lab USA, a Synergy Moon pedig az Interorbital Systems szolgáltatása révén lőné fel saját fejlesztését.


Az első helyezettnek 20 millió dollár jut majd, a második 5 milliót kapna, a többiek pedig a maradék 5 millión osztoznának. A fő cél, hogy egy darabban sikerüljön a leszállás, ezt követően pedig a holdjáró legalább 500 méteres távot teljesítsen a Hold felszínén, eközben nagy felbontású képi anyagot sugározva vissza a Földre. Mindegyik csapat az év második felében indulna útnak, többen közülük december 28-ra időzítik a startot, hiszen még így sem késnének le a határidőről, amely az indulást, nem pedig a Holdon való leszállást szabja feltételnek.

2018 első napjaiban kiderül, hogy melyik versenyző tudott magánszereplőként elsőként landolni a Holdon, itt lesz miről beszámolni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások