A tulajdonosok felelhetnek az önvezető autók baleseteiért

A tulajdonosok felelhetnek az önvezető autók baleseteiért

2017. március 28. 10:57, Kedd
Az Allianz biztosítótársaság és a BMW egyetértenek abban, hogy nem ők lesznek a felelősek. Meglepő.

Az Európa legnagyobb biztosítótársaságának számító Allianz Worldwide Partners és a BMW közös állásfoglalást adott ki arról, hogy a jövőben a vezető nélküli közúti járművek baleseteinek esetében is a tulajdonosok lesznek az első számú felelősök. A tulajdonosok kötelesek lesznek a jövőben is a vezető és az autó hibáira vonatkozó biztosítást kötni. Minden esetben csupán ezután merülhet fel a gyártó felelőssége.

Az önálló közlekedés esetében a felelősség kérdéséről komoly vita van jelenleg a biztosítótársaságok között. A piac szereplői ugyanis egyrészt elvárják, hogy a technológiák használatának köszönhetően csökkenjen a balesetek száma, hiszen a vezetői hibák, mint okok, kiesnek majd. Ugyanakkor ha a fedélzeti rendszerek csődöt mondanak, akaratlanul is elő fog kerülni a gyártók felelőssége. Benjamin von Bodungen közlekedési szakértő rámutatott, hogy a jelenlegi szabályozás túlzottan hiányos.

A gyártók érvelhetnek majd azzal, hogy egy bizonyos kockázatot a technika egy adott időben lévő szintjén még nem lehetett előre látni. Az Allianz álláspontja szerint elsősorban praktikus okok szólnak a jelenlegi felelősségszempontok megtartása mellett, míg Elmar Frickenstein, a BMW önálló közlekedésért felelős képviselője azt emelte ki, hogy támogatják a megfelelő globális szabványosítást. Németországban egyébként elkészült egy törvénytervezet is, amelynek értelmében a személyi kárral járó balesetek esetében 10 millió euró lenne a maximális kártérítés.

A robotgépkocsik elterjedése komoly fejtörést okoz a biztosítóknak. Egyrészt várhatóan kevesebb lesz a baleset, azaz szűkül a piac, másrészt ha mégis történik egy káresemény, akkor sokkal nehezebb lesz megállapítani, hogy annak bekövetkezéséért ki a felelős. Még inkább bonyolíthatja a helyzetet, ha véletlenül két robotjármű ütközik össze egymással. Nagy-Britanniában februárban hoztak törvényt az önálló vezetés jogi alapjairól, a helyi kormány így akarja megteremteni a robotautókkal való közlekedés törvényi hátterét.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások