SpaceX: itt az újra­felhasználás!

SpaceX: itt az újra­felhasználás!

2017. március 31. 04:05, Péntek
Megvalósult a cég egyik eredeti célkitűzése, egy újból fellőtt rakétát is visszahoztak.

Nem sokkal csütörtök éjfél után történelmet írt a SpaceX, miután egy korábban már felhasznált Falcon 9 rakéta első lépcsőjét újból bevetették, majd pedig azt sikeresen vissza is hozták az erre kijelölt drónhajóra. Ezzel teljesült az egyik eredeti célkitűzés, az újrafelhasználás gyakorlati megvalósítása.

Szokás szerint ezúttal is élő adásban tekinthették meg az érdeklődők, amint a SpaceX egy újabb küldetést bonyolít le. A menetrend ugyan nemrég módosult, az időközben katonai szerződéssel erősítő cég azonban most végre valóban sort kerített az SES-10 névre keresztelt fellövésre, amely egy további, ezúttal európai illetőségű kommunikációs műholdat volt hivatott pályára állítani. A korábban egyszer már visszatért, tehát immár másodszor felhasznált rakéta gond nélkül emelkedett a magasba, majd pedig - megcáfolva az újabb bevetés komoly rizikója miatti aggodalmakat – a második fokozat is sikeresen levált és bekapcsolta hajtóművét, hogy a kijelölt helyszínre juttassa az értékes rakományt.


A fellövés a közvetítés 30. percében történik

Az első fokozat eközben a Föld felé vette az irányt, egy rövid begyújtással a helyes irányba állt, majd pedig néhány másodperccel később ismét sikeresen tért vissza a drónhajóra – sajnos a kommunikációs akadályok miatt épp a leszállást nem láthattuk, de gyorsan kiderült, hogy semmi fennakadás nem történt a manőverben. Mindez alig néhány perc alatt zajlott le, míg a második fokozat a 27-ik percben gyújtotta be ismét hajtóművét, ezt pedig az SES-10 leválása követte. Az Airbus Defence and Space által megépített, 5,3 tonnás műhold a kilencvenes évek óta szolgálatot teljesítő AMC-3 és AMC-4 műholdakat váltja majd le, amelyek a GE Americom 2001-es felvásárlásával kerültek a luxemburgi SES tulajdonába – internetszolgáltatást nyújtva az amerikai féltekén.

A SpaceX sikeres küldetése nyilván újabb lökést ad majd a cégnek, az újrafelhasználás megvalósítása pedig bekerül a történelemkönyvekbe – azt az elkövetkező hónapokban meglátjuk, hogy ez (a tengerre történő visszatérés mintájára) mennyiben válik majd rutinműveletté.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások