Júniusra csúsznak az új Nokiák, a klónok előbb jönnek

Júniusra csúsznak az új Nokiák, a klónok előbb jönnek

2017. május 6. 16:35, Szombat
Picit csúszik a megjelenés, a hivatalos ár pedig valamivel magasabb lesz. Viszont máris lekoppintották a Nokia 3310-et.

Március végén még arról írtunk, hogy a HMD Global által bejelentett új Nokia okostelefonok (valamint az ezeket kiegészítő negyedik, hagyományos példány) még a tavasz vége előtt megjelenik, időközben azonban egy brit forgalmazó oldalán júniusra módosították a rajt hozzávetőleges időpontját. A hivatalos árakat már ismerjük, nem sok kérdőjel maradt.

Az már szinte mindenki számára világos, hogy viszonylag kedvező rajtot vehetnek az új megoldások, az idei Nokia 3310 esetében például kiemelkedő érdeklődést láthattunk. A brit Clove most frissítette saját oldalát, az itt szereplő májusi rajtot júniusira cserélték le, ezzel egy időben azonban közölték a hivatalos árakat is, amelyek némileg magasabbak a HMD által eredetileg megszabott szintnél. Ez utóbbi persze nem jelent óriási meglepetést, hiszen itt az ÁFA (VAT) is hozzácsapódik az árhoz, a gyártó pedig azzal igyekszik még jobban felsrófolni az érdeklődést, hogy gyors és rendszeres frissítéseket ígér a készülékhez.


A brit cég a maga részéről már megkezdte az előzetes regisztrációk rögzítését, eszerint pedig az új Nokia 3, 5 és 6 sorrendben 150, 190, illetve 230 fontba kerül. A Nokia 3310 (amely nyilván nem ugyanazon kategóriába tartozik, hiszen itt egy hagyományos mobilról van szó) 60 fontot kóstál, és míg ez utóbbi változat június közepén jelenik majd meg a szigetországban, a másik három megoldás csak a hónap legvégén bukkan majd fel. Természetesen előfordulhat, hogy egyes riválisok korábban jutnak majd hozzá a jövevényekhez, erről azonban eddig nem esett szó (még a hozzávetőleges dátumok is hiányoznak a hivatalos oldalakról), az ezzel kapcsolatos beszámolókra tehát még várnunk kell.

Időközben azonban felbukkantak az első klónok, amelyek elsősorban az ázsiai régióban terjeszkednek. Ezek alig néhány részletben térnek el a még piacra sem dobott hivatalos példányoktól. A februári MWC alatt bemutatott Nokia 3310 koppintása például a maláj piacon jelent meg, ahol az első sorozat tagjai ugyan nem hordozták magukon a jól ismert márkanevet, a készülékeket azonban több ottani forgalmazó is átvette, így az értékesítés gyorsan meg is indulhatott.


Ezt követte a sorrendben második sorozat, amely már a márkanév erejét is igyekszik kiaknázni, bár azért a külső tekintetében néhány fontos eltérést is láthatunk. Kiemelkedik ezek közül a jóval kisebb előlapi panel, a némileg szélesebb navigációs gombok jelenléte, valamint az egyértelműen olcsóbbnak (és egyben gyengébb minőségűnek) tűnő műanyag burkolat, miközben a szoftveres oldalon (természetesen) nem a Series 30 kezelőfelület fut.

A Nokia helyi hivatalos forgalmazója, az Avaxx, máris perrel fenyegette meg a hamis telefonokat árusító cégeket, az ezzel kapcsolatos lépések nyilván nem maradnak majd el.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások