Maximális hatékonyság érhető el a parkolásban

Maximális hatékonyság érhető el a parkolásban

2023. február 23. 09:42, Csütörtök
A jövő parkolóháza ugyanazt a technológiát használja, mint az Amazon diszpécserközpontjai.

A parkolóházak hatékonysága változó, a legnagyobb problémát elsősorban az jelenti, hogy az autók leadása és felvétele gyakran időigényes. Egy új koncepció fejlett robotkoordinációs algoritmusokat használ a járművek maximális hatékonyságú parkolásához. "Nehezen tudom elképzelni, hogy a jövőben egy garázsban kell majd köröket tennünk, hogy leparkoljuk a gépkocsinkat" - így foglalta össze Teng Guo, a New Jersey-i Rutgers Egyetem kutatója azt felfogást, amely őt és kollégáját, Jingjin Yuzut egy érdekes kutatási projektre sarkallta.

A két szakember szerint a raktárakban a dobozok és árucikkek szállítására már régóta kipróbált rendszerek jó kiindulópontot jelenthetnek a jövő parkolóházai számára. A kutatók egy "rácsos világot" terveztek síneken és szállítójárműveken mozgó mobil tálcákkal. A rendszer szíve egy központosított tervezési algoritmus. "A mi rendszerünkben az az egyedülálló, hogy munkaidőben automatikusan képes az autók mozgatására, hogy megkönnyítse a későbbi, tervezett időpontokban történő felvételt" - jelentette ki Yu. Teng Guo laboratóriuma kiváló helyzetben volt az elképzelés megvalósításához. A csapat már korábban elnyerte többek között az Amazon kutatási díját a többrobotos rendszerek koordinálására szolgáló algoritmusok kifejlesztéséért. A kereskedelmi konszern részben finanszírozza a jelenlegi tanulmányt.


A kifejlesztett megoldás számos előnyt ígér, különösen a sűrűn lakott városokban történő parkolás esetében. A kialakítás lehetővé teszi, hogy a gépkocsik nagyon közel kerüljenek egymáshoz anélkül, hogy sérüléstől kellene tartani. Ez pedig lehetővé teszi a parkolási létesítmények kapacitásának jelentős növelését. A lopás veszélye is megszűnik, mivel az emberek nem találnák a parkolót megközelíthetőnek. A szakemberek eddig az algoritmus elméleti megtervezésére és fejlesztésére koncentráltak, a következő lépés a szerkezeti és mechanikai követelmények tesztelése. "Most egy prototípust építünk játékjárművekkel, hogy demonstráljuk a rendszerünk képességeit" - nyilatkozta Yu. Amennyiben sikerrel járnak, a prototípust teljes méretűvé fejlesztik.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások