Finnország betiltja a mobiltelefonok használatát az iskolákban

Finnország betiltja a mobiltelefonok használatát az iskolákban

2023. június 27. 11:48, Kedd
A híresen kiváló finn oktatási rendszer leáldozóban van, romlik a diákok teljesítménye, ezért azt szeretnék, ha a gyerekek jobban koncentrálnának a tanulásra.

Finnország, amely korábban a PISA iskolai alkalmassági teszteken elért jó eredményeiről volt ismert, a jelenlegi csökkenő tendenciát meg akarja fordítani, és úgy akarnak létrehozni egy nyugodtabb tanulási környezetet, hogy törvényt hoznak az iskolai mobiltelefonok betiltásának lehetőségéről. A PISA-teszt (Programme for International Student Assessment, azaz Nemzetközi Tanulói Felmérési Program) a 15 évesek tanulási eredményeit méri matematika, természettudományok és olvasás terén. Finnország teljesítménye 2006-ban érte el a csúcsot, de azóta az eredményeik visszaestek. Az új jobboldali finn kormány ennek orvoslására intézkedéseket fog hozni a megingó oktatási eredmények problémájának megoldására, és 200 millió euróval több pénzt ígérnek az alapfokú oktatásra, hogy a diákok elsajátítsák az alapvető olvasási, írási és matematikai készségeket.

De a finn kormány szerint önmagában a pénz nem elég, ezért a diákok mobiltelefonjait is célba akarják venni. "A kormány megerősíti a tanárok és az iskolaigazgatók hatáskörét, hogy beavatkozhassanak az iskolai tanítást megzavaró tevékenységekbe" - jelentette be a kormány. "Meg fogjuk tenni a szükséges jogszabály-módosításokat, hogy hatékonyabb korlátozásokat tegyünk lehetővé olyan esetekben, mint például a mobileszközök használata az oktatási intézményekben, hogy a tanulók és a diákok jobban tudjanak a tanításra koncentrálni" - tette hozzá a kormány.

Finnországban a Nokia sikeréhez mélyen kapcsolódó mobiltelefonok kiemelkedő szerepe már régóta megkérdőjelezhetetlen. Az országban a gyerekeknek más országokban élő társaikhoz képest jóval korábban van saját mobiljuk, sokan már első osztályban rendelkeznek vele. Ezt a pedagógusok nem feltétlen tartják hasznosnak, és aggodalmukat fejezték ki a készülékek figyelemre és koncentrációra gyakorolt káros hatásaival kapcsolatban. Mindazonáltal a finn Nemzeti Oktatási Ügynökség által meghatározott hatályos szabályozás nem hatalmazza fel az iskolákat arra, hogy korlátozzák a diákok mobilkészülékek bevitelét az épületekbe. Ez a helyzet azonban az új törvény parlamenti jóváhagyása után változni fog.

A finn tanárok a jelek szerint jelentős társadalmi támogatást állítottak maguk mögé, amit egy nemrégiben indított polgári kezdeményezés is bizonyít, amely több mint 30 000 aláírást gyűjtött össze, és olyan intézkedések bevezetését sürgette, mint például a mobiltelefonok kikapcsolása a tanórák és a szünetek alatt, vagy teljes kitiltásuk az órákról.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások