A SK Hynix nem érti hogy kerülhet a memóriája a Huawei telefonjába

A SK Hynix nem érti hogy kerülhet a memóriája a Huawei telefonjába

2023. szeptember 8. 12:20, Péntek
A Mate 60 Pro olyan geopolitikai zűrzavart keltett, mint egyetlen más telefon sem. A Hynix részvényei ma több mint 4%-ot estek, miután kiderült, hogy két termékét, egy 12 gigabájtos LPDDR5 chipet és egy 512 GB-os NAND flash memóriachipet talált a kínai mobiltelefonban a TechInsights, egy félvezetőkre szakosodott kanadai székhelyű kutatószervezet, amely elemzés céljából szétszedte a telefont. A Huawei sem játszik tisztán, egyáltalán nem segítenek eloszlatni a telefon körüli homályt.

Ha valaki díjazná a legnagyobb zűrzavart keltő okostelefonokat, a múlt héten megjelent Huawei Mate 60 Pro biztosan dobogós helyre kerülne a listán. A dél-koreai memóriagyártó SK Hynix azért aggódik a készülék miatt, mert azt szétszerelve kiderült, hogy a cég LPDDR5 memóriája van benne. Ez komoly kérdéseket vet fel az ellátási lánc terén, mert a vállalat állítása szerint nem adtak el egyetlen terméket sem a Huawei-nek azóta, hogy 2020-ban amerikai szankciókat vezettek be a kínai vállalat ellen. "Az SK Hynix a vállalat elleni amerikai korlátozások bevezetése óta nem üzletel többé a Huawei-jel. Az üggyel kapcsolatban vizsgálatot indítottunk, hogy további részleteket tudjunk meg" - közölte a chipgyártó szóvivője a Bloomberggel. Probléma lehet az SK Hynix számára, hogy az USA mentességet adott számukra bizonyos szankciók alól a kínai tevékenység folytatására, de ha a chipgyártó meglepetése csak színlelt, komoly következményekkel kell számolniuk.

Az SK Hynix 2020 januárjában a CES-en mutatta be a mobileszközökbe szánt LPDDR5 memóriáját, 2021 márciusában pedig bejelentette, hogy megkezdődött a 18 GB-os modulok tömeggyártása. A Huawei-nek nem lehetett könnyű dolga a lapka tömeges beszerzésével. Egy alternatív magyarázat szerint évek óta gyűjtögetik az alkatrészeket, de valószínűbb, hogy a Huawei köztes országokon, szürke piacokon keresztül szerzi be a szankcióval sújtott termékeket.


A telefon létezése sokkal érdekesebb, mint a tényleges tudása

Akárhogy is került a memória a Huawei készülékébe, a készüléket Kínában olyan hazafias buzgalommal fogadták, amely még az új iPhone-ok debütálását egykor kísérő kiskereskedelmi őrületet is felülmúlja. A meleg hazai fogadtatás oka, hogy a Huawei-nek sikerült prémium kategóriás terméket létrehoznia anélkül, hogy technológiát kellett volna importálnia, és az amerikai szankciókat kifejezetten azért vezették be, hogy megakadályozzák a Huawei-t az ilyesmiben. Az, hogy a készüléket egy olyan CPU hajtja, amelyről korábban úgy gondolták, hogy a kínai chipgyárak nem képesek előállítani, csak tovább növeli a készülék jelentőségét.

"Az SMIC 7 nm-es (N+2) öntödei folyamatát használó Kirin chip felfedezése az új Huawei Mate 60 Pro okostelefonban megmutatja, hogy a kínai félvezetőipar milyen technikai fejlődést tudott elérni EUV litográfiai eszközök nélkül" - jegyezte meg a TechInsights munkatársa, Dan Hutcheson. "A teljesítmény nehézsége mutatja az ország alkalmazkodási képességének rugalmasságát." Hutcheson szerint a készülék létezése ezért további szankciókat ösztönözhet. Az amerikai hatóságok állítólag hasonlóan gondolkodnak, és a jelek szerint már folyamatban van a vizsgálat, hogy a telefon és a CPU előállítása során kijátszották-e a szankciókat.

Szintén homályosak a készülék 5G képességei. A telefon kínai vásárlói a közösségi médiában olyan videókat tettek közzé, olyan sebességteszteket osztottak meg, amelyek szerint a Mate 60 Pro a felső kategóriás 5G-s telefonoknál nagyobb letöltési sebességre képes. A megadott specifikációk szerint a készülék képes műholdas hívások lebonyolítására, de a benne lévő chipkészlet teljesítményéről a Huawei nem adott tájékoztatást. A fejlemény két amerikai kongresszusi képviselőt, Mike Gallaghert és Michael McCault arra késztetett, hogy felszólítsa a Fehér Házat, hogy tovább korlátozza a kínai vállalatoknak történő technológiai exportértékesítést. A telefont még vizsgálják, nem kizárható, hogy további, az amerikai kereskedelmi szankciókkal sújtott vállalatok által gyártott alkatrészeket találnak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások