Az Apple szerint 8 GB memória egy Mac­Book­ban ugyanolyan, mint 16 GB egy PC-ben

Az Apple szerint 8 GB memória egy Mac­Book­ban ugyanolyan, mint 16 GB egy PC-ben

2023. november 8. 14:46, Szerda
Ezt azért mondták, mert sokaknak nem tetszik, hogy az új 14"-es MacBookban Proban csak 8 GB memória van.

Az új MacBook Pro modellek múlt heti bemutatását követően az Apple meglepett néhány embert az M3-as chippel ellátott 14 hüvelykes MacBook Pro alapmodelljével, amely a megszűnt M2 13 hüvelykes MacBook Pro-t váltotta fel az Apple Mac termékcsaládjában. Az Apple-nek már régóta jellemzője, hogy a laptopok árához képest kevesebb RAM-ot biztosít, mint kellene, és rengeteget kér a bővítésért. A legolcsóbb alapkonfiguráció több mint 8 GB RAM-mal 2 ezer dollár! A legolcsóbb MacBook Pro, amelyet 8 GB-nál több RAM-mal lehet konfigurálni, 1800 dollár! Az 1599 dolláros kezdőáron induló 14 hüvelykes M3-as MacBook Pro 8 GB egységesített memóriával érkezik. Ezzel 300 dollárral drágább, mint a már megszűnt M2 13 hüvelykes MacBook Pro 8 GB memóriával rendelkező, 1299 dolláros induló ára.

A felhasználók a vásárláskor választhatnak 16 GB vagy 24 GB memóriát, de ezekkel a konfigurációs opciókkal 200, illetve 400 dollárral többe kerülnek a gépek. Okosan kell dönteni, mert az Apple egységesített memóriaarchitektúrája miatt a gépek később nem bővíthetők. Azonban sokak szerint 8 GB RAM nem elegendő a kreatív, professzionális munkafolyamatokhoz, és a 16 GB-nak kellene lennie a minimumnak egy "Pro" néven forgalmazott gép esetében, több száz dolláros többletkiadás nélkül.

"A memóriánk összehasonlítása más rendszerek memóriájával nem egyenértékű, mivel a memóriát olyan hatékonyan használjuk, memóriatömörítést alkalmazunk, és egységes memóriaarchitektúránk van." - mondta a kritikára Bob Borchers, az Apple termékmarketingért felelős alelnöke. "A 8 GB egy M3-as MacBook Pro-ban analóg 16 GB-mal más rendszerekben. Mi sokkal hatékonyabban tudjuk azt használni. Ezért azt mondanám, hogy az emberek jöjjenek be és próbálják ki amit szeretnének csinálni a rendszerükön. Szerintem hihetetlen teljesítményt fognak látni. Ha megnézzük ezeknek a rendszereknek a nyers adatait és képességeit, akkor tényleg fenomenálisak. Szerintem az embereknek túl kell lépniük a specifikációkon, és valóban meg kell nézniük a képességeket, és meg kell hallgatniuk azokat a megbízható embereket, akik ténylegesen használták a rendszereket."

Persze tény, hogy a nagy gyorsítótár, a gyors SSD, valamint a hatékony operációs rendszer miatt egy Apple Silicon Mac-en teljesen más a 8 GB RAM, mint mondjuk egy Windows laptopon. De 8 GB LPDDR5-6400 (az ezekben a termékekben használt RAM) az Apple-nek az elkért felár töredékébe kerül. Senki sem tudja pontosan, hogy az Apple mennyit fizet a beszállítóinak, de 8 GB ilyen RAM-nak kevesebb, mint 40 dollár az ára. Az Apple valószínűleg 30 dollárt vagy annál is kevesebbet fizet a gyártónak. A termékben nincs semmi különleges. Kiváló minőségű, és egy nagyon széles memóriabuszra van integrálva, nagyon közel az M3 chiphez, de ez a gyártási jellemző nem teszik drágábbá a memóriát. Mégis, az Apple 200 dollárt kér el a kb. 30 dollárért vásárolt RAM-ért.

Egyebeket nézve, a 14 hüvelykes MacBook Pro 8 GB memóriával 300 dollárral drágább, mint az általa leváltott M2 13 hüvelykes MacBook Pro, de a gyorsabb processzoron kívül más előnyt is kínál. Nagyobb és fényesebb lett a mini-LED Liquid Retina XDR kijelző, támogatja a 120 Hz-es ProMotion frissítést és hosszabb az akkumulátor üzemideje. Az egyéb fejlesztések között további portok, jobb 1080p FaceTime HD kamera, hat hangszórós hangrendszer, Wi-Fi 6E támogatás és Bluetooth 5.3 is szerepel.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások