Nagyon megdrágult a VMware miután megvette őket a Broadcom

Nagyon megdrágult a VMware miután megvette őket a Broadcom

2024. március 17. 11:32, Vasárnap
A Broadcom 2022 májusában jelentette be a VMware felvásárlását 69 milliárd dollárért, az ügyletet november végén zárták le. Hock Tan, a Broadcom vezérigazgatója és elnöke elismerte, hogy a VMware ügyfelei és partnerei "kellemetlen érzéseket tapasztalhattak" a virtualizációs vállalat átvétele után bevezetett átfogó változások miatt.

Blogbejegyzésben Tan leírja, hogy a Broadcom 18 hónapot töltött a VMware értékelésével és megvásárlásával. Azt mondta, hogy bár még sok munka vár rájuk, a vállalat "jelentős előrelépést" tett. Ez az úgynevezett előrelépés azonban nem biztos, hogy jó hír a VMware volt ügyfeleinek és partnereinek, hiszen lényege szerint arra kényszerítik az ügyfeleket, hogy nagy szoftvercsomagokat vásároljanak. "Arra összpontosítunk, hogy az ügyfeleket - különösen azokat, akik már a vSphere virtualizációs eszközökkel futtatják számítási munkaterhelésüket - a VMware Cloud Foundationre való frissítésre ösztönzünk. Tan úgy véli, hogy a változások végső soron "nagyobb jövedelmezőséget és jobb piaci lehetőségeket" biztosítanak a csatornapartnerek számára.

"Természetesen elismerjük, hogy ez a szintű változás érthető módon némi nyugtalanságot keltett ügyfeleink és partnereink körében. De mindezen lépések célja a gyorsabb innováció, az ügyfeleink igényeinek hatékonyabb kielégítése és a velünk való üzletkötés megkönnyítése volt." Sok IT-megoldásokat kínáló, a VMware-rel együttműködő vállalkozás azonban máris problémákkal küzd, például mert a VMware megvásárlása után a Broadcom átvette partnereitől a 2000 legnagyobb ügyfél kezelését. Tan elmondása szerint a Broadcom sokat vár ezektől az ügyfelektől, és Tan arra számít, hogy a VMware bevételei negyedévről negyedévre kétszámjegyű növekedést fognak elérni a pénzügyi év hátralévő részében. Ezen túlmenően a Broadcom megszüntette a VMware csatorna partnerprogramját, így a VMware viszonteladásának elsődleges útja egy kizárólag meghívásos Broadcom program lett.

A Broadcom első lépésként megszüntette a VMware örökös licencelését, ami a jelentések szerint számos vállalkozás pénzügyi helyzetét felborította. Egy nemrég tartott felhasználói eseményen (VMware User Group Town Hall) a résztvevők "500 és 600 százalékos áremelkedésre" panaszkodtak. Felhőszolgáltatásokra összpontosító "kisebb" menedzselt szolgáltatók arról számoltak be, hogy a VMware-rel való együttműködés ára a tízszeresére nőtt. "Nincs meg a bevételük és a képességük sem arra, hogy ilyen mértékű áremelkedést, különösen ilyen gyorsan kezelni tudjanak." Fontos megjegyezni, hogy a Broadcom nem árat emelt, hanem már csak termékcsomagokat árul, minimumszinteket vezetett be és a magonkénti licencelésre való áttérés szintén költségnövekedéshez vezetett.

Ezzel szemben Tan biztosan nagyon örül: 2022-es fizetésének több mint kétszeresével egyenértékű összeget keresett 2023-ban. Az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet által benyújtott bejelentés szerint a Broadcom 161,8 millió dollárt fizetett Tan-nak, ebből 160,5 millió dollárt részvényekben, amelyeket öt évig meg kell tartania.

Blogbejegyzésében Tan megvédte a kizárólag előfizetéses licencelési modellt, és "iparági szabványnak" nevezte. Elmondása szerint a VMware 2019-ben kezdte felgyorsítani az erre a stratégiára való átállást - vagyis még azelőtt, hogy a Broadcom felvásárolta volna a VMware-t. Egy februári blogbejegyzésre is hivatkozott, amelyet Prashanth Shenoy, a VMware termék- és technikai marketingért felelős alelnöke írt, és amely szintén megjegyezte a felvásárlással kapcsolatos "aggodalmakat", de azt állította, hogy az evolúció fiskálisan prudens lesz. A Broadcom által az elmúlt 114 napban a VMware-nél végrehajtott egyéb változások közé tartozik 2800 VMware-álláshely megszüntetése, az ESXi ingyenes verziójának bezárása, valamint a VMware végfelhasználói számítástechnikai üzletágának KKR-nek történő eladására vonatkozó tervek, továbbá a VMware által kutatásra szánt 1 milliárd dollár elköltése.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások