Önfenntartó légyölő bűzrobot

Önfenntartó légyölő bűzrobot

2004. szeptember 13. 20:01, Hétfő
Igaz legyekkel táplálkozik és némileg bűzlik is, de amennyiben ez a robot működik, az fontos lépés lehet abban a küzdelemben, ami a robotok teljes mértékű önrendelkezésének elérésére irányul.

Ahhoz, hogy emberi beavatkozás nélkül fennmaradjon, a robotnak képesnek kell lennie saját energiájának előállítására, ezért a bristoli West England Egyetemen Chris Melhuish robot szakértő és csapata egy olyan robotot fejleszt, ami legyeket fog, majd azokat egy speciális reaktorcellában megemészti, így generálva a működéshez szükséges elektromosságot. A dolog hátulütője, hogy a robot egy elég szagos csalétket alkalmaz a gyanútlan legyek magához csábítására, amit emberi ürülékből vontak ki.


Az EcoBot II névre keresztelt robot annak a tervezetnek a része, ami úgy nevezett "elengedem és magára hagyom" robotokat fejleszt a veszélyes és barátságtalan területekre, ahol ipari vagy katonai megfigyelést végezhet az erősen szennyezett vagy szélsőséges hőmérsékleti értékekkel rendelkező területeken. A robot szenzorai egy adatrögzítőhöz küldik a begyűjtött információt, amit rendszeres időközönként rádión tovább küld a kívánt helyre.

A robot energiaforrása a légy külső burkát felépítő poliszaharidban, a kitinben található cukor. Az EcoBot II egy nyolc mikro-üzemanyagcellából álló tömbben, egy a szennyvízben megtalálható baktérium segítségével emészti meg a legyeket, ami lebontva a cukrot elektronokat szabadít fel és elektromos áramot generál.

Jelenlegi formájában az EcoBot II-t még manuálisan kell etetni, az egyetem kutatóinak végcélja azonban a droid ragadozóvá tétele a bűz csalétekként való használatával. "A legyekben az a jó, hogy rábírhatók hogy veled tartsanak" - mosolygott Melhuish. A csapatnak még ki kell dolgoznia a csapda végleges formáját, azonban úgy számítanak, hogy egy szívókával ellátott szűk keresztmetszetű légyfogó, ami eljuttatja a legyet az emésztőkamrába, megoldja a kérdést.

Óránkénti 10 centiméteres sebességével az EcoBot II barangoló képességei enyhén szólva is szerények. "Minden 12. percben kap annyi energiát, hogy két centimétert előrehaladjon, és egyben rádióadást sugározzon vissza a bázisa felé" - magyarázta Melhuish. Ennek eléréséhez azonban egyáltalán nincs szüksége sok légyre, teszi hozzá a csapat egyik tagja, Ioannis Ieropoulos. A tesztelések során az EcoBot II öt napot haladt mindössze nyolc nagyobbacska légy elfogyasztásával.


A külső üzemanyagcellákba kerülő legyek cukortartalma alakul árammá

És hogy hogyan válik egy légy elektromos árammá? Minden cella egy nyers szennyvíz-iszappal feltöltött kamrát tartalmaz. A legyek az iszapban tenyésző baktériumok áldozatává válnak. A baktériumok által előállított enzimek lebontják a kitin cukormolekuláit, melyeket elnyelnek és metabolizálnak a baktériumok. A folyamatban a baktérium elektronokat bocsát ki, amit összegyűjtenek és elektromos árammá alakítanak az üzemanyagcellák.

Bár már voltak élelmiszereket energiává alakító robotkezdemények, mégis az EcoBot II az első olyan gépezet, ami finomítatlan üzemanyagot használ. Csak kerüljük a szélirányt, ha találkozunk vele.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások