Feltalálták a fényantennát

Feltalálták a fényantennát

2004. szeptember 21. 10:11, Kedd
Tudósok egy olyan antenna feltalálását jelentették be, ami nagyjából ugyanazon elv alapján működik, mint a rádióantennák, melyek a rádióhullámokat fogják, csupán annyi a különbség, hogy az ő eszközük a látható fénnyel teszi ugyanezt.

A Boston College kutatóinak szeptember 27-én megjelenő publikációja szerint a parányi szén nanocsöveket használó eszköz - amint fejlesztése a megfelelő stádiumba érkezik - egy optikai televízió, vagy a napenergia elektromossággá való alakítására alkalmas szerkezet alapjául is szolgálhat.

A rádió- és televíziójeleket a sugárzás hullámhosszának megfelelő méretű antennával fogják, ami gyakran igen nagy, ezért van szükség a magas antennákra. A vevőben a hullám az elektronokat jelentéssel bíró árammá gerjeszti, amit felerősítenek és behangolnak a kép és a hang szállítására. A fényt azonban fotonok, parányi, a hullámok és részecskék tulajdonságaival felruházott csomagok szállítják. Láthatóak, mivel a szem sejtjei képesek észlelni, de eddig még senkinek sem sikerült olyan eszközt alkotni, ami elég kicsi ahhoz, hogy antennaként szolgáljon.


A mikronnál kisebb szén nanocsövek a fényhullámok érzékelésére szolgálhatnak

Yang Wang és munkatársai ezért szén nanocsöveket, azaz szénatomokból épített mikroszkopikus szerkezeteket alkalmaztak. A csövek elrendezése véletlenszerű. A fény miniatűr elektromos feszültséget gerjeszt.

A láthatófény-antenna egy optikai szálon elküldött lézersugár segítségével vehet egymásra helyezett televíziójeleket, magyarázták a kutatók, hozzátéve, a technika azon felül, hogy fokozhatja a televíziójelek hatékonyságát és minőségét, alkalmazható lehet egy hatékony napenergia eszköz alapjaként is, ami a beérkező fényt egy kondenzátorban eltárolható elektromos töltéssé alakítja.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások