Újabb életre utaló jelek a Marson?

Újabb életre utaló jelek a Marson?

2004. szeptember 22. 11:46, Szerda
Az ESA Mars Express adatainak legfrissebb elemzései jelentős átfedéseket mutattak ki a Mars légköri vízpára és metán koncentrációi esetében. Az eredmény további lökést adhat a bolygó geológiai és légköri folyamatainak megismerésében és fontos új útmutatássokkal szolgálhat a vörös bolygó jelenlegi életéről alkotott elméletek továbbfejlesztésében.

Az űrszonda PFS (Planetary Fourier Spectrometer) műszere megfigyelte, hogy a felszín felett 10-15 kilométerrel a vízpára egységes a légkörben. Mitöbb azt is sikerült megállapítania, hogy a felszínhez közel a vízpára három jól kivehető egyenlítői régióban, az Arabia Terrán, az Elysium Plánumon és az Arcadia-Memnonián jóval koncentráltabb, két-háromszorosa a többi vizsgált területének. A fenti területek megegyeznek a NASA Odyssey űrszondája által felfedezett, a felszín alatt néhány tíz centiméternyire fekvő vízjég rétegek helyével, jelentette be a PFS műszer főfelügyelője, Vittorio Formisano.


Az Arabia Terra felett az ESA szondája vízpárát figyelt meg

A PFS adatok új, mélyebb elemzése megerősíti, hogy a metán nem egységes a légkörben, hanem egyes területeken koncentrálódik. A PFS csapat megfigyelése szerint a magas metán koncentrációjú területek átfedik azokat a területeket, ahol jelentős felszín alatti vízjég rétegek és vízpára található. A vízpára és a metán ezen térbeli összefüggése földalatti forrásra utal. Kezdeti spekulációikban a tudósok fontos szerepet tulajdonítanak a felszín alatti jégrétegnek, ami megmagyarázható lenne a "jégtábla" elvvel, mely szerint a felszín alól származó geotermális hő a vizet és más anyagokat a felszín irányába nyomja, ami az alacsony felszíni hőmérsékletnek köszönhetően megfagy, még mielőtt elérné a talajszintet.

A jégtábla, a vízpára és a metán összefüggésének megismeréséhez további vizsgálatok szükségesek. A kérdés az, hogy képesek-e a jégtáblát "tápláló" geotermális folyamatok a vízpára és egyéb gázok, mint a metán felszínre juttatására is? Elképzelhető, hogy a jégtábla alatt folyékony víz lenne? Ha igen, elképzelhető hogy a jégtábla alatti vízben baktériumok élnek, melyek metánt és más gázokat hoznak létre, ami eljut a felszínig majd onnan a légkörbe?

A PFS más gázok nyomait is kimutatta a Mars atmoszférájában. Az ezekről készülő jelentés pillanatnyilag még ellenőrzés alatt áll, így nem közöltek részletes információkat. A későbbi tanulmányok arra összpontosulnak, hogy ezek a gázok köthetők-e a vízhez és a metánhoz, és segítséget nyújtanak-e a kérdések megválaszolásában. A jövő leszállóegységeinek helyszíni vizsgálatai jóval kimerítőbb válaszokat adhatnak, erre azonban még várnunk kell.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások