Hibás rajzok okozták a Genesis vesztét

Hibás rajzok okozták a Genesis vesztét

2004. október 19. 18:25, Kedd
Úgy tűnik sikerült kideríteni, mi okozta a Genesis kapszula szeptemberi lezuhanását. A vizsgálatot végzők szerint több fontos kapcsolót instrukciós hibák miatt fordítva építettek be.

A hiba az űrszonda tervrajzából eredeztethető, amit a Lockheed Martin készített 2001-ben. Ezen jól látható, hogy egyes hengeres szelepzárakat, melyeket a befogadó bolygó gravitációjának észlelésére és az ejtőernyő kioldására terveztek, rosszul szereték be. Négy ilyen kapcsoló volt, kettő tartalékként szolgált arra az esetre, ha az első kettő felmondaná a szolgálatot, azonban ezek sem értek semmit, mivel mind a négyet helytelenül szerelték be. Ennek az eredménye volt, hogy az ejtőernyő nem nyílt ki és a kapszula becsapódott a célterületként kijelölt utahi sivatag talajába.


Érdekes módon a NASA által elvégzett kötelező felülvizsgálat során sem bukott ki a probléma. "Nagyon könnyű összecserélni ezeket" - összegzett Michael Ryschkewitsch, a marylandi Goddard Űrrepülő Központban felállított NASA vizsgálóbizottság elnöke. A vizsgálatot végzőknek át kellett világítaniuk a lezuhant gépet, hogy megállapíthassák: gyártáskor a kapcsolókat fordítva szerelték be.

A hasonló alapokon nyugvó Stardust minta-visszajuttató expedíció esetében, ami 2006-ban fogja megkísérelni ugyanazt a mutatványt, mint a szerencsétlenül járt Genesis, a tervrajzok szerint már jól rakták be a kritikus eszközöket. A vizsgálat még nem zárult le, így elképzelhető, hogy egyéb hiányosságok is napvilágot láthatnak. Az esélyesek között szerepel egy, a küldetés kezdeti napjaiban túlhevülő akkumulátor, ami a baleset korábbi elsőszámú gyanúsítottjaként még további vizsgálódás tárgya lesz. "Az akkut is alaposan vizsgálatnak vetjük alá" - tette hozzá Ryschkewitsch.


A Genesis a Naprendszer kialakulásáról szolgáltatott volna utalásokat a napszélből gyűjtött mintáival. A kapszula annyira törékeny volt, hogy a NASA még a vízre szállást sem akarta megkockáztatni, ezért a helikopteres befogás mellett döntöttek. Mint kiderült, nem volt jó választás, mivel így menthetetlenül darabokra tört a tárolóegység.


A tudósok optimisták a minták megmentésével kapcsolatban. "Nem az adat megléte, hanem annak pontossága a kérdés" - mondta Don Burnett, a Genesis vezető tudósa, a Caltech geokémikusa, aki teljesen ki akarta szűrni a szennyeződés esélyét. A lezuhanással bekövetkezett szennyeződés mellett a mintát használhatónak minősítette Burnett, bár a felületeket meg kell tisztítani. Ez elvileg lehetséges, de hogy a gyakorlat milyen eredményt hoz, az még nem ismert. A mintákat a houstoni Johnson Űrközpontban vizsgálják, ami hónapokig elhúzódhat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások