Hollandiában tárgyalt Kovács Kálmán

Hollandiában tárgyalt Kovács Kálmán

2004. december 10. 20:23, Péntek
Kovács Kálmán miniszter az EU országok informatikai szaktárcáinak vezetőivel az IKT-politikák európai szintű megváltoztatásának szükségességéről tárgyalt.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter sajtótájékoztató keretében számolt be a holland elnökséggel tartott megbeszéléseiről, az új európai IKT-politikák prioritásairól és ezek hazai vonatkozásairól. Az Európai Tanács 2000 márciusában Lisszabonban tartott csúcstalálkozóján megfogalmazott stratégiai célkitűzés értelmében az Európai Uniónak növekvő foglalkoztatottság mellett a világ legversenyképesebb tudásalapú gazdaságává kell válnia 2010-re.

A lisszaboni folyamat 2005-ben a félidejéhez ér, de már most látható, hogy számos eredeti célkitűzés nem fog megvalósulni 2010-ig. Az eddig meghozott intézkedések, valamint a tagállamok által végrehajtott reformok mértéke nem elégséges, a továbbra is fennálló szerkezeti problémák akadályozzák az egységes belső piac hatékony működését. A megoldásra váró feladatok teljesítése nem könnyű, de számos elemzés alapján az unió rendelkezik a gazdasági lehetőségek kihasználásához szükséges akaraterővel és kapacitással. A lisszaboni célok megvalósulását értékelő "Szembenézni a kihívással" című Kok-jelentés szerint a gyorsabb gazdasági növekedés és a magasabb foglalkoztatási szint eléréséhez nagyobb hangsúlyt kell fektetni a tudásalapú társadalom kiépítésére.

A lisszaboni célok megvalósításában kiemelt szerepe van az infokommunikációs technológiáknak (IKT). A holland EU-elnökség felkérésére a PricewaterhouseCoopers által készített "Az IKT jövőjének vizsgálata" című tanulmány szerint az EU-n belül szükség van az IKT-politikák megváltoztatására.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások