Ingyen internet a budapesti Nyugati pályaudvaron

Ingyen internet a budapesti Nyugati pályaudvaron

2004. december 17. 19:41, Péntek
[Ligetpress] Ma két internetterminált adott át Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a Nyugati pályaudvaron a minisztérium eMagyarország programjának részeként.

Az utasok számára ingyenes és teljes körű internet-hozzáférés része a Nyugati-modellprogram megvalósulásának. E program célja, hogy a ma még nagyon is "keleti" állapotú Nyugatit rendezett, kellemes hangulatú városkapuvá változtassák.

Az utasok és kísérőik, a pályaudvaron megfordulók számára sokféle szolgáltatást, kulturált, tiszta környezetet kívánnak teremteni. Mándoki Zoltán, a MÁV Rt. vezérigazgatója a két eMagyarország-terminál átadásakor elmondta: az ország legszebb, egyúttal műemléki védelem alatt álló pályaudvarának külső és hangulati megújulása máris elkezdődött. Az intézkedéseknek köszönhetően rövid időn belül sikerül megoldani a Nyugatit (is) ellepő hajléktalanok emberséges elszállásolását.


A francia Eiffel vezette mérnökközösség által tervezett, 1877-ben átadott, a magyar főváros szívében álló, naponta 60 ezer utast kiszolgáló, a korabeli Európa egyik legszebb épületének tartott vasúti végállomás díszkivilágítást kap, továbbá az épület stílusának megfelelően sorra egységesítik-korszerűsítik a pályaudvaron működő kereskedelmi egységeket. A Nyugati, és vele együtt a vasút reneszánszához a MÁV - tekintettel a saját forrásainak szűkösségére - vállalkozói tőkét kíván bevonni.

A mai internetterminál-avatás alkalmából rendezett sajtótájékoztatón a szakminiszter elmondta: egyelőre még nem döntött a tárca és a MÁV az Intercity-szerelvényeken meghonosítandó internet-szolgáltatás műszaki megoldásáról. Szóba került a többi között, hogy a vasúti kocsik villamos vezetékeinek felhasználásával létesítenének csatlakozási pontokat. Nem kizárt a műholdas internetvétel sem, és jogos igényt elégítenének ki a pályaudvarok rádiós (WLAN) internet-ellátásával is, miután nagyon sokan saját mobileszközeikkel (PDA, noteszgép) kívánnak csatlakozni a világhálóra. A MÁV a Nyugati-program mintájára szeretné a többi pályaudvarát is még komfortosabbá, kulturáltabbá tenni és internettel is ellátni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások