Lassulhat a Linux kernel fejlesztése

Lassulhat a Linux kernel fejlesztése

2005. április 7. 12:30, Csütörtök
A Linux kernel fejlesztéséhez használt Bitkeeper készítője bejelentette, hogy megszünteti a program nyílt forráskódú változatát, és teljesen az üzleti alapú szoftverre áll át - Linus Torvalds egyelőre nem döntött a szoftver további alkalmazásáról.

Larry McVoy, a Bitkeeper tulajdonosa bejelentette, hogy fokozatosan leépíti a program nyílt forráskódú változatának fejlesztését, és tervei szerint júliusra teljesen az üzleti alapú szoftverre áll át. McVoy azzal indokolta döntését, hogy az üzleti alapú változat iránt jóval többen érdeklődnek, és csak úgy maradhat talpon a versenyben, ha minden erőforrást erre a vonalra irányít át.

A szakemberek szerint döntés nagyban befolyásolja a Linux kernel fejlesztésén dolgozó programozók és különböző csoportok munkáját, akik nagyrészt a program nyílt forráskódú változatát használták. A végső döntést azonban Linus Torvalds hozza majd meg, aki egyelőre kitért ez elől, és bejelentette, hogy egy hétig távol tartja magát az internettől. A Linux atyja elárulta, hogy aktívan tanulmányozza az esetleges alternatívákat, de a Bitkeeper nélküli világ jelenleg szürkének és borúsnak tűnik számára.


Torvalds közel három évvel ezelőtt döntött a program alkalmazása mellett, amely az elmúlt években nagy segítségére volt a fejlesztőknek, és jelentős mértékben felgyorsította a Linux kernel fejlesztését. A diákként híressé vált programozó azonban most fontos válaszút elé került: vagy ragaszkodik a program használatához - és ezzel belenyugszik abba, hogy a nyílt forráskódú operációs rendszer kernelének kibővítését üzleti alapú szoftveren végezzék - vagy egyéb fejlesztői eszközök után néz, és megpróbálja a lehető leggyorsabban végrehajtani a váltást.

Amennyiben az első változat mellett dönt, Torvalds valószínűleg kiváltja majd a fejlesztők ellenérzését, és megingathatja saját posztját is, míg a második esetben a kernel fejlesztésének lelassulásával kell számolnia, ami viszont a felhasználók körében válthat ki felzúdulást. A döntés azonban nem várathat magára, és Torvaldsnak az elkövetkezendő hetekben választ kell adnia arra kérdésre, hogy melyik úton haladjanak tovább.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások