Új finn szoftver a fájlcserélő rendszerek ellen

Új finn szoftver a fájlcserélő rendszerek ellen

2005. április 20. 22:11, Szerda
A Viralg finn szoftverfejlesztő cég a fájlcserélő hálózatok forgalmát egy új technológia segítségével akarja visszaszorítani, mely azt használja ki, hogy a P2P-kliensek ugyanazt a fájlt több forrásból töltik egyszerre.

Rájár a rúd az elmúlt hónapokban a fájlcserélőkre. Nemcsak a zene és a filmipar keseríti meg az életüket, de egyre több más megoldás is napvilágot lát, amelyek célja egyértelmű: az illegális tartalmak letöltésének bármilyen törvényes eszközzel való megakadályozása. A Viralg programja látszólag ugyanúgy működik, mint napjaink bármelyik korszerű fájlcserélő rendszerének szoftvere. A felhasználók által kért adatokat több eltérő forrásból engedi beszerezni. Azonban amint létrejön a kapcsolat a szoftver és egy fájlcserélő számítógépe között, az adott, korábban az internetezőtől kért fájlok úgynevezett hash-aláírást az alkalmazás szimulálja és a letöltött fájlba, illetve adott esetben annak a helyére csak szemét, vagyis semmitmondó, használhatatlan információ kerül.

A fájlcserélők csupán a chunkok, vagyis a fájlrészek összeillesztése után döbbennek rá, hogy az általuk annyira várt, a szerzői és a szomszédos jogok védelme alá tartozó filmek és zenefájlok helyett csak egy használhatatlan információcsomagot kaptak. A technológia a Viralg tájékoztatása szerint egyaránt használható filmek, zenei művek vagy szoftverek esetében.

Mivel maga a szoftver nem az adatfájlok neve vagy tartalma alapján szűri meg az illegális anyagokat, így a szerzői jogok által védett művek titkosítása sem jelent megoldást a fájlcserélést blokkoló technológia ellen. Az első tesztek, amelyeket a BMG zenekiadó finn leányvállalatánál végeztek, sikeresek voltak. A szoftver először csak néhány zenefájl cseréjét akadályozta meg, majd később már az összes fájlét. A módszer annyira bevált, hogy a FastTrack-hálózat (Kazaa) gyakorlatilag teljesen megbénult, működésképtelenné vált. A BMG Finnország forgalma pedig ebben az időszakban annyira megnőtt, hogy a cég piaci részesedése 15-ről 25 százalékra emelkedett.

A Viralg szoftvere iránt eddig máris számos médiavállalat, online zenebolt és egy játékkonzol-gyártó cég is érdeklődik. Ezenkívül a cég fájlcserélést blokkoló programja megnyert egy, a közelmúltban megrendezett, új technológiák számára kiírt versenyt is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások