Ismét X-Micro mp3-lejátszók a porondon

Ismét X-Micro mp3-lejátszók a porondon

2006. január 16. 11:31, Hétfő
E heti ismertetőnkben két második generációs X-Micro mp3-lejátszót mutatunk be, melyeket a gyártó a korábbi termékeken okulva jelentősen továbbfejlesztett és további funkciókkal ruházott fel.

Lapunkon már az X-Micro több mp3-lejátszóját ismertettük, tavaly májusban egy korong alakú Video MP3-at mutattunk be, pár hónappal később, szeptemberben pedig két flash memóriás kulcstartót vizsgáltunk meg közelebbről. A cégnél persze nem áll meg a fejlesztés, a vásárlói igényekre reagálva folyamatosan új variánsokat dobnak piacra - míg más vállalatok a márkaépítésre fordítják figyelmüket, addig úgy látszik az X-Micro a reklámokon megspórolt összegeket inkább a termékek árcsökkentésére fordítja.

Klikk ide!

Az átdolgozott EVA külsőleg teljesen megegyezik elődjével, borítása ugyanolyan ezüstszürke műanyag, de minőségileg persze össze sem lehet hasonlítani a nagyáruházakba kirakott olcsó kütyükkel. A mindössze 30 grammos eszköz 256 MB, 512 MB és 1 GB kapacitással kapható, hozzánk a legkisebb érkezett. A FAT 16 fájlrendszert használó lejátszó előlapján egy 96 x 32 képpontos LCD kijelző van, és mivel mérete miatt alig néhány gomb fért rá, ezek jórésze többfunkciós. Kezelőfelülete többnyelvű, és külön ki kell emelni, hogy az általa ismert 13 nyelv egyike a magyar!

Az EVA az mp3-formátumon kívül WMA-kat is le tud játszani, diktafonként használva pedig a felvételt WAV-ba menti. A lejátszó USB 2.0 szabványt használ, azaz a számítógépről pár perc alatt megtölthetjük teljes tartalmát. Az eddigi ötsávos equalizer hétsávosra bővült, bár az ilyen bővítésre vágyó audiofilek bizonyára nem tartoznak a cég törzsvásárlói rétegébe. A háttérvilágításos LCD a számok lejátszása közben meg tudja jeleníteni azok szövegét is, ha rátöltjük a szám címével megegyező nevű .TXT fájlokat. Az EVA egy darab AAA elemet használ, ezzel tapasztalataim szerint hozzávetőlegesen nyolc óráig hallgathatunk zenét. A sztereó fejhallgató és az FM rádió a hangerőszabályzó korongocskába van építve.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A 400-as sorozatú Video MP3 lejátszó jóval nagyobb mértékben különbözik elődjétől. Az X-Micro sajnos nem mondott le azon rossz szokásáról, hogy kiválóan becsomagolt, de tökéletesen kibonthatatlan termékeket gyártson. A hőre lágyuló forrasztás olyan masszívan zárja le a lejátszót, hogy a kezdeti óvatos kézi kinyitási próbálkozások előbb dühödt ollócsattogtatásba, majd a kemény műanyagborításba ütközve erőteljesebb eszközök használatába torkollnak. Ez ugyan üdvözlendő abból a szempontból, hogy szállítás közben nem sérülhet meg a tartalom, de azért melegen ajánlanám a problémát a termékek funkcióbővítésein agyaló mérnökök figyelmébe.

A dobozban egy fekete-szürke szinű aprócska téglatestet lelhetünk, melynek tömör kinézetét jól oldja az illesztéseknél lévő lekerekített forma. Kézbe véve masszív, strapabíró eszköznek tűnik annak ellenére, hogy ez is csak 40 gramm tömegű az AA elem nélkül. Az előlapon a 96x64 képpontos, 65 ezer színű OLED kijelző felett a mikrofonbemenet, alatta pedig egy négyállású billenőkapcsoló található. A lejátszó menüjében már itt is van magyar nyelv, mint ahogy a mellékelt tájékoztató szövegét is lefordították hazánk fiai részére.

Habár a kijelző jó minőségű, a már elődjéből is ismert képnézegető és a videólejátszó funkciót eléggé feleslegesnek érzem, utóbbiból ráadásul saját MTV formátumát használja (ehhez konvertáló segédprogramot a mellékelt CD-n találhatunk). Elődjéhez hasonlóan ismeri a WMA formátumot is, van benne FM rádió, diktafon funkció, megjeleníti az ID3 tageket, illetve a számok .TXT-ben rátöltött szövegét.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az X-Micro az utóbbi évek során nagy tapasztalatra tett szert az apró kütyük gyártása terén. Termékeik használatba vételéhez nem kell áttanulmányozni a használati utasítást és a telepítő CD berakása is felesleges, de mégis jól teszi, aki utánanéz a dolgoknak, hisz már annyi funkció van bennük, hogy joggal merülhet fel bennünk a kérdés: valóban szükség van erre? Persze ez összehasonlíthatatlanul jobb eset mintha valaminek a hiányán bosszankodnánk. A termékciklusok ugyan valóban lerövidültek, sokkal hamarabb avul el egy ilyen kütyü mint korábban, de az mp3-lejátszók piacát ma már sokkal inkább a divat mozgatja, mintsem a tudás. Kérdés, hogy az X-Micro ezt mikor ismeri fel.

A cikk megjelenését a Mistral Computerworld támogatta. Az FM rádióval felszerelt 256 MB-os EVA X-Micro MP3 player bruttó ára a Mistral szaküzleteiben 9900 Ft, a klipek lejátszására is képes X-Micro Video MP3 400 ára pedig kereken bruttó 14 000 Ft.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások