Reservoir Dogs - Kutyaszorítóban

Reservoir Dogs - Kutyaszorítóban

2006. szeptember 30. 10:30, Szombat


Kiadó: Eidos
Fejlesztő: Volatile Games
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Pentium III 800 MHz, 256 MB RAM, 4 Gbyte szabad hely, 32 Mbyte-os T&L-t támogató videokártyavideokártya
Ajánlott: 1,7 GHz-es Intel Pentium IV, 512 MB RAM, Nvidia 6600+
Hasonló játékok: Max Payne, Hitman
Kategória: akció kaland

Mr. White, Mr. Orange, Mr. Blond, Mr. Pink, Mr. Blue, Mr. Brown. Egy ékszerbolt, egy tökéletes bűntény és a zsaruk, akik megzavarják a tökéletességet. Tarantino első - és sokak szerint legzseniálisabb - nagyfilmje 14 év után átvándorol a filmvászonról a számítógépek monitorjaira. Játéknagyágyúnak kevés, nosztalgiának és egy átélhető jó sztorinak viszont utolérhetetlen.

Kicsit meglepődtem, mikor az őszi repertoárban megpillantottam Quentin Tarantino 1992-es filmjének a címét. Elsőként csak névazonosságra gondoltam, majd hamar tudatosult bennem, hogy ez bizony egy kőkemény adaptáció. Mielőtt nekikezdtem a tesztelésnek, gyorsan leporoltam magát a filmet is és újraizgultam minden jelenetet, hogy ne érjen meglepetés, ha történetkövető a játék és ismerjem az előzményeket, ha esetleg folytatás lenne.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A valóság inkább az első verzió, tehát az események főként a film jeleneteit követik, bár inkább a kimaradt jelenetekre, a kevésbé hosszúra nyújtott tűzharcokra fókuszálva. A készítők nem csináltak kalandjátékot, az átvezető animációk viszik előre a történetet, amik gyakorlatilag a film jeleneteit elevenítik fel, csatolva egyik küldetést a másikhoz.

Aki nem ismerné a történetet, annak röviden: Joe Cabot, nem igazán tisztességes kispolgári személy, kiterveli a tökéletes bűntényt, ami konkrétan egy ékszerbolt kirablása. Kiválogatja a tökéletes bűnözőket is, akik egyébként nem ismerik egymást, sőt nem is tudják egymás neveit, mind a hatan egy-egy színt kapnak. A bonyodalom ott kezdődik, mikor a rablás közben valaki bekapcsolja a riasztót, majd azonnal rendőrök lepik el a környéket. Tiszta sor, vártak rájuk. A csapat tagjai menekülni kezdenek önállóan, de csak öten élik túl és Mr. Narancs is életveszélyes sebet kap.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A mi feladatunk szerencsére nem egy szereplő megformálására korlátozódik, hanem pályánként változó, hogy kivel mészárolhatunk halomra rendőröket és ártatlanokat. Túl sok IQ-ra nem lesz szükség a játék során, mert szinte minden esetben egyértelmű, hogy merre kell menni, nem is jellemző az, hogy egyáltalán lehet a főbb irányok közül válogatni. Esetleg mellékes szobákat, átjárókat, utcákat találunk, ahol begyűjthetjük a bonusz ujjlenyomatokat, elsősegélycsomagot, vagy valamilyen fegyvert.

Ha valaki mégsem lelné a kivezető utat, akkor egyszerűen menjen mindig arra, ahonnan a rendőrök özönlenek. Lehet választani többféle mentalitást az öldökléshez, bár egy idő után elborul az ember agya és egyre kevesebbet gondolkodik, inkább őrült módjára rohan előre és puffogtatja fegyverét. A játék viszont lehetőséget ad a Doom stíluson kívül sokkal élőbb szituációk kidolgozására is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások