A magyar tévék tudatos átverései

A magyar tévék tudatos átverései

2007. március 12. 10:35, Hétfő
Elindult a tavaszi tévés évad, mindkét csatorna nehéztüzérséget vet be a másik ellen, mi meg csodálkozunk, hogy hány legnézettebb sorozat van. Leleplezzük a hazugságokat.

A tévék és egyéb nagy vállalatok mindig is szeretik birkának nézni az embert, ugyanis hogy előállítsák a közgazdasági értelemben vett nyájhatást, szívesen dobálóznak a legnézettebb, legnépszerűbb, legtöbb ember által fogyasztott címkékkel tévéműsorok, sorozatok kapcsán. Előfordult, hogy egyes fals kijelentésekre a Gazdasági Versenyhivatal is felkapta a fejét és megbüntette a csatornát a néző tudatos félrevezetéséért. Legutóbb ilyen eset a TV2-vel történt, amikoris a Született feleségek reklámkampányában a sorozatot a legnézettebb amerikai szériának titulálta, holott csak az újonc sorozatok közül volt a legnépszerűbb - az összes között mindössze második. Na hiszen...

Amerikában most őket nézik legtöbben

De hogy rend legyen az agyakban, érdemes a múltba révedni, hogy azon keresztül jussunk el a jelenbe. Amerikában a 90-es évek közepétől ha nézettségről volt szó, akkor két sorozat volt meghatározó: a Jóbarátok (Friends) és a Vészhelyzet (ER). E két sorozat nagyon sokáig egymást váltva versengett a legnépszerűbb címkéért, de a 21. század elején egy nyomozós sorozat detronizálta Joey-ékat és a dokikat, ugyanis a Helyszínelők (CSI) a 3-4. évadukkal a legnézettebb sorozattá váltak és új korszak kezdődött. Grissom és csapata nem elég, hogy két másik Helyszínelő-sorozatot ihletett meg, ráadásul vagy 3 évadon keresztül a legnézettebb sorozat maradt Amerikában, amikor is ismét megtörtént a hatalomátvétel.

2004 ugyanis nem csak a Lost éve volt (a szigetlakók sosem kerültek a legnézettebb szériák közé), hanem a Született feleségeké, akik a 2004/05-ös évad legnézettebb új sorozatává váltak. Azóta menő, hogy a statikus, folyamatosan a Helyszínelők által birtokolt "legnézettebb sorozat" címkét lecseréljék a "legnézettebb új sorozat" címkére, melyek közül 2005/06-ban, a teljes évadot megért sorozatok közül az idehaza az RTL Klubon (és az AXN-en adott) Gyilkos elmék volt a legnépszerűbb, míg a nem teljes évados sorozatok esetében a The Unit című kommandós akciósorozat.

Idén ők a legsikeresebb amerikai sorozat szereplő

2006/07-ben pedig a nemrég idehaza is bemutatott Hősök (Heroes) a legnézettebb amerikai sorozat - Amerikában. Persze az is igaz, hogy két sorozat igencsak szorongatja az ifjú trónörököst, melyek közül az egyiket az RTL Klub is be fogja mutatni. Az új sorozatokat nem tekintve még egy hatalomátvétel történt az idén, hiszen a sokáig legnézettebb Helyszínelők helyett már egy orvosi dráma, a Grace klinika (Grey's Anatomy) számít a legnézettebb amerikai sorozatnak. (És a Miami helyszínelők bemutatójánál hivatkoztunk a Reuters felmérésére, mely szerint világszerte a legtöbben a CSI: Miamit nézik, szóval újabb legnézettebb sorozattal gazdagodtunk.)

A hazai nézettségekkel már könnyű az ember dolga. Nem is meglepő, hogy az adatok szerint az élen általában a Cobra 11 trónol, melyet bár kisebb arányban néznek az emberek mint mondjuk egy Vészhelyzetet vagy egy Szökést, de ez a kisebb arány sokkal nagyobb számú nézőnek a kisebb aránya. A Cobra 11 mögött egyébként - szintén nem meglepő módon - a Walker, a texasi kopó és a Rex felügyelő ismétlései a legnézettebb sorozatok. Még némi időnek el kell telnie, hogy a Kelemen Annákon és Fekete Pákón szociaizálódott magyar közönség felnőjön (vagy esetleg leereszkedjen - nézőpont kérdése) az amerikai sorozatok szintjére.

Nálunk ők igáznak

Azonban az biztató, hogy a gyengébb kezdés után az Amerikában a legsikeresebb sorozatokat meg sem közelítő Szökés kinőtte magát, és a Vészhelyzet mellett az egyik legnépszerűbb idehaza vetített sorozat lett. Persze ne feledkezzünk meg a Helyszínelőkről sem, mely még napi ismétlésekben is zászlóshajója a Viasat3-nak és a miami kollegák az RTL Klubon is remek nézettséggel debütáltak.

Bármennyire is megbízhatatlannak titulálják nagyon sokan a televíziós nézettségmérést, a népszerűségre való hivatkozás mindig nagyon kifizetődő, hiszen az ember - akárcsak a politikai szavazásoknál - szeret a győztes táborban lenni és ha azt hallja hogy valamit sokan néznek, akkor szívesen van benne a tömegben. Ezért számítsunk arra, hogy az idén még elég sok legnézettebb sorozattal fogunk találkozni a tévéképernyőkön.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások