Pro Evolution Soccer 2008

Pro Evolution Soccer 2008

2007. november 2. 21:12, Péntek


Kiadó: Konami
Fejlesztő: Konami
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Pentium IV 1,4 GHz, 512 MB RAM, nVidia Geforce 3 vagy ATI Radeon 8500 (DirectX 9.0c, 64 MB RAM),
Ajánlott: 3 GHz-es Intel Pentium IV vagy AMD Athlon XP 3200+, 1 GB RAM, nVidia Geforce 6800 GT/GS vagy ATI Radeon x1600 (DirectX 9.0c, 256 MB RAM)
Hasonló játékok: FIFA 2008
Kategória: futball szimulátor

Kevesen tudják, hogy a Konami hamarabb jelent meg a videojáték piacon focis szimulátorral, mint az EA. Ennek oka abban rejlik, hogy a japánok vagy egy évtizedig kizárólag konzolokra fejlesztettek. A PES 3 volt az első PC-re is átírt sportjátékuk, amelyet további három követett, és most októberben a 2008-as verzió is bekopogtatott hozzánk.

Sajnos az ujságírók nagy része már zsigerből húzza le a nagy rivális FIFA 2008-at anélkül, hogy észérvekkel megtámogatná a döntést. Az történik napjainkban, mint amikor az EA Sports játéka egyeduralkodónak számított korábban. A PES-es közösség, és az elfogulatlanul írni nem tudó újságírók lesüllyedtek a FIFA tábor akkori szintjére. Mert bizony emlékszem, hogy a kevéssé kedves FIFA keménymag elvakultan szerelmes volt a FIFA-sorozatba, és nem akarták észrevenni az alternatívát.

Viszont mára megfordult a helyzet, és akárhány fórumba belepillantok, véres szájú PES rajongókat olvasok, akik minősíthetetlen hangnemben vagdalkoznak. Ha netán be mer írni egy FIFA-s, még az észérveket se veszik észre, hanem azonnal nyolcan ugranak a Konami sorozat hibáira rámutatóra. Sajnálatos módon majdnem párhuzamot lehet vonni a Magyarországon kialakult politikai helyzet, és PES, illetve a FIFA tábor szembenállása között. Olyan szinten elmérgesedett a viszony, és a legtöbben meg sem tudnák mondani, hogy miért gyűlölik a másik oldalt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

De térjünk vissza cikkünk tárgyára, a PES2 2008-ra: a FIFA 2008-as írással ellentétben most nem nyavalyoghatok, hiszen a Konami dicséretes és követendő példaként már a konzolos grafikát ültette át a PC-re, azaz a PES 2008 már nextgen megjelenítéssel pompázik monitorunkon. Már a menü során látszódik, hogy a Konami idén apait-anyait beleadott azért, hogy kiszolgálja vásárlóit. A játékból eltűntek a nevenincs zenék és élvezhető duruzsolás váltotta fel.

Türelmetlenül azonnal elindítottam egy meccset, és leesett az állam, miután megláttam mit is értett a Konami a számítógépen futó konzolos grafikán. Bámulatba ejtő az a részletesség valamint élethűség, ahogyan a grafikai motor elénk varázsolja a labdajáték hangulatát. Egyedül a játékosok mozgásával nem vagyok kibékülve, hiszen úgy futnak, mint a pingvinek, akiket hátsó fertályon lőttek. Ez persze mit sem von le a vizuális élményből. Grafikailag a PES 2008 oda-vissza veri a FIFA-t, ezt el kell ismerni. Persze ha nem hülyítenek minket tovább, és 2008-ban valóban nextgen FIFA érkezik, a helyzet már közel sem lesz ennyire egyszerű, mert az EA Sports játéka konzolokon legalább olyan jól néz ki már most, mint a PES.

Ahogy a konkurencia, úgy a japánok játéka is megújult egy-két ponton a játékmenet terén. A tévés közvetítések során mindig jókat nevetünk, vagy éppen bosszankodunk azon, ha egy kiváló színészi teljesítményt megkajál a bíró. Emlékezzünk csak Inzaghi fantasztikus alakítására, vagy éppen Rivaldo hírhedt szimulálására, amikor a labda megpöckölte a térdét, és a fejét fogva összeesett, és vajúdott fél órát


A színház egyre inkább részéve válik a futballnak, és a Pro Evolution Soccer 2008-ban immáron PC-n is megpróbálhatunk túljárni a sípmester eszén. Ám vigyázat, hiszen a spori rendkívül szemfüles, és minden szimulálást sárga lappal jutalmaz. A tesztidőszak alatt nem sokszor sikerült elhitetnem a bíróval, hogy engem valóban fellöktek, és nem egy fűszálban estem el. Ez persze így is van rendjén, hiszen ismerve az emberben bujkáló kisördögöt, lépten-nyomon a földön fetrengenénk. Ezt szerencsére nem teszi lehetővé a program.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások