Embertelen körülmények között készülnek a kontrollerek

Embertelen körülmények között készülnek a kontrollerek

2010. április 15. 18:11, Csütörtök
Korábban már bemutattunk egy National Labor Committee jelentést, melyben a billentyűzeteket gyártó Dongguan Meitai Plastics & Electronics Factory nevezetű cég üzemeiben uralkodó borzalmas munkakörülményeket mutatták be.

Az ember azt hihette, hogy annál rosszabb valóban nem nagyon lehet, hiszen a nagyobb gyárak talán tanultak az esetből és aki esetleg hasonló megoldásokat alkalmazott, az a kirobbant botrányt látván gyorsan változtatott rajta. Sajnos nem így történt. A legújabb NLC jelentés szerint ugyanis egy másik kínai cég, a KYE Systems Corp. az előzőnél is rosszabb körülményeket "biztosít" munkásainak.



Itt érdemes megjegyezni, hogy bár a cég neve nem lehet ismerős, de a vevőiké már annál inkább. A KYE Systems gépeket gyárt a Hewlett-Packard, Samsung és Best Buy részére, de a legnagyobb megbízója mégis a Microsoft. A kínai részlegben állítják elő az X360 kontrollerét és a meghibásodott termékeket is ide küldik vissza javításra. De lássuk az NLC tapasztalatait.

Az elmúlt három évben példa nélkül álló képek jelentek meg a fentebb megnevezett cég kínai gyárában tapasztalható elvárásokról. A fenti fotón is látszik, hogy a munkások a szünetekben a sor mellett alszanak. A KYE több száz, de talán ezer 16-17 éves "tanulót" alkalmaz, akik napi 15 órás műszakban dolgoznak heti 6-7 napot. 2007-ben és 2008-ban az ott dolgozók többsége mindössze 14-15 éves volt. Egy műszak a gyárban 7:45-től 22:55-ig tart.


Egy ilyen munkás átlagosan 3-6 hónap között marad a gyárban, a cég azonban jobban szeret 18-25 év közötti nőket alkalmazni. A nem hivatalos indoklás szerint őket könnyebb fegyelmezni és irányítani. A gazdasági válság előtt, 2007-ben és 2008-ban egy munkás átlagosan heti 97 órát töltött a gyárban, ebből 80,5 órát dolgozott is. 2009-ben ez a szám lement 83 órára, melyből "csak" 68 zajlott munkával.

Az órabér mindössze 65 centet tesz ki (ez olyan 100-110 forintot ér), ám ebből csak 52 centet visznek haza, mivel 13 centet levon a cég az étkezésre. Ami egyébként a dolgozók szerint förtelmes és ehetetlen, de ez a képen is látszik. A sorokon szigorúan tilos beszélgetni, zenét hallgatni vagy munkaidőben kimenni a mosdóba. Büntetés is van. Aki hibázik, elront egy darabot annak kell a műszak végén kitakarítani a mosdókat.



Tizennégyen osztoznak egy primitív hálótermen, melyben 7 darab emeletes ágy van elhelyezve. Tusoláskor egy kilyuggatott fémvödröt használnak, mely alá beállva gyorsan lefürdenek. És ha mindez még nem lenne elég a biztonsági őrök a fiatal lányokat folyamatosan zaklatják, molesztálják. A sor mellől nem mozdulhat el senki a munkaidő alatt és egyetlen alkalmazottnak sincs semmilyen joga.

Ráadásul a napi normát minden körülmények között teljesíteni kell, mely egy Microsoft egér esetében 2000 darabot jelent. A Microsoft az ügy kipattanása után sajtóközleményben tudatta a világgal, hogy "fogalma sem volt a KYE Systems gyáraiban uralkodó körülményekről" és "azonnali vizsgálatot rendelt el az ügyben".

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások