A Gestapóra hasonlítanak az Apple belső ellenőrei

A Gestapóra hasonlítanak az Apple belső ellenőrei

2010. április 27. 23:04, Kedd
A Steve Jobs vezette társaság rendkívül komolyan kezeli az új termékekkel kapcsolatos kiszivárogtatási ügyeket, melyeket külön belső ügyosztály vizsgál ki. Az Apple biztonsági intézkedései kétségtelenül szigorúak.

A Worldwide Loyalty Team nevű belső részleg feladata a kiszivárogtatások megelőzése, felderítése, a vétkes munkatársak megtalálása. A képlet egyszerű: aki kikotyogja a titkokat, az repül a cégtől. Az Apple szigorúan ügyel a részletekre. Valaki csak úgy nem keresheti fel a kollégáit, és természetesen a kamerázás is szigorúan tilos a cég campusának a területén. Nem véletlen, hogy paranoid konszernnek nevezik az Apple-t. Egy a Gizmodo.com által tavaly nyilvánosságra hozott beszámoló alapján a kiszivárogtatásokat titkosszolgálati módszerekkel derítik fel.

A vizsgálatok egyszerűen és hatékonyan zajlanak. A biztonsági részleg tagjai elözönlenek egy osztályt, közlik az ott dolgozókkal, hogy függesszék fel a munkájukat és adják le mobiltelefonjaikat. Ezután marad az idegtépő várakozás. Minden egyes lefoglalt készüléket átkutatnak gyanús e-mailek, SMS-ek, termékfotók vagy akár csak ráutaló megjegyzések után, és közben nem foglalkoznak az illető magánéletének védelmével. Minden a vizsgálatban részt vevő személynek beleegyező nyilatkozatot kell tennie, aki erre nem hajlandó, azt helyben kirúgják. Akit rajtakapnak, hogy éppen információkat ad ki, annak estig bent kell maradnia, majd a biztonságiak feltűnés nélkül elvezetik az épületből. Nem csoda, hogy a Worldwide Loyalty Teamet a cég Gestapójának is nevezik, ami finoman szólva sem túl hízelgő elismerés.


"Csak azt tudom mondani, hogy azt a mérnököt, aki az iPad bemutatójának estéjén megmutatta nekem a készüléket, később kirúgták" - ismerte el Steve Wozniak. Az Apple társalapítója hozzátette: nem tudja, hogy mennyiben volt szükség egy ilyen mértékű büntetésre, hiszen az illető végeredményben a vállalatnak semmilyen kárt nem okozott. A mérnöknek egyébként azt is felrótták, hogy Wozniak két percen át kezelhette a készülék Numbers nevű táblázatkészítő programját.

A Gizmodo munkatársai így kommentálták az esetet: "Az az vállalati kultúra, ahol egy olyan embernek, mint Steve Wozniak, hivatalos bemutatása előtt néhány órával nem lehet megmutatni egy új terméket, az nem az innováció, hanem a félelem kultúrája." Mindezek tükrében különösen érdekesnek tűnik, hogy Gray Powell még mindig az Apple-nél dolgozhat. Ő volt az a szoftverfejlesztő, aki a kaliforniai Redwood egyik bárjában elhagyta azt a jelenlegi iPhone-oknál szögletesebb eszközt, amelyet a Gizmodo 5000 dollárért (981 ezer forintért) vásárolt meg. A szakportál később a honlapján részletes fotósorozattal dokumentálva darabokra is szedte az eszközt. A készüléket az Apple visszakövetelte.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások