A mestergyilkos - Statham tud jó filmet is készíteni?

A mestergyilkos - Statham tud jó filmet is készíteni?

2011. május 9. 10:30, Hétfő
Jason Statham átment Charles Bronsonba. Új filmjében nincs jófiú, csak rossz és rosszabb, hisz az gyilkosokról, a társadalom söpredékéről szól.

Hogy tetszett A mestergyilkos?
Tetszett, jó film
Közepes lett
Gyengén sikerült
Jason Statham a Gépállat SC és az Olasz meló után ismét felfedezte magának a feldolgozásfilmeket. 2008-ban elkészítette a Halálfutamot, majd 2010-ben rövid időn belül ugyanis előbb leforgatta a 13 amerikai remake-jét, remek szereposztásban (más kérdés, hogy moziba sem került a végeredmény), majd pedig Charles Bronson nyomdokaiba lépett A mestergyilkossal. A szerencsétlen, Szív Tv-s időket idéző címből az ember azt is hihetné, hogy a film egy tipikus darálás lesz, amit megszoktunk Stathamtől, de szerencsére (másoknak pedig sajnos) erről szó sincs.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Részünkről a "szerencsére" kitétel működik, hiszen hiába testesítené meg jól Jason Statham korunk akcióhősét, valamiért elég gyenge filmeket tolnak alá. Pedig annak idején olyan remekekben kezdett, mint a zseniális A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső és a még zseniálisabb Blöff. Mint ahogy az is jellemző, hogy legnagyobb sikere a már említett Olasz meló volt, egyszemélyes filmjei közül pedig a legpozitívabb közönségreakcióval A banki meló bírt - az említettek egyik sem tartozik az akciófilmek közé, Statham azonban mégis újra és újra megpróbál a videótékák alsó polcaira kerülni pár lövöldével.

Új filmjében az angol színész Arthur Bishopot alakítja, aki az eredeti cím szerint szerelő, a magyar szerint mestergyilkos, és végülis utóbbi nem hazudik, hiszen olyan bérgyilkos a karaktere, aki diszkréten végzi el feladatát, nyom nélkül öl, általában balesetnek vagy természetes halálnak álcázva a tettét. Az ősprofi Bishop azonban nemsokára olyan feladatot kap, ami egy cseppet sem tetszik neki, ráadásul még egy fura csomag is a "nyakába szakad".

Érdekesen kezdődik A mestergyilkos, ugyanis a kötelező bemutatkozást és öndefiniálást követően útjára indul a film, a néző pedig közben azon morfondírozik, hogy milyen irányt vesz fel a továbbiakban, hisz az közel sem egyesélyes. Az alapszituációból ugyanis többféle megoldás is kínálkozik, s a készítők mindegyik egyértelmű irányt elkerülik, tehát nem lesz a főhősből a kapott melót visszadobó, lelkiismeretével egyértelműen hadakozó, puhány bérgyilkos, aki csak vissza akar vonulni álmai tanyájára, hogy ott vízidisznókat tenyésszen.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Ez persze mind szép és jó, azonban az már kevésbé, hogy a film felére kikristályosodó irány sem túl nyerő, főleg, hogy a készítők nem igazán alapozták meg Bishop pálfordulását, minek hatására a közönség eléggé hitetlenkedve figyeli az események alakulását. Azon eseményekét, melyek hatására a magyar cím is hitelét veszti, hiszen a mestergyilkos valóban mester karaktere jócskán lead profizmusából. Más kérdés, hogy éppen emiatt nyerheti el többek tetszését a film, ugyanis az inkább thrillerként induló film itt vált át akciófilmbe - sajnos meglehetősen tipikusba, amolyan Stathamesbe.

A mestergyilkos nem egy rossz film, remekül indul, nagyon hangulatos a kezdés, egy nem tipikus Statham-film ígéretét nyújtja, csak éppen az irányváltás a film felénél nem túl szerencsés, ráadásul akkor még az addigi remek kísérőzene is átvált valami tucatmuzsikává - mint ahogy a film is tucatfilmmé. Ezért pedig nagy kár, még akkor is, ha adott volt az alapanyag, amitől fura módon folyton olyan helyeken tértek el, ahol nem kellett volna. Azt mondanunk sem kell, hogy a az eredeti befejezésen is változtattak, ami ugyancsak nem szolgált a film előnyére.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Akinek pedig szerencséje volt, az az MGM-en elcsípte szombat este 22:30-kor a Charles Bronson-féle verziót, akinek meg nem, az május 17-én kedden, éjfél után 15 perccel kutakodjon a csatornán. Az eredeti változatra szívesen mondaná az ember, hogy sokkal jobb, mint a Statham-féle, de nem teheti. Annak idején, szó se róla, a Mestergyilkos valóban erős film volt, de mára már erejét vesztette és Bronsonon kívül színészileg sincs topon. Így hiába bátrabb, a mai mozizók zömének az új, és címében névelőt viselő A mestergyilkos jobban be fog jönni, minden hibája ellenére is. Már persze, ha szeretik az olyan filmeket, ahol nincsenek jófiúk, csak rosszak és rosszabbak.



Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
A mestergyilkos (The Mechanic)
színes, feliratos, amerikai akciófilm, 92 perc, 2011
16 éven aluliak számára a megtekintése nem ajánlott

rendező: Simon West
forgatókönyvíró: Richard Wenk, Lewis John Carlino
zeneszerző: Mark Isham
operatőr: Eric Schmidt
producer: René Besson, Robert Chartoff

szereplők:
Jason Statham (Arthur Bishop)
Ben Foster (Steve McKenna)
Donald Sutherland (Harry McKenna)
Mini Anden (Sara)
Tony Goldwyn (Dean Sanderson)



Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások