Ár ellen úszik a Huawei

Ár ellen úszik a Huawei

2012. augusztus 7. 17:53, Kedd
A kínai vállalat mindent elkövet azért, hogy megvethesse a lábát az európai és az amerikai piacon. Még arra is hajlandó, hogy együttműködik a brit titkosszolgálatokkal.

A The Economist arról számolt be, hogy a Huawei azért kooperál a szigetországi kormányzati kommunikációt felügyelő hatóságokkal (Government Communications Headquarters, GCHQ) , mert így akarja eloszlatni a hardvereivel kapcsolatban felmerült biztonsági aggályokat. Reményei szerint ha a szakértők megvizsgálják a gyártó termékeit megbizonyosodhatnak arról, hogy azok teljesen megbízhatóak. Amennyiben mindent rendben találnak, úgy a Huawei engedélyt kaphat arra, hogy felszerelést szállíthasson többek között a British Telecomnak is.

A brit kormány nem véletlenül hozta meg ezt a döntést, hiszen a korábbi hírek alapján joggal tartott attól, hogy a Huawei megoldásai potenciális biztonsági kockázatot jelenthetnek az ország kommunikációs hálózataira. A kínai cég igyekszik eloszlatni ezeket a fenntartásokat és jelezte: mindenben együttműködik a helyi hivatalokkal. A vetélytársak persze nem örülnek az új fejleménynek, a Cisco, az Ericsson, a Nokia-Siemens és az Alcatel-Lucent eddig is tartott a Huawei-ZTE duótól. Akkor aggódhatnak majd igazán, ha Nagy-Britanniában zöld utat kapnak a kínai cég termékei. Arról természetesen a négy társaság mindegyike hallgat, hogy a saját hardvereiket szintén Kínában készíttetik...

A Huawei 2010 októberében komoly üzlettől esett el. A vállalattól az USA harmadik legnagyobb mobil szolgáltatójának számító Sprint Nextel 3 milliárd dollárért vásárolt volna hálózati felszereléseket és eszközöket. Ezután bukkant fel egy amerikai jelentésben az, hogy a társaság a kínai hadsereg falova. Mindez oda vezetett, hogy a társaságot az ausztrál kormány kizárta a National Broadband Network (NBN) nevű pályázatból, mondván biztonsági aggályok merültek fel vele kapcsolatban. Peking igazságtalannak ítélte a döntést. Végül, idén júniusban az Európai Unióban azzal vádolták meg a céget, hogy meg nem engedett állami támogatást kapott, ezt azonban természetesen hivatalosan cáfolta a kínai kereskedelmi minisztérium képviselője.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások