Minden iparágat át fog alakítani a mesterséges intelligencia

Minden iparágat át fog alakítani a mesterséges intelligencia

2017. május 4. 10:54, Csütörtök
Ez rengeteg fájdalommal fog járni Jack Ma, az Alibaba már dollármilliárdossá vált alapítója szerint. Úgy véli, fel sem fogjuk a változások mértékét.

A kritikus döntések meghozatalát, az elemzéseket és a diagnózisokat már most is gyakran mesterséges intelligencia végzi. A technológia a jövőben még nagyobb szerepet kaphat, nem tart már sokáig és hamarosan a vállalatok vezetőinek feladatait is átveszi majd a technológia - legalább is ezt az álláspontot képviselte egy kínai konferencián Jack Ma milliárdos, az Alibaba alapítója. Ma az országban hatalmas sztárnak számít, minden idők legnagyobb tőzsdei bevezetését hajtotta végre, a konferenciákon cégvezetők szelfiznek vele. Kína legnagyobb e-kereskedelmi cége már betette a lábát más területekre is, a filmgyártástól kezdve a felhőszolgáltatáson át a pénzügyi ágazatig.

Az elmúlt esztendőkben számos szakember fejtette ki véleményét, hogy tart a mesterséges intelligencia egyre nagyobb térhódításától, illetve a folyamat árnyoldalaitól. Köztük volt Elon Musk és Stephen Hawking, és hozzájuk csatlakozott most Jack Ma is. Az üzletember a jövőben bekövetkező társadalmi változásokra figyelmeztetett, illetve óva intett azok lehetséges következményeitől. Ma szerint a szoftverek és a gépek mellett szóló érv, hogy soha nem fáradnak el és nem tartanak igényt sem fizetésre, sem szabadnapokra vagy elismerésre a munkájuk elvégzéséért.

Jack Ma kijelentette, hogy 30 éven belül a mesterséges intelligencia hatékonyabb döntéseket fog hozni, mint ahogy arra a vezető pozíciókban lévő emberek bármikor képesek lennének. A társadalmat érintő komoly változások pedig több fájdalmat, mint örömet hoznak majd magukkal. A világnak meg kell változtatnia az oktatási rendszerét és meg kell határoznia azt is, hogyan lehet a robotokkal közösen dolgozni. Csak így lesznek enyhíthetők ugyanis az automatizálás és az internetes gazdaság következményei. A következő három évtized társadalmi konfliktusai pedig hatással lesznek az összes iparágra és a mindennapi életre.


A mesterséges intelligencia a hosszabb élettel és az emiatt sok évvel tovább dolgozó emberekkel párosítva kevesebb munkahelyet jelent. "A gépeknek csak olyan dolgokat szabadna csinálniuk, amit az emberek nem tudnak, csak liyen módon lehetnek partnerek, nem pedig az emberek kiszorítói." Ma végül rámutatott, hogy 15 évvel ezelőtt, az elektronikus kereskedelem kezdetén megpróbálta figyelmeztetni az embereket arra, hogy milyen hatással járhat a folyamat a hagyományos kiskereskedelemre, de csak kevesen figyeltek rá. Több száz alkalommal emlékeztette az embereket arra, hogy az internet megjelenése hatással lesz minden iparágra, de akkor még egy senki volt. Reménye szerint most egy vállalatbirodalom vezetőjeként többen fognak rá odafigyelni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások