Nekem egy sima 3 szemelyes Bialetti espresso maker-em van, semmi kulonleges nincs rajta. Mirko-e sokkal jobb, de O az apjatol kapta, az olaszok gyakran viszik magukkal oda, ahova utaznak, mert nem biznak a helyi kavekban.
ehh..bocs, de egy dolog nem hagy nyugodni...észre vetted a videódban, hogy a "mester" géppel fõzi a kávét, és kihangsúlyozza a nyomás fontosságát? Nem kell válaszolni, ez amolyan költõi kérdés from the drakness...
Lehet kapni nádcukorból extra nagy kockacukrot, jó nagy cukorkristályokból van összerakva, és marha kemény, így lassan oldódik. Ha nagyon édességehetnékem van és nincs már, akkor egy pici csészébe szoktam kávét tölteni, és egy ilyet teszek bele. Ahogy fogy a forró kávé, egyre édesebb, és a végén kb a kockacukor fele a "jutalom" jól átitatódva kávéval:)
Természetesen, a te szobatársad barista és õ tanított téged. Elhiszem, hogy számodra õ a mérvadó, meg a costa, de én téged nem akarlak meggyõzni, mivel téged nem érdekelnek az érvek, még szerencse, hogy az önfejûség nem egyenlõ az igazsággal. Igyál espressot kotyogósból, mert neked az a jó, mindenki más meg elkényeztetett picsa, mert túlnyomáson fõzik.
Mikor mondja az olasz, hogy lassan kell fõzni a kávét? Mikor a legkisseb lángra rakatja? Többieknek szól, hogy a kotyogósnál azért kell alacsony lángon fõzni a kávét, mert magas lángon megéghet a kávé és égett lesz az íze...
de tényleg befejezhetjük, mert szerintem meddõ vita.
Bemesz egy italian junk cafe-ba (Costa, Nero), kersz egy espresso makert, adnak egy Bialettit. Bemesz Starbacksba, kersz egy espresso makert, adnak egy gepet vagy turkish coffee makert. Olasz vs. amerika:)
Õ a mai napig barista (supervisor), igaz francia kávézóban Hampsteadben, ami eleg posh hely ahhoz, minden szart ne igyanak meg.
De mondom, video, egy olasz mondja, hogy a kavet lassan kell fozni.
de félreértés ne essék, én nem akarom az espresso-t a kotyogóssal fõzött kávé fölé emelni. Én csak azt mondom, hogy 2 különbözõ dologról van szó. Nagyon jó kávét csinál anyámék kotyogósa, míg a cég es, 140.000Ft-os olasz gép egy kalap sz*r, pedig frissen õrli a kávét is. Sõt még a podos gépek is képesek iható kávét fõzni, de az is más kategória. Nemrég vettem egy senseo-t, amit 3 órával késõbb vissza is vittem, mert az ajándékba hozzá adott podból (ami történetesen senseo espresso volt) fõzött kávé legjobb esetben is csak egy esti nassolásra lett volna jó, de reggeli ébredéshez semmiképpen. Márpedig nekem épp azért kellett volna, hogy a reggeli rohanás közepette lefõzzem az 1 perces kávét és a kocsiban megigyam:) Szerencsére vissza adták a pénzt és még az sem volt baj, hogy az ajándékcsomag hiányos volt:) (és zárójelben megjegyzem, hogy baromira hangos)
38-asban levõ videót nézd meg, aztán gondolkodj el egy kicsit.
Ráadásul kávét fõzni egy olasztól tanultam, aki a mai napig a lakótársam, így inkább tényleg ne menjünk bele, hogy mekkora baromságokat írtál.
attól espresso az espresso, hogy a forró vizet a nagy nyomás gyorsan (ld.express) sebességgel nyomja át az õrölt kávén, (nem pedig lassan, mint pl a kotyogóson, ami miatt a hõtõl tovább "pörkölõdhet" az íze). A nagy nyomás és a kellõ hõfokra belõtt víz (remélem ebbe is beleköt valaki) mellett érvényesülnek a kávé azon ízei, ami miatt az emberek az espresso-t isszák. Szóval szó sincs arról, hogy azért kell nagy nyomás, hogy minél gyorsabban lehessen sok kávét fõzni... A nyomás miatt lesz habosa jó espresso (nem pedig azért, mert valami extra kütyü a készülékben képes habot csinálni hozzá). Ez a hab a kávé saját habja, nem tejhab, vagy más cucc. Ha megfelelõ a nyomás, akkor megtartja a kockacukrot is.
nézz utána az espresso, a crema, de talán a kávéfõzés fogalmának. Így van, az espresso a magas nyomástól lesz, amit a kotyogós NEM tud elérni...1,5bar nem elég ehhez...9bar-tól már beszélhetünk espressoról. A jó kávét fõzd lassan, mint a törökök, de akkor ne keverd bele az olaszokat. Nem szeretnék neked linkeket adni, ahol szakértõk és nem én írom le, hogy mitõl espresso az espresso, de olyat nem találsz, ahol azt írják, hogy 1,5bar elég neki. Részemrõl a vitát befejezettnek tekintem, nem ezért nyitottam a topikot, hogy téged próbáljalak meggyõzni arról, amit a világ már tud.
Továbbra sem érted: espresso a magas nyomástól lesz, a kotyogós is ezen az elven mûködik. Ha az olaszoknak, akik feltalálták espresso, akkor én nem fogom megkérdõjelezni. Ráadásul a Bialetti fõzõk habot is termelnek a kávéra. Gondolom a túlnyomás elleni szelep is azért van, mert nem így készül. Amirõl te beszélsz, az ipari espresso, több vendég és türelmetlen emberek kiszolgálására. A víz forralásától a jó Bialettikben kb. 1 perc alatt feljön a habos kávé.
Csakhogy itt jön a csavar: a jó kávét lassan kell fõzni, az igényesebbek még alátétet is használnak, hogy a láng még gyengébb legyen és elõször a vízgõz puhítsa fel a kávét. (amit tetszés szerint meg lehet tömni egy speciális tömködõ eszközzel, ami kicsi dombbá formálja az õrölt kávét.
Aztán ha végképp nem sikerül feldolgozni, hogy az espresso alapja a nyomás, teljesen mindegy, hogy a forró víz, gépi vagy kézi erõ éri el a víz átpréselését, akkor nézd meg az olasz szótárban a "nyom(ás)" szó jelentését.
azt, hogy van, ahol a kotyogóst espresso makernek hívják (mint ahogy párnás kávéfõzõhöz is lehet kapni espresso párnát) még nem teszi a kotyogósból lefõtt kávét espressová. Espresso a tetején lefõzés közben keletkezõ habréteg miatt lesz, amihez nem elég a kotyogós 1,5bar nyomása. Amit a kotyogósból lefõzöl, az a mokka, esetleg sima fekete kávé. És igen, a nevébõl eredõen az espresso lényege, hogy gyorsan menjen át a víz az õrölt kávén. Ha nem így történik, akkor bármit mondasz nem espresso. Tehát, hogy értsd, attól, mert te a kotyogós kávét szereted, még nem lesz espresso, tehát a jogos az arcpálma, de nem én venném magamra.
Na ma is túl vagyok az elsõ feketén. Én a hagyományos otthoni presszó kávéfõzõn csinálom. Ha egyszer rám szakad a bank veszek majd egy darálósat mert sokkal ízletesebb azon a kávé.
na jó,de mi a helyzet a karos gépekkel? amik frissen õrlik neked a kávét,meg stb. azok csak jobb kávét csinálnak mint a kotyogós :) eleve már csak azért is,mert a jó kávé titka a frissen õrült kávé.
Szerinted a szerencsétlen túlnyomásos szeleppel rendelkezõ kotyogósnak hívott - máshol továbbra is espresso coffee maker - milyen elven mukodik? Amikor szerencsetlen olasz feltalalta a XIX.sz. vegen, akkor ez hogy nezett ki?:D
Jó fél évszazad kellett, hogy a szabályozható gépek megjelenjenek, amibõl a kényes torkú kislányok is mertek kávét inni, igaz az ezekbõl kilövelt lötty inkább már csak nyomokban hasonlít a kotyogósban fõzött igazi espressora. A tulnyomasos gepet raadasul nem is szabalyoztak eloszor, mert a cel a gyors adagolas volt.
Tehat, hogy ertsd: A kotyogos, tulnyomasos elven mukodo espresso kavefozo. A masik a turelmetlenek jatekszere, akiknek a sebesseg fontosabb az izvilagnal.
szerinted honnan származnak a 15 bar nyomású kávéfõzõk? pl brazíliában a lepukkant lebujokban a széntüzelésû 50 éves "kávégépeken" kézzel lehet szabályozni a nyomást, hogy az úri ízlésû fogatlan favágók kifinomult ízlésének is megfeleljen. Én az espresso-ról beszélek, nem általánosságban a kávéról... tény, hogy nem lehet espressõt kotyogósban fõzni, de jó kávét ettõl függetlenül igen. A török kávé is jó, annak aki szereti, és ahhoz végkép nem kell semmilyen kávéfõzõ, csak egy ibrik.
Amig az olaszoknak, akik ezt leforditottak europai nemzetek nyelvere megfelel, addig nekem is. Ez olyan, mint az amerikai pizza: finom, finom, de nekem zsiraf...
Eppigy egy olaszt sem kernek meg mangalica kolbaszt kesziteni:) A tulnyomasos kave uri huncutsag azoknak, akiknek a jo szexhez eleg egy vibrator.
15 bar nyomás alatt nem lehet espresso-t fõzni, szóval a kotyogós alapból kiesik:) Ráadásul kotyogóssal a víz hõmérsékletét is nehéz szabályozni, ami szintén lényeges a jó kávéhoz. Persze kinek mi a jó, én jókat iszom anyámék kotyogósából is:)
Cukor helyett. Most engem erre beszéltek rá, vettem két növényt de még kicsik, szóval nem kóstoltam. A kéve meg jó! Forrón, erõsen és nem édesen, így szeretem.
a kotyogos hozza ki rendesen a kave izet, tehat inkabb az volt vizes, amit mashol ittal, gondolom valami magasnyomasu szaron toltak at 2 masodperc alatt...
Kávét mint írtam ritkán iszom. Ebbe használok édesítõszert. Egyébiránt teába méz. Köszönöm a javaslatokat, és tájékoztatást. Megfontoltam õket (már ez elõtt is, és ennek tudatában alakítottam ki a szokásaimat).
Én is utána olvastam a dolgoknak, meg láttam is errõl ismeretterjesztõ mûsort. Nem minden édesítõszerben van aszpartám. Olyat kell keresni, amiben nincs. Egyébiránt a cukrot miért hívják "fehér méregnek"?
de,hogy ne offoljak nemrég ittam egy fullos cappuccinot 350 Ft-ért nagyon jó volt,nem túl erõs de mégis felébresztett pont ilyesmi volt + 1 keksz
Inkább eszek természetes eredetû fûszereket,édes dolgokat mint mesterséges ízfokozót,aromát,színezõanyagot,tartósítószert,nátrium-glutamátot és még sok vegyszert.
de mindenki el tudja dönteni,hogy mennyit ér az egészsége...
mert fillérekbõl legyártják pont olyan mint a mesterséges ízfokozók semmi természetes anyag nincs bennük ezért full mérgezõ a szervezetnek nem véletlenül növekszik rohamosan a daganatos megbetegedések száma
nagyszüleinknek sem a levegõ sem az élelmiszer nem volt szennyezett vígan el is éltek 80-90 évig
Lenne egy problémám: általában sárga Tchibo-t szoktunk itthon inni. Viszont most vettünk egy Segafredo Intermezzo-t, és nem ízlik az aromája, pedig ittam már Pesten ilyen kávét, és ízlett. Talán nem kotyogóssal kéne lefõzni?
Az édesítõszer még rosszabb mint a cukor mert aszpartám van benne.Több országban jóideig be is volt tiltva a használata mert erõsen rákkeltõ. Nálunk itthon már évek óta számûzve lett a cukor is. Ha lehet inkább mézzel vagy juharsziruppal édesíts mindent.
Tény. Én bögrébõl iszok teát is meg kávét is. Nem aprózom el az ilyet. Egyébiránt van egy 5dl-es korsóm, meg egy 5dl-es bögrém is...szóval ha szomjas vagyok...nem kell szarakodni a csészékkel,normál bögrékkel...ez az igazi. :D
sry, az egyszeruseg kedveert mar mindent bogrebol iszunk (mug), teahoz hasznaljuk a cseszet (cup), annak ellenere, hogy tudom, coffee cup is letezik, de kevesbe ferne 3 espresso:)
Ismerem mindkettõrõl az érveket, ellenérveket. Ki mi mellett dönt. Tiszteletben tartom a véleményed,ha te a cukor mellett vagy. Gondolom,akkor megegyeztünk abban, hogy a témát nem nyitjuk meg. :)
#70: Na ja, nem hülyeség, rászokhatnák én is, hülye fejjel örökké éhgyomorra iszom, sokszor többet is, szokott néha érdekes dolgokat csinálni az emésztõrendszeremmel.
#72: Errõl a cukor vs édesítõszer témáról megvan a véleményem, de hagyjuk inkább, mert összeesküvéselméleteket feszeget :)
Cukorellenes vagyok. Ha lehet kerülöm a fogyasztását.
Na, akkor 1-2 érdekes történet amit hallottam mostanában:
-Egy Hollandiában sok idõt eltöltött ismerõsöm mesélte, hogy ott úgy szokás inni, mint a vizet. Napi 20 még simán átlagosnak számít, igaz õk hígabbra fõzik, de a koffeintartalma kb ugyanaz, mert egy adag náluk 2dl.
-Pár éve mesélte valaki, hogy németországban voltak kirándulni. Ott is a hígabb verzió az elterjedtebb, volt náluk termoszban fél liter kotyogós. Az idegenvezetõ kért tõlük, és lehúzta az egészet, mert a hígabb verzióra számított. A mentõ vitte el XD Részemrõl hihetõnek tartom a dolgot, bizonyos körülmények között egy fajta ideiglenes, és veszélytelen, de kellemetlen tünetekkel járó szívritmuszavart tud elõidézni. Egyszer velem is elõfordult már, 2 nap ébrenlét után megittam fél liter presso-t úgy, hogy nem ettem elõtte vagy fél napig. Egy órán keresztül olyan 160-as pulzusom, és mellé kb 80/40-es vérnyomásom lehetett, nem volt kellemes. Aztán elmúlt, és mintha mi sem történt volna.
Ettõl eltekintve ha normálisan kialszom magam, és többször étkezem napközben, akkor néha simán befigyel a 8-10 különösebb probléma nélkül. De mondom az átlag inkább a 3-4.
Gondolom ezt az elsõ hsz-emre akartad válaszolni, nem a másodikra, mert abban már alpha-methylphenethylamine-ról fejtettem ki a véleményemet, a #2, #3 hsz-ekre válaszolva.
Amúgy elolvasom mindjárt, csak még meg kell várnom, hogy hasson a mai 5. amit 2 perce ittam :)
Az egy jó dolog, csak azt kevesen tudják, hogy gyógyszerként 8mg az átlagos napi adagja, amitól ugyanúgy érzed magad, mint ahogy elsõ pár alkalommal akármekkora adagtól, csak hogy nem fogsz rászokni, nem fogsz lefogyni, nem fognak kirohadni a fogaid, ja és az a 8mg mindig 8mg lesz, nem kell majd egyre több, hogy érezd.
Ja igen, az egy más dolog, hogy amcsiban ilyen formában legális, sõt alanyi jogon jár az egyetemistáknak, legalábbis ahol egy haverom tanul. Nem kamu, mutatta a dobozt, rá van nyomtatva az õ és az orvosa neve is.
Ettõl függetlenül ilyen formában ahogy itt nyomják ocsmány dolog, tönkreteszi az embert, meg életveszélyes is lehet. Nem saját tapasztalat amúgy szerencsére, egy ismerõsömnek sikerült pár éve rámennie külföldi tartózkodása során, amikor is napi 10+ óra tanulás mellett 8 órában dolgoznia kellett, hogy legyen mibõl élnie, és nem bírta ébren máshogy. Leállt róla, mikor hazajött, de egy jó ideig úgy viselkedett, mint aki élet és halál között van. Ezen még túltette magát, viszont azt nem úszta meg, hogy egyesek visszaéltek a bizalmával, és szûkebb körön belül szétkürtölték, tönkretéve sok régi barátságát, becsületét aláásva.
Egyszóval nem csak az egészségre káros ilyen formában, hanem társadalmilag is rendkívül.
Na lol, és rám mondják, hogy koffeinvérû a napi 3-4 (1dl kotyogós/presso) miatt :D
Mondjuk ma durva nap van, 1 órát aludtam éjjel, és most iszom a harmadikat épp, plusz befigyelt már egy energiaital is, azt még alig múlt dél.
Sajnos van amúgy amikor ha napokig nem alszom ki magam normálisan, a harmadik úgy szétüt, hogy elalszom.
Viszont ha nem iszom reggel teljesen mûködésképtelen vagyok. Egyszer egy szintén koffein-üzemû haverommal úgy hozta a sors, hogy kora reggel találkoztunk valamilyen ügyben. Hirtelen jött a dolog, egyikünk sem ivott kávét. Idejött a Mercijével, kiesett a vezetõülésrõl, átmászott valahogy az anyósra, és a kezembe nyomta a kulcsot, hogy irány valami kávézó de sürgõsen, mert idáig szinte csukott szemmel vezetett XD Ilyesztõ látvány lehettünk, az biztos, két kómás hülyegyerek egy másfél tonnás fekete tankban :D
Kotyogósban kevés vízzel, jó ütõs kávét készítek. 3 decis bögrébe cukor, NAGYON kevés fahéj, pici 3in1 por, esetleg még más neszkávé (minimális). A forró kávét ráönteni, kavargani, majd a jéghideg tejet lassan önteni rá, és közben szétkavarni. Szerintem isteni finom, fel is ébredsz tõle, és nem tejeskávé...vagy ha már tejeskávé, akkor nagyon durva tejeskávé :]
Háát, ez már ízlés dolga lesz, mint a sör keserû íze. Én cukorral szoktam meg!
Reggel, csendben, tûzforrón, teljes nagy bögrével, éppen egy korty tejjel, három-négy kocka barna cukorral.
Szigorúan frissen (aki kávét melegít, bármilyen aljasságra képes!), elõtte a tejet tûzforróra, de még éppen nem pillésre melegítve és abba beöntve a kávét.
Igaz, asztalnál iszom, de egy ilyen tálalás sem lenne rossz:
Ami nem 15 BAR-os géppel készül, az nekem nem kávé :) És bár kávé nélkül reggel hulla vagyok, ha nincs más, akkor inkább nem is iszom kávét. Sajnálatos módon a nagyvilágon még jobb szállodákban is egyre inkább terjed a Nescafé-vírus, csomó helyen nem lehet már kávét inni...
Egyetlen üdítõ kivétel Törökország, szerencsére ott sok helyen lehet igazi jó török kávét kapni, az még egy nagy találmány :)
egyszer még az egyetemen ittam valami bitangerõs kávét, nem tudom, hogy mifélefajta volt, de nagyon finom volt és úgy ütött, hogy azt a mai napig nem felejtem el :D
Fekete Lavazza 100% Arabica
Ha egy mód van rá: Sir Morrick a beszerzési hely. Helyben, frissen pörkölt kávék a világ legjobb kávétermõ vidékeirõl. Nem olcsók. Háromféle pörköléssel: bécsi / francia / olasz. A daráláshoz meg kell mondani, milyen gépen fõzöd, ahhoz darálják. Szabadon választott kombinációkat is összeállíthatsz, de érdemes megfogadni a tanácsukat.
Koleszban,reggeli után a büfében instant szar No cukor...
reggel F1 elõtt egy Senseos kávépárnás kis tejjel befigyelt de nem sok hasznát érzem :/
Sok kávé sok cukor sok tej
WOW kávétopik.
Kávéfan vagyok én is, szakközép után az elsõ munkahelyemen szoktam rá. Itthon képes vagyok szinte egész nap kávézni, kevés kávé 1 cukor és sok tej, így iszom. Különlegességeket nem próbáltam még, a kedvenc a Tschibo Family.
Agip kúton ha járok ott Segafredo-t mindig iszok, mert az finom.