Mert a patak vize nem megy le 0 fok alá (vagyis egy kicsivel igen, de azt az oldott anyagok miatti fagyáspontcsökkenés okozza). Két oka van: - a jég jó hõszigetelõ így a patak vize lassan hûl le - a patakot fûti a sodrása
Minden folyadéknak van egy belsõ súrlódása ami gátolja a mozgását és közben hõt termel, ez a viszkozitás. Minél nagyobb a viszkozitás annál több hõt termelõdik természetesen a mozgási energiája kárára. (Ugyan ez nehezíti a vízben a mozgást, az az energia is hõvé alakul.) A víz viszkozitása nem túl nagy, de amikor a víz elkezd bekásásodni, megnõ és így fölmelegíti magát. Eközben természetesen le is lassul, tehát ha a patak nem elég meredek akkor meg is fagy.
Igazából ennek így nincs értelme. Ezek makroszkopikus dolgok, tehát sokaságokra vannak értelmezve. Egy darab vízmolekulának nincs halmazállapota se hõmérséklete se nyomása.
"Akkor desztillált vízhez nem sok értelme van fagyállót keverni..." Nem csak a víz tisztasága számít, a hûtõrendszerednek is tisztának és teljesen sima felületûnek kell lennie, mert elegendõ számú felületi hiba is beindíthatja a kristályosodást.
Egyébként, ha egy erõteljes rázkódás éri a vizet, akkor azonnal lefagy. A természetben azért fagy meg a víz 0 fok alatt, mert fúj a szél, kavarja a vizet, és a nagy kavarásban kialakul az a kristály, amire ráépül a többi. A nyugodt víz amit túlhûthetsz, és nem fagy.
" és olyat tudsz, mint a Subzero a Mortal Kombatban."
Loál!
Túlhevítést amúgy mikróban sajnos viszonylag könnyen elõ lehet idézni. Azért sajnos, mert akaratlanul is elõfordulhat az emberrel, és ilyenkor bizony abban a pillanatban hogy az ember megmozdítja az edényt, robbanásszerûen szétfröcsög a víz. Nem annyira látványosan mint az ûrben tenné, de így emberre veszélyes is.
"Akkor ez azt jelenti hogy az abszolút szennyezõdésmentes víz képes -48 fokig folyékony maradni?"
Ha kertes házaban laksz, rakj ki egy petpalackban vizet akkor, amikor olyan -10 fok lesz hajnalra. Ha nem kap fizikai behatást, nem lökdösi egy kutya, az utca csendes, és a forgalom nem rázza a követ, amire ráraktad, ha este kirakod, reggelre lehûl, de nem fog megfagyni.
Egy hirtelen mozdulattal rázd meg a palackot, és a víz jéggé változik. Ha nincs eléggé hideg, akkor csak jégkásává. De egy tizedmásodperc alatt.
Aki nem ismeri a jelenséget, annak beadhatod, hogy kezdesz parafenomén lenni, és olyat tudsz, mint a Subzero a Mortal Kombatban.
Akkor desztillált vízhez nem sok értelme van fagyállót keverni, kétlem hogy -30 Celsius fok alá csökkenne tartósan a hõméréskelt egy autóban.
ti nem jártatok még úgy, hogy a fagyasztóból kivettetek egy bent felejtett ásványvizes palackot, ami feltehetõleg a nyomás és egyéb tényezõk miatt nem fagyott meg, épp ellenkezõleg, folyékony maradt, majd mikor letekertétek a kupakot, és csökkent a nyomás a kristály szerkezett létrejött és egy pillanat alatt megfagyott a palack teljes tartalma a kezetekben?
Miért ne? Túlhevíteni is lehet jóval forráspont fölé anélkül hogy felforrna. Sõtt ezt még otthon is kipróbálhatod. Csak vigyázz vele mert kicsit veszélyes.