Én ilyet csináltam (1,2 kg kápia paprika + kb. 0,2 kg habanero): http://www.nosalty.hu/recept/chili-szosz-jaccso-konyhajabol
Egy egyszerű de nagyszerű szósz receptet megosztanátok? :)
Van választék az biztos! Gratula, és kíváncsian várom a jövő évi termést. Én egyenlőre egy fajtát termesztek, de abból is annyi szószt sikerült készítenem hogy kitart jövő nyárig. :) (Most bent vannak szobában, de még most is van rajtuk termés, igaz még zöld. Kíváncsi vagyok hogy be fognak -e érni...)
Nah, hát kezd most már kicsit lehűlni a levegő, és mintha olvastam volna itt, hogy valaki teleltette a paprikáit. Szóval: lehet őket teleltetni? ha igen, akkor mi a módja? vágjam vissza tövig?
Szépen folyamatosan érnek be a paprikáim (bár most az esős idő hatására elkapta valami gombabetegség, úgyhogy kénytelen vagyok permetezni őket :( ). Ma csináltam egy adag chiliszószt. Hát mit ne mondjak... jó csípősre sikeredett :D Fél liter paradicsomléhez 3 habanero yellow került (mellé egy nagyobb fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1,3dl ecet, 0,8 dl-nek megfelelő cukor, egy kávéskanál só). Most már csak fel kell használni valamire :) Ha lesz még egy nagyobb adag, akkor Erős Pista szerű krémet fogok csinálni, a többit szerintem magában eszem meg. A cayenne-ből meg csinálok cayenne borsot.
Én tőle szoktam magot venni, sokfélét árul és részletes útmutatót is ad az ültetésükhöz: Zsibvásár
Köszi! Magot ültettem még tavaly. Akkor még nem volt termés - későn ültettem -, de szépen áttelelt és most hozza a termést rendesen. A magot egy hazai chili-fórumon vettem, ami ha jól tudom azóta megszűnt. (capsaicin.hu) Nekem van magom a termésből. Jófogáson is fent van pl. Ha érdekel szólj és az árat "lejjebb csiszoljuk". :) Bocsánat ha reklámnak minősülne, akkor lehet törölni.
jól néz ki, magról vagy már palántáról lettek nevelve? honnan szerezted a magot/palántát? Jövőre én is inkább valami chilit csinálnék, habár az én kis cseresznyepaprikáim is kezdenek már beérni, kellemesen csípősek is, de én is inkább valami erősebbet és különlegesebbet szereznék :)
Megvolt az első szüret! :) A szósz is elkészült. Ezúttal házi paradicsomlé volt az alapja, ezt fűszereztem. Véleményem szerint egy nagyon csípős, karakteres ízű szószt sikerült összehozni. Holnap kerti parti, úgyhogy megy majd élesben a tesztelés. :)
Nekem a 7 Pot Jonah-nak kb. 1 hónap kellett mire zöldből bepirult. Bár még nem szüretelem le, mert még várok hogy a maradék pár beérjen. Jelenleg 11 chili várja hogy szósz legyen belőle. :)
Köszi a válaszokat. Csak azért érdekelt, hogy nehogy kifussak az időből, és nagyon hideg legyen, mire elkezdenének érni, de hálisten az még messze van, hogy az éjszakák annyira hűvösek legyenek tartósan :)
megnyugtatlak, az én kis cseresznyepaprikáim is nagyon lassan érnek, a legidősebb kb másfél-két hónapja nőtt ki, és tegnap kezdett el bepirosodni. Szóval szerintem te is várhatsz még egy jó hónapot mire beérik
ezt nem lehet pontosan megmondani, sok fugg az idojarastol. ha a termes elerte a maximalis meretet, onnantol kell neki meg par het mire beerik. turelem, turelem
Valakinek van tapasztalata, hogy a Habanero Yellownak kb mennyi az érési ideje? Folyamatosan jönnek rajta az újabbnál újabb termések szerencsére, de a legkorábbiak (2-2,5 hetesek talán) még mindig zöldek.
az a baj, hogy én hó közepétõl elmegyek 2 hétre angliába, félek, hogy túl fognak érni a paprikák. Pirosan már nem olyan jó csípõsek a cseriparik a savanyúságban
Jó látni hogy azért vagyunk páran akik kedvelik ezeket a pikáns ízeket. Szép képek, tök jó ahogy alakulnak a dolgok. Nálam most a virágok nem nagyon nyílnak, viszont kb. 6-7 termés már szépen nõ. Egyenlõre még zöldek, de késõbb bepirulnak és jöhet a szüret. Remélem azért a virágzást (és a további terméshozatalt) nem hagyják abba. :)
Én még kicsit el vagyok csúszva, mert az elsõ rendelésbõl származó magjaim csõdöt mondtak, így még az utolsó pillanatban rendeltem pluszba. De már hamarosan virágzik mindegyik, mert teli vannak bimbóval. Sajnos valami gomba megtalálta õket, így most le vannak permetezve, de remélem nem lesz belõle probléma a továbbiakban. Habanero Yellow (ebbõl van 11 tõ) Pequin de Ischia (1 maradt meg a 10-bõl) Cayenne (szintén 1 maradt a 10-bõl)
fúú, bocsánat a nagy képekért, azt hittem jobban össze fogja nyomni õket :S
hát itt még kicsik voltak. Ezt igazából azért fotóztam, mert megtámadta valami betegség a leveleit, de aztán sikerült megmentenem õket.
itt vannak, meg egy másik kisebb cserépben. Mellettük még egy paradicsom is van, ami most úgy megindult, hogy már majdnem felnõtt a felsõ szomszédhoz :D
itt meg már egy egész szép darab, de nem tudom, hogy mikor szedjem majd le õket, mert savanyúságnak mindig zöldebben szokták leszedni.
Cseresznyepaprikát én is nagyon szeretem savanyúságnak. Képek jöhetnek! :)
õt régen a Sparban lehetett kapni, én mostanában nem látok belõle. Egyébként én kicsibe csinálom most, cseresznyepaparikát ültettem magról és most már szép nagyok van is rajta már paprika, csak még nincs teljesen beérve. Én savanyúságot akarok belõle csinálni. Lehet majd én is felrakok képet róluk :)
Köszi Nektek! Holnap halászlé lesz, úgyhogy élesben is bevetem a tömegpusztítót. :)
Én is készítettem tavaly Habanero-ból pár üveg szószt. Finom volt az is, sok ismerõsömnek is nagyon ízlett, de ennek valahogy jobban tetszik az ízvilága, a "karaktere" már ha lehet így fogalmazni.
grat hozza. jo sok szoszt csinaltal 1 paprikabol :)7 pot/pod jo anyag, nekem is volt tavaly.
Grat! Szép példány, biztos bünti a szósz :D Én a sárga habanerora várok hogy lehessen pakkba kapni bevásárlóközpontokban, abból lesz 1 narancs alapú szósz ;)
Megvolt az elsõ adag chili-szósz elkészítése. Nos a 7 Pot Jonah KITÛNÕEN vizsgázott. Mindössze egyetlen egy chilit használtam. Õ volt az elkövetõ:
Ennyi chili-szósz lett az eredmény:
Az erõssége? Huhhhh.... Egy kiskanál végérõl nyaltam le egy tényleg minimális adagot, de egybõl lángba borultam. :) Valami bitang erõs! Magot kb. 20-at sikerült kinyernem belõle, ezeket eltettem késõbbre. És szerencsére megkezdõdött a beérés:
Ha ilyen szépen folytatódik a termések hozatala, azt hiszem egy ideig el leszek látva a tüzes lávával.
Köszi a tanácsot! Tápoldat kilõve! Amúgy nemrég néztem, és egy jókora példány ismét érésnek indult! Igaz még zöld, de alakja, mérete totál rendben van!
A 7 Pot Jonah chili-k sikeresen átteleltek, és szépen meg is nõttek. Mióta jó idõ van, az erkélyen vannak. Folyamatosan hozzák a rengeteg virágot, de termés még nem volt. Gyakran elszárad a virág, vagy ledobja magáról. Nem tudjátok mi lehet az oka? Vagy még várni kell, amíg tovább erõsödik, és meghozza a termést? Eddig 1 db paprikát sikerült "szüretelnem", és az eredmény... Vulkán! :) Ha valakinek van ötlete mitõl nincs termés, megköszönném a válaszát!
Gyors kérdés: kaptam mexikóból pár nagyobb zacskó nem olyan csípõs, de igen ízletes chilit (egyik az chipotle, többit nem ismerem). Lényeg hogy szárított! Mit lehet velük kezdeni? Chili szószt lehet szárítottból fõzni? Chili con carne-ba belefõztem egy keveréket, de "csak" az íz leadására volt jó, nem volt evésre ideális állagú.
Elnézést a késõi válaszért! A magokat vaterán rendeltem még régebben, csak elkavarodtak költözés közben. Aztán egy adagot megtaláltam a fiókomban azokat ültettem el. Ablakban vannak a szobában, keleti oldalon tehát reggel/délelõtt kapják a napfényt. Le vannak takarva ilyen levágott ásványvizes palack felsõrészével hogy párásabb legyen a légkör. Persze mindennap szellõznek is. Két naponta öntözöm õket, nem túl sokat. Tápoldatot, meg ilyesmiket nem használok ezért kicsit lassabban nõnek, de azért látszik ahogy jönnek az újabb levelek. Ha majd nagyok lesznek mennek ki az erkélyre. A beporzást még nem tudom hogyan oldom meg, de szerintem rábízom a természetre. Mivel kaktuszaim is vannak kint, és rendszeresen virágzanak, aztán a legtöbbjüknél mag is lesz, remélem a chili-nél is jó lesz a beporzás. De lehet hogy a biztonság kedvéért az egyiket 'manuálisan' porzom majd. :) Röviden ennyi.
Az elültetett 5 magból 3 db szépen kikelt. Íme a 7 Pot Jonah bébik. :)
Hamarosan szétültetem õket, mert elég gyorsan nõnek. Egy ilyen terméshozatallal ki lennék békülve. ;)
Uhh, foggalmam sincs sajnos. Október óta vagyok újra Bp-i, csak rutinból levadásztam mexikói kaja lehetõségeket :D Olasz+mexikói kajával akár 1 nukleáris apokalipszist is túl bírnék élni :D
1 kis gyors wok kajához páratlan pl. hagyma, fokhagyma, hús/hal (mogyoró)olajon lepirít, már jöhet is rá minél pikánsabb chili, néhány zöldség, valami alaplé, végül az elõre pár percre beáztatott üvegtészta, majd 1 kis szójaszósz és szezámolaj.
Gyors, és nagyon adja a chili :)
Másik kedvencem a chilis burgerek. Egyefene, kis reklám, Bp.-n Azteca Mexican Grill étteremben találtam eddig kedvencemet: chipotle és serrano kombóval :D
anyukám isteni finom marhahúslevest szokott csinálni, mi abba is teszünk (mondjuk az fõleg ilyen szárított chili). De amúgy leginkább cseresznyepaprikát szoktunk enni, szinte mindenhez. Pörkölt, levesek, különbözõ húsok, stb
tulajdonkeppen barmibe. mi ugy kezdtuk hogy kivancsisagbol kiprobaltuk oket natur, melle sajt. aztan mivel bejott eleinte mi is pizzahoz nyomtuk, majd mindenfele kajaba chilisbab, hagymasbab, levesbe, grillezeshez...
Én semmihez. De van, aki pörkölbe teszi. Majd én is kipróbálom valamihez.
És ezeket ti mihez eszitek? Én egyszer pizzát ettem egy olyan pizzériában ahol volt kirakva chili szósz és ingyen bármennyit lehetett használni na az tök jó volt.
Ha valaki nem ismeréné. (Õsrégi anekdota.)
CURRY-FÕZÕ VERSENY
Egy tapasztalatlan, FRANK nevû curry-kóstoló feljegyzései, aki Ausztráliából tett látogatást Durban-ban, Dél-Afrikában:
"Nemrégiben abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy birónak választottak ki egy curry fõzõversenyen. Az eredeti biró megbetegedett az utolsó pillanatban, én pedig pont ott álltam a birói asztalnál és a sörös sátor holléte felõl érdeklõdtem, mikor felkértek. A másik két biró (két helybéli indiai) biztosított afelõl, hogy a curry egyáltalan nem lesz erõs, azonkívül ingyen sört kapok a kóstolgatás teljes idejére, tehát belementem."
Ime az értékelõ lapok a versenyrõl:
Curry # 1: Manoj Maniac Mobster-Monster Curry-je
1. BÍRÓ: Kicsit túl sok paradicsom. Nagyszerû zamat. 2. BÍRÓ: Kellemes, sima paradicsom íz. Nagyon enyhe. FRANK: Jesszusom, mi a pokol volt ez? Ezzel le lehetne szedni a megszáradt festéket az úttestrõl. Két sörbe került, hogy kioltsam a lángokat. Remélem ez volt a legrosszabb. Ezek az indiai fickók õrültek.
Curry # 2: Applesamy Utánégetõ Curry-je
1. BÍRÓ: Füstös, enyhe sertés beütéssel. Gyengén csípõs Jalapeno íz. 2. BÍRÓ: Izgalmas sült rostélyos íz, több paprika kellene bele, hogy komolyan lehessen venni. FRANK: Gyermekektõl távol tartandó!! Nem vagyok benne biztos, hogy mit kellene éreznem a fájdalmon kívül. El kellett zavarnom két fickót akik Heimlich-fogást akartak alkalmazni rajtam. Sürgõsen több sört kellett hozniuk mikor meglátták az arcomon a grimaszt.
Curry # 3: Farouk Hires Gyújtsd Fel Az Istallót curry-je
1. BÍRÓ: Kiváló tüzes curry! Nagyszerû zamat. Több bab kellene bele. 2. BÍRÓ: Bab nélküli curry, kissé sós, remekül használja a piros paprikát. FRANK: Hivjátok Lucas Heights-t, felfedeztem egy uránium szivárgást! Az orromban olyan érzésem van, mintha Domestost szipákoltam volna. Már mindenki tudja mi a dolga, hozzák a söröket mielõtt meggyulladok. A pincér kislány hátbavágott, igy most a gerincem a melkasom elsõ részében van. Az ábrázatom kezd igen ramatyul kinézni a sok sör miatt.
Curry # 4: Barbu Fekete Magiája
1. BÍRÓ: Fekete bab curry gyakorlatilag bármi fûszer nélkül. Kiábrándító. 2. BÍRÓ: Enyhe hárs íz a fekete babhoz. Köretként használható halhoz vagy egyéb enyhe ételekhez, nem igazán lehet curry-nek nevezni. FRANK: Éreztem, hogy valami a nyelvemhez dörgölõzik, de az ízét nem éreztem... lehetséges az izlelõbimbókat kiégetni? Savathree, a pincér kislány mögöttem állt a friss sör-utánpótlással; az a 150 kilós lotyó egyre izgibbnek néz ki. Ez a nukleáris hulladék amit eszem szintén. Nem lehet, hogy a curry fokozza a nemi vágyat?
Curry # 5: Laveshnee Legális Ajak-Eltávolitója
1. BÍRÓ: Húsos, erõs curry. A frissen õrölt Cayenne bors tökéletes ízt ad. Igazán nagyszerû. 2. BÍRÓ: Curry aprított sztékkel. Több paradicsomot még elbírna. El kell ismerni a cayenne bors igen erõs benyomást tesz. FRANK: A füleim csengenek, a homlokomon izzadtság folyik és a szemeimmel már nem tudok fókuszálni. Elfingottam magam, négy ember mögöttem kórhazi kezelésre szorul. A versenyzõ megsértõdött mikor megmondtam neki, hogy a curry-je következtében agykárosodást szenvedtem. Savathree megmentette a nyelvemet a vérzéstõl azzal, hogy egy kancsóból sört öntött közvetlenül a nyelvemre. Azon gondolkozom, vajon le fogom-e égetni az ajkaimat. Nagyon idegesít, hogy a másik két biró folyton megkér, fejezzem be a sikoltozást. Curry # 6: Vera Világi Vegetáriánus Variácója
1. BÍRÓ: Híg de mégis erõs vegetáriánus curry. Jól eltalált egyensúly a különféle erõspaprikák között. 2. BÍRÓ: Az eddigi legjobb. Agresszívan használ erõspaprikát, hagymát és fokhagymát. Igazan Nagyszerû. FRANK: A beleim immár egyenes csövek gáz állapotú, kénes lánggal megtöltve. Osszeszartam magam mikor fingottam és attól félek hamarosan átégeti a széket. Úgy tûnik senki nem tud megmaradni mögöttem, kiveve azt a Savathree lotyót, azt hiszem perverzebb mint gondoltam. Már nem érzem az ajkaimat. Kéne egy nagy fagyi, hogy kitörölhessem a seggem vele.
Curry # 7: Sugash Sikito Szenzáció Curry-je
1. BÍRÓ: Közepes curry, túl sok konzerv-paprikát használ. 2. BÍRÓ: Hát, hát. Olyan az íze, mintha gyakorlatilag az utolsó pillantaban beledobtak volna egy konzervnyi paprikát Meg kell jegyezzem, aggályaim vannak a 3-as számú biróval kapcsolatban. Úgy tûnik egy kissé csalódott, mivel folyamatosan durván káromkodik. FRANK: Valaki tehetne egy gránátot a számba, kihuzhatná a biztosítótût, és én az ég világon semmit sem éreznék. Az egyik szememre megvakultam, és a külvilágnak olyan hangja van, mintha minden rohanó vizbõl állna. Az ingemet teljesen beborítja a curry, ami észrevétlenül kicsusszant a szám szélén. A gatyám tele van láva-szerû szarral, így legalább passzol az ingemhez. Legalább majd a boncolás során tudni fogják mi okozta a halálomat. Úgy döntöttem abbahagyom a lélegzést, mivel túl fájdalmas. Francba vele, oxigénhez úgysem jutok. Ha levegõre lesz szükségem, majd szippantok a hasamon lévõ 10 centis lyukon keresztül.
Curry # 8: Hansraj Hegyi Szent Curry-je
1. BÍRÓ: Tökéletes befejezés, ez egy jó ízû curry, mindenki számára biztonságos, nem túl erõs, de pont elég fûszeres ahhoz, hogy észrevetesse magát. 2. BÍRÓ: Ez az utolsó darab egy jó, kiegyensúlyozott curry, nem túl erõs és nem is túl enyhe. Sajnálattal láttam, hogy nagy része kárba veszett mikor a 3-as számu bíró elájult, leesett a székrõl és magára rántotta a currys tálat. Nem biztos, hogy túléli. Szegeny Ausztrál, kiváncsi lennék mit szólt volna egy igazán csipõs curryhez? FRANK: Nincs feljegyzes
Nekem minden topicom õrült mostanában... :D Nem is csodálkoztam, hogy Fehércsoki egybõl beírt...
Azt nem mondtam elõbb, hogy egy 15 perc után úgy éreztem, hogy a gyomrom majd szét szalad. Igaz éhgyomorra ettem meg, lehet, hogy ennek is szerepe volt benne. Szerencsére elmúlt egy olyan 10 perc elteltével. :))
pöcs! :D lendületbõl mondtam a dolgot, elrontottam, nah. Amúgy meg még nem vagyok orvos, még lehet hibázni :P De refluxot tud okozni. Mint amúgy minden nagyon fûszeres étel, meg a gyors evés is. Ha szigorúan vesszük azért a kapszaicin egy méreg. Csak fel tudjuk dolgozni/le tudjuk küzdeni.
Személy szerint nem bírom a csípõset és ez az évek folyamán alakult így, korábban, mondjuk úgy 10-15 éve simán megettem az erõs pistát, a zöld színû, hosszú csípõs parit amit bármelyik boltban, piacon lehet kapni, ettem csípõs kolbászt, szóval bármit, de mostanában a leggyengébbtõl is rosszul vagyok, majdhogynem gyomorgörcsig. Pár hónapja vettem egy chili-paprikás camembert és egy zöldborsosat is. Hát emberek, a chilistõl olyan hasgörcsöm lett,hogy azt hittem ott döglök meg...szerintem ilyen lehet a szülés. Azóta egyáltalán nem veszek magamhoz ilyet, mert rossz élmény volt :)
Keresztapám még aki mániákus e téren, imádja ha a levese éget :) Párszor megszívatott vele, nem tetszett :D Ezeket a videókat Én sem értem amin eszik a cuccot aztán meg görcsölnek ezerrel, ekkora mazochistákat már. De inkább csak szimplán idióták.
a ceresznyepaprika 1000-5000 shu
Az elõbb ettem meg egy narancs habanerot. Rögtö betelítette a számat a lángorkán. Bár a nyelvemet nem égette annyira, a fülem alatt, az álkamcsom sarka mögött éreztem óriási hõt. Azt nagyon ingerelte. (Mi van ott, Borafka doktor Úr?? :D )
egeszseges embernek az egvilagon semmi baja nem lesz az erospaprikatol. gyomorfekelyt sem fogsz kapni, mert a kapszaicin miatt a gyomor 1 vedoreteget kepez, hogy megvedje magat.
en mar tobb mint 5 eve termesztem hobbi szinten, es fogyasztom is. ugyan ilyenkor nem napi szinten, de mikor szezonja van akkor igen. haverom tegnap is hozott par db. habanerot a piacrol. a legrosszabb ami tortent velunk hogy taknyunk, nyalunk osszefolyt, es van aki csuklik tole...kb. ennyi :) egyre tobb embert sikerult megfertoznunk, mar olyanok is eszik akik utaltak az eroset, koztuk csajok is...nyilvan nem ketpofara tomi mindenki, de aki a habanerot kiprobalta az utana eszi is, mert tenyleg finom.
sõt, kicsit utána olvastam, egyes orvosok szerint pont hogy véd a gyomorfekélytõl. Igen ennek is megvan a logikája, de én ezt nehezen hiszem el. Mondjuk a gyomorfekély a gyomor túlzott savassága és a gyomort védõ nyálka megbomlása miatt szokott lenni. Gondolom mivel pezsdíti a vért, ezért gyorsabban termeli ezt az anyagot is. De szerintem a gyomor meg gyorsabban meg akar szabadulni a csípõstõl ezért még több savat termel. De amúgy igen, vagy tágítja az ereket és akkor nem nagy a vérnyomás, vagy szûkíti és akkor nagy. Õszintén szólva fingom sincs, de valamelyiket csinálja :D
Tudja esetleg valaki, hogy a magyar szegedi paprika, alias macskapöcse, milyen angol megnevezéssel van jelölve? Annyi helye kerestem, de nem találtam sehol. Ami talán a legközelebb van hozzá, az a Cayenne paprika. A macskapöcse az egyetlen olyan paprikánk, amire azt mondhatjuk, hogy chili, pedig igencsak sokan vannak még elõtte a Scoville skálán... :)