az ún. kalciumrabló élelmiszerek: a szénsavas üdítõk, a kóla, a félkész termékek – ez utóbbiak pl. azért, mert elõállításukhoz foszfátvegyületekre van szükség.
A szervezetünk számára igen nagy fontosságú, hogy az élelmiszerek kalcium (Ca) és a foszfor (P) aránya 1:1 legyen. Ha az arány a foszfor oldalára billen el, fokozódik a szervezetbõl (akár a csontokból is!) a kalcium ürítése.
---
A kalcium az emberi test számára elengedhetetlenül fontos ásványi anyag, többek között csontjaink fõ alkotója. A kalcium sok más életfunkció számára is nélkülözhetetlen: nem mûködne nélküle a szívizomzat, az immunrendszer és nem alvadna meg a vérünk sérülés után. Ahhoz, hogy ezek a funkciók rendben mûködjenek, a vérnek mindig azonos kalciummennyiséget kell tartalmaznia. Amennyiben nincs elegendõ kalcium a vérben, a szervezet a csontokból vonja el azt. Ez pedig a csontok meggyengüléséhez, szilárdságuk elvesztéséhez vezethet. S hogy a szervezet ne a csontokból vonja el azt, fontos odafigyelnünk a kalciumszükségletünk folyamatos biztosítására.
A felvágottak, szalámik, konzervek sok foszfort tartalmaznak - foszfátok formájában -, melyek a táplálékkal felvett kalcium felszívódását nagymértékben csökkentik, ezért aki csontritkulásra hajlamos - netán már érintett is - kerülje ezeket, csökkentse fogyasztásukat.
A szénsavas üdítõk savanyúságát általában foszforsavval szabályozzák, ezért ezek kalciumot képesek megkötni a szervezetben, meggátolva felszívódását. Egy-egy pohár szénsavas üdítõ az ebéd után semlegesítheti az étkezés összes kalciumtartalmát. Hasonló a helyzet a koffeinnel is, amely szintén jelentõs kalciumfogyasztó.