azért idézek, mert képernyobillentyüzettel lassan tudok csak irni :d
" Sokat segít a gyógyszercégeknek az is, hogy még mindig benne van a köztudatban az a nézet, hogy kiegyensúlyozott táplálkozással minden vitamin, ásványi anyag és nyomelem maradéktalanul bevihetõ az emberek szervezetébe, ezért semmi szükség táplálék kiegészítõk szedésére (minden (nõi) magazin unalomig ezzel van tele). Természetesen törekedni kell a minél egészségesebb táplálkozásra is !!! De kérdem én, egy átlag ember hogyan tud pl. télen napi 3-5 alkalommal friss gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiõrlésû kenyeret, stb… enni. Még nyáron sem.
Sajnos már ez is teljesen elavult nézet, lehet, hogy 100 éve ez még igaz volt, de a mai kor civilizált embere már nem képes átlagos táplálkozás, anyagi helyzet és környezeti feltételek mellett bevinni a ténylegesen szükséges tápanyagokat a szervezetébe.
Lássuk, hogy miért van ez így:
A modern élelmiszeripar már szintén a profittermelést helyezi elõtértbe elsõdleges célként, nem pedig az emberek megfelelõ, jó minõségû táplálását.
A boltok pultjaira kerülõ élelmiszerkészítményeknél az elsõdleges kritérium a gusztusos, szép külsõ, a hosszú eltarthatóság, a beltartalom nem igazán számít.
A modern élelmiszeripar agyonfeldolgozott, agyontartósított, rengeteg aromával, stabilizátorokkal, színezékekkel ellátott termékei nem tartalmazzák megfelelõ mennyiségben a létfontosságú tápanyagokat.
Sajnos a zöldségek, gyümölcsök, növényi táplálékok többsége sem számít már jó vitamin-, ásványi anyag- és mikroelem forrásnak, mert a növények többsége is tápanyaghiányos állapotban nõ fel. (Kísérlettel kimutatták pl., hogy a burgonya C-vitamin tartalma jelenleg 40 %-a 100 évvel ezelõtti mennyiségnek!)
A termõföldek a sok mûtrágyázás ellenére is kimerülõben vannak, ráadásul rengeteg növényt takarítanak be féléretten, hogy a boltba szállításig megõrizzék gusztusos mivoltukat, de ennek hatására a nem, vagy félig érett növény jóval kevesebb tápanyagot tartalmaz.
( Érdekesség képen pl. a banánt teljesen éretlenül szedik le, majd a szállítás után, közvetlenül a boltba kerülés elõtt etiléngázzal érlelik, hogy szép sárga legyen.)"