Ezeket eszik fõleg, nagy figyelemmel aprólékosan és mûvészien elkészítve minden. Számomra öröm ránézni a japán ételekre.
Nagyon sok rízst esznek, de õk nem ezt a pergõset, hanem a rövidszemû fényezett és inkább ragadósabb fajtát, ami itthon nagyon drága, hús árban van, és nem is nagyon lehet kapni.
Nagyon sok szója alapú ételt esznek, szója szósz, miso, tofu, és egyéb formák.
Rengeteg féle halat is esznek. A japánok több száz éven át vegetáriánusok voltak, nem ettek húst, csak halat.
Rengeteg féle zöldséget, gombát esznek, és rengeteg féle gyümölcsöt is.
Mindig esznek gyümölcsöt az étkezésekkor.
Hínárt is esznek sokat. Nagyon sok mindenhez használják a dashi alaplét, ez a miso leves alapja is, ami egy nagyon alap és ismert japán leves.
A dashi a kombu nevû hínárból készül ez adja az 5. alapízt, amit umami-nak neveznek. A japán konyha 5 alap ízre épül, édes, sós, keserû, savanyú és az umami :)
Ez egy olyan íz amit önmagában nem érzünk, viszont a jelenlétében a többi íz intenzívebbé és harmonikusabbá válik.
Meg nagyon sok Zöld teát isznak, a teakészítésnek, fogyasztásnak külön szertartása van.
Japánban az emberek nagyon sokáig élnek és szinte nincsenek is elhízott emberek, mindenki nagyon jó formában van, kivéve a szumósokat, akik ugye minél nagyobbak akarnak lenni és teljesen más étrendet követnek.
Lehet kéne nyitni egy külön topikot a japán ételeknek. Mik vannak és hogyan kell elkészíteni õket itthon abból amit be lehet itthon is szerezni.