Official Formula 1 Racing

Official Formula 1 Racing

1999. augusztus 4. 04:00, SzerdaKiadó: Eidos
Fejlesztő: Lankhor

Minimum Követelmény: P133, 16MB RAM, Win95/98
Hasonló játékok: Formula 1, F1 Racing
Kategória: Autóverseny


Bizonyos versenyek inkább szimulációk, mint játéktermi kalandok. Például a NASCAR és a Formula 1 versenyek teljesen szimulációs formátumban kerültek a PC-re. Az alapvető érvelés az, hogy a professzionális versenyzés rajongói a valódi vezetés izgalmát akarják látni és érezni, a játéktermi egyszerűsítgetések nélkül. Az autóik minden apró részletét tuningolni akarják, át akarnak vezetni a boxon és harcolni akarnak a járművek valós fizikai erőivel.

A francia Lankhor által fejlesztett és az Eidos -akinek emblémája a Power F1 óta nem jelent meg autóverseny szimulátoron- által terjesztett Official Formula 1 Racing egy kicsit eltér ettől a normától. A Psygnosis Formula 1-hez hasonlóan ez is megpróbál egyszerre imponálni a játéktermi és a szimulátor rajongóknak. Ezen azt kell érteni, hogy nem csak bedob egy gyenge arcade opciót azoknak, akik nem tudnak mit kezdeni a valóság okozta stresszel és feszültséggel. Még a doboz és a reklámanyag is azt hírdeti, hogy a játék célja, hogy megfogja mindkét tábort.

Az Ubi Soft által kiadott Monaco Grand Prix Racing Simulation 2-vel ellentétben, az Official Formula 1 Racing hivatalosan a Forma 1 Szövetség engedélyezte és tartalmazza mind a 11 csapatot, 22 kocsit és 16 pályát az 1998 Forma 1 Világbajnokságból. Választhatsz gyors, egymenetes, gyakorlás, bajnokság, és multiplayer versenytípusok közül. A multiplayer mód igen simára sikerült az Internetes Mplayer segítségével.

    

Az Official Formual 1 Racing változatos verseny körülményeket tesz lehetővé, például változtatható időjárás. Tartalmaz még minden pályához egyedi és nagyon hasznos helikopteres pálya körberepülést. Beállíthatod a körök számát és az ellenfelek számát. Van még visszapillantótükör is, és egy felvillanó ablak, mely a pálya más részén történő fontos eseményeket tudatja. A kettős tábornak megfelelően, beállíthatod, hogy arcade vagy szimulációs módban akarsz játszani, mely az úttapadásra, az ütközések okozta károkra és az ellenfelek utolérésére van hatással.

Sokmindent tudsz beállítani az autódon, de nem annyit, mint a 100% szimulátor programokban. A beállíthatók közé tartoznak a fékek, a gumik, a szárnyak, a felfüggesztés, a sebváltó és az üzemanyag. Van néhány vezetői segédlet is, pl. fékezési és kanyarodási segítség. Hasznos, hogy a változtatások hatását látni lehet a vezetési teljesítményen, könnyen átlátható sebesség, fordulatszámmérő és kanyarodási teljesítmény mutatókkal, melyeket sokkal jobban lehet használni, mint a többi kiadás homályos telemtria adatait. De ami a legfontosabb, hogy ez a játék megkönnyíti a pályánkénti tuningolást. A teljes szimulátorokhoz hasonlóan, ha nem töltesz elég időt a kocsid tuningolásával, a nyerési esélyeid elég aprók lesznek.

    

Az Official Formula 1 Racing gyengébb fizikai modellt használ a legtöbb szimulátorhoz hasonlítva. Így ebben a játékban a mozgás nem annyira valósághű, még az egyik nagy Forma 1 cégtől kapott teljesítmény, fék és aerodinamikai műszaki segítséggel sem. Ez azt jelenti, hogy a fizikai modell sokkal hibatoleránsabb. Hasonlóan, a sérülések hatásai sokkal enyhébbek, mint ami egy valódi Forma 1 pályán történne. Én úgy éreztem, hogy a megalkuvások átgondoltak és hatásosak.

A kamera pozíciók egyszerűen szuperek. Több, mint 20 állítható kamera szög van. A 3D-s vezetői fülke nézet csodálatos, olyan műszerfal információkkal, melyek nem csak szépek, de lényegesek is a hatékony versenyzéshez. A vezető szemszögéből négy a vezetői fülkében van, azoknak, akik válogatósak a perspektívával. A külső nézeteket forgathatod, zoomolhatsz, emelheted és süllyesztheted, de még különleges hatásokat is adhatsz a külső és belső nézetekhez, például nézetváltás amikor gyorsulsz vagy lassulsz (úgy éreztem, hogy ez a különös tulajdonság még jobban magával ragadott). Van még helikopter, pályamenti TV és felülnézet is. Még a legunalmasabb verseny is feldobahtó ezekkel a perspektívákkal, az akció elemzése közben.

    

Végül, van egy egyedi és jól alkalmazott 3D garázs környezet, ahol a játék előtti és utáni rutin dolgokat végezheted. Amikor tuningolod az autód, a lapos képernyő és opciólista helyett beléphetsz egy 3D szobába, ahol nemcsak a módosításokat végezheted el, hanem ki is választhatod a box stratégiát. Miután befejezted a versenyt, a legtöbb szimulátorhoz hasonlóan nem egy statikus eredménylistát bámulsz, hanem visszatérsz a garázsba, hogy magadba szívd az információ mennyiséget.

    


Grafika:A látvány meglehetősen vonzó és esztétikailag kellemesebb, mint a Monaco Grand Prix Racing Simulation 2. A kocsik egész szépen rendereltek ebben az Eidos játékban, meggyőző 3D tulajdonságokkal, pl. több, mint 1000 polygon per autó. Nem láttam a többi verseny szimulátorokban látható szemcsésedést, és a különben mindenütt jelenlevő háttér beugrás teljes hiánya ámulatbaejtő. De elég kevés a különleges hatás, és ami van -pl. a szikrák- az bosszantó. A verseny hátterek kicsit gyengék, laposak és árnyékolatlanok, és bár tetszik a színválaszték, ezek a látványok csak másodlagosak. Míg a múltban azt néztem, hogy a versenyautók kereke fordul el a kanyarban, most már a fordulás fokát nézem, és itt nem elég gyors, bár a frame rate kitűnő. Riadtan vettem észre azt is, hogy a gépemen, még a Voodoo3-as kártyámmal is, a felajánlott legnagyobb felbontás csak 800x600 volt, hiszen a használati utasítás 1024x768-t említ. A bevezető videó egész stílusos és nagyon hatásosan vezet be a játékba.

Kezelőfelület:A támogatott kezelői felületek a billentyűzet, gamepad joystick és kormánykerék, és nem volt meglepetés, hogy a Microsoft Sidewinder Force Feedback Kormánykereket találtam a legpontosabb vezérlőnek. Értékeltem, hogy van belső kormány érzékenység vezérlés, de, meglepetésemre, nem volt szükségem rá (a legtöbb versenyszimulátorban pedig nagyon hiányoznak). A menürendszer, sajnos, elég buta. Túl sok gombnyomásra van szükség, függetlenül attól, hogy a programból akarsz kilépni vagy a következő menübe akarsz belépni, és a menükben nem használható az egér. Úgy néz ki, a fejlesztők elfeledkeznek a funkcionalitásról, amikor interface újításokat mutatnak be.

Játékmenet:Hála a laza fizikai modellnek, a vezetés egy kicsit könyebb; de elhihetitek, ha elbízzátok magatokat és nem figyeltek oda eléggé, megfizettek. Ha túlságosan levágsz egy sarkot, ahogy más játékokban szoktad ahol csak lelassulsz egy kicsit a füvön, sokkal komolyabb feketezászlót kapsz. Sokkal visszafogottabb az is, amikor lemégy a pályáról; néha azonban pár másodpercig semmit sem tudsz kezdeni az autóddal, és a homok a golfnál sokkal komolyabb veszélyt jelent. Összességében azonban, sokkal jobban élveztem a vezetést, mint a többi Forma 1 játékban, és az arcade és szimulációs módot is tökéletesen implementálták.

Hangeffektek:A motor és gumicsikorgás valósághű és hatásos. Kevés a beszéd, mint például tömegzaj, boxba hívás vagy kizárás, de ezek nem játszanak komoly szerepet a játékban. Egy ilyen játékban fontosabb a realitás, mint a csillogás, és pont ezt is kapod. Sajnos azonban nincsen 3D hardware hang támogatás.

Zene: Az Official Formula 1 Racing meghajol a szimulátorok szabályai előtt és nincsen zene a verseny közben.

Intelligencia és Nehézség:Három nehézségi fokozat van - kezdő, alap és haladó -, melyek nagyrészben az autód max sebességére van hatással (nehezebb fokozat, gyorsabb autók). A kitűnő százoldalas használati utasítás történelmi anyagokkal és vezetési tippekkel segíti a kezdőket. A játék egyik tulajdonsága, ami még nagyobb kihívássá teszi, hogy minél többet vezetsz, annál jobban kopnak a gumik és fogy az üzemanyag, mely csökkenti a tapadást az úton és óvatosabb vezetésre késztet. Mielőtt ez feltűnt, gyakran vezető pozícióban voltam, ugyanúgy vettem a kanyart ahogy korábban, de az eredmény kataszrofális volt. Így nem tudsz mindig ugyanazzal a statikus algoritmussal közeledni a pálya különböző szakaszaihoz (pedig én mindig így csinálom). A számítógép vezérelt autók mesterséges intelligenciája kicsit kevert; elég agresszívak, ami jó, de nem tartják vissza magukat és neked mennek, ha az útjukba kerülsz, még akkor is, ha a koccanás miatt füstbe megy a nyerési lehetőségük.

Összegzés:Ha vannak olyan játokosok, akik szeretik az arcade és szimulátor versenyzést is (és már hallottam, hogy vannak ilyenek), akkor ez pont nektek való. Sajnos a játékosok legtöbbje nem ebbe a hasonszőrű csoportba tartozik és a másik versenyzési típust elutasítják. A teljes szimuláció rajongói inkább az Ubi Soft Monaco Grand Prix Racing Simulation 2 felé kacsintsanak, és az arcade rajongók pedig maradjanak a nem Forma 1 típusú versenyeknél. De be kell vallanom, hogy nekem nagyon imponált ez a kevert áldás, bizonyítva, hogy ha megadják a lehetőséget, ez a két versenyzési forma békésen megélhet egymás mellett.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások