Baj esetén segít az intelligens sétabot

Baj esetén segít az intelligens sétabot

2013. december 2. 11:19, Hétfő
A Fujitsu olyan időseknek szánt, életmentő sétabot megalkotásán dolgozik, amely képes testünk egészségügyi paramétereinek mérésére és navigációs funkcióval is rendelkezik.

Az, hogy a japán társadalom egyre inkább elöregszik nem csupán a szociális rendszert állítja új feladatok elé, hanem bizonyos ágazatok számára új lehetőségeket is kínál. Az idősek életét megkönnyítő technikák éppen ezért egyre fontosabbá válnak. A Fujitsu erre az új területre merészkedik egy új sétabot megalkotásával, melynek célja a tulajdonosok életének megkönnyítése és biztonságosabbá tétele. Az úgynevezett New Generation Cane-t felszerelték GPS-vevőegységgel és így navigációs segítséget nyújthat, továbbá vészhelyzetben közölheti az adott személy pontos pozícióját. "Az eszköz a tulajdonost biztonságosan a kívánt helyre irányítja" - jelentette ki Junichi Ninomiya, a Fujitsu fejlett technológiák részlegének igazgatója.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Mérni tudja a pulzust és a testhőmérséklet, ezeket az értékeket egy beépített szenzor segítségével folyamatosan ellenőrizheti. A botot ellátták saját SIM-kártyahellyel, így csatlakozhat a mobil hálózathoz. Az adatok folyamatosan továbbíthatók egy szerverre, vagyis az információk akár közvetlenül a kezelőorvosnak is elküldhetők, illetve megjelenhetnek a beépített LED-kijelzőn. A megtett útvonal egy okostelefon-alkalmazásra is átjátszható, és azzal valós időben nyomon követhető a pozíció, így pontosan tudni lehet, hogy az illető éppen hol tartózkodik. A családtagok vészhelyzetben gyorsan reagálhatnak, és persze azt is gyorsan ki lehet deríteni, hogy valóban vészhelyzetről van szó vagy sem: a bot felismeri, hogy függőleges vagy vízszintes helyzetben van és e-mailben vészjelzést kezdeményezhet, amennyiben úgy véli, hogy a tulajdonos például elesett.

A sétabot jelenleg még fejlesztési szakaszban van. Egyelőre nem ismert sem a bevezető ára, sem az esetleges megjelenési időpontja. "Tesztelni akarjuk, hogy van-e igény egy nyugdíjasoknak készített egyszerű technikai eszközökre, amit azért visznek magukkal, hogy jól érezzék magukat. A fejlesztés logikus lépés volt. Az volt az ötletünk, hogy ötvözzünk egy idősekkel által használt eszközt az aktuális okostelefon-technológiával" - szögezte le Ninomiya.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások