NSA-ügy: nehéz lesz visszaszerezni a megrendült bizalmat

NSA-ügy: nehéz lesz visszaszerezni a megrendült bizalmat

2014. február 1. 04:04, Szombat
Barack Obama a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva elismerte, hogy a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lelepleződött titkos és kiterjedt adatgyűjtési gyakorlata megrendítette az amerikaiak és a szövetségesek bizalmát, amelyet nehéz lesz visszaszerezni.

"Időbe fog telni a bizalom visszaszerzése. Munkába fog telni, részben azért, mert a technika olyan sebes ütemben haladt előre, hogy a szükséges vitákat nem folytattuk le elég gyorsan" - mondta az amerikai elnökl a pénteken műsorra tűzött exkluzív interjúban. Obama védelmébe vette James Clappert, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatóját, aki egy tavalyi kongresszusi meghallgatásán nem volt őszinte a tömeges megfigyeléssel kapcsolatban. (A 16 hírszerző szerv munkáját koordináló Clapper a tavaly március 12-én tett tanúvallomásában tagadta, hogy az NSA amerikaiak százmillióira vonatkozó adatokat gyűjt. Ezt három hónappal később ugyan "téves", de a "legkevésbé valótlan" válasznak minősítette, ám republikánus honatyák egy csoportja szerint ennek ellenére eskü alatt hazudott a kongresszusnak.)

"Úgy gondolom, hogy Jim Clappernek el kellene ismernie, mint ahogy el is ismerte, hogy óvatosabbnak kellett volna lennie abban, ahogy válaszolt" - mondta. "Az aggasztotta, hogy volt egy olyan program, amelyről nem beszélhetett, de amelyre rákérdeztek a nyilvános meghallgatáson, ezért nehéz választás elé került" - tette hozzá. Obama kitért rá, hogy 300 céggel egyeztetett a tartósan munkanélküliek alkalmazásáról, köztük olyan óriásokkal is, mint a Wal-Mart, az Apple és a Ford.

Ezzel egy időben az amerikai külügyminiszter Berlinben a német kancellárral folytatott megbeszélése előtt azt hangsúlyozta, hogy nincs mindenben egyetértés az Egyesült Államok és Németország között, de a kapcsolat rendkívül fontos és tovább kell erősíteni. John Kerry az NSA tevékenységét dokumentáló iratok tavaly nyári kiszivárogtatása óta először járt Berlinben. A titkos minősítésű ügynökségi dokumentumok alapján az NSA Angela Merkel kancellár mobiltelefonját is megfigyelte, ami bizalmi válsághoz vezetett a német-amerikai kormányzati kapcsolatokban.


Angela Merkel kancellár a megbeszélés előtt közösen tett sajtónyilatkozatban kiemelte, hogy az NSA-ügy nem fenyegeti a jó viszonyt, de a nézetkülönbségekről nyíltan beszélni kell. Ettől az ügytől függetlenül Berlin és Washington "kéz a kézben" dolgozik tovább a nemzetközi válságok megoldásáért és az európai-amerikai kapcsolatok erősítéséért - mondta a német kancellár. Az amerikai diplomácia vezetője pénteken tárgyalt Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel is. A megbeszélés után sajtótájékoztatót tartottak, amelyen Steinmeier kiemelte, hogy az NSA-ügy nem sodorja veszélybe a két ország barátságát, és sikerül majd közös nevezőre hozni "az eltérő elképzeléseket a szabadság és a biztonság közötti megfelelő egyensúlyról".

A német kormány szerint az NSA-ügyből okulva az egymás elleni kémkedést tiltó egyezményt kell kötni. Sajtójelentések szerint ezt ellenzik az NSA és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetői. John Kerry a sajtótájékoztatón nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy Washington hajlandó-e a megállapodni Németországgal az egymás elleni kémkedés tiltásáról, és bocsánatot kér-e a kancellár megfigyeléséért. Hangsúlyozta, hogy a "technológiai környezet" igen összetett, és a tárgyalási folyamat még nem ért véget. Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel személyesen is folytat egyeztetést az ügyben, ami hozzásegít "a gondok jobb megértéséhez mindkét oldalon" - tette hozzá. Kiemelte, hogy az NSA tevékenysége körüli kérdések rendezése és a jövőbeni együttműködés erősítése az amerikai és a német vezetés "közös felelőssége".

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások