A Deutsche Telekom lehet a cseh T-Mobile egyetlen tulajdonosa

A Deutsche Telekom lehet a cseh T-Mobile egyetlen tulajdonosa

2014. február 9. 20:40, Vasárnap
A Deutsche Telekom német távközlési társaság állítólag megvette a T-Mobile cseh mobiltelefon társaság kisebbségi részvénycsomagját is, s ezzel a T-Mobile egyetlen tulajdonosa lett - közölte a cseh CTK hírügynökség vasárnap este megbízható üzleti körökre hivatkozva.

Ezzel megerősítették a Reuters hírügynökség hasonló korábbi információját, amely szintén jól értesült, magát megnevezni nem kívánó személyre hivatkozott. A Deutsche Telekom eddig a T-Mobile társaság részvényeinek 60 százalékát birtokolta. A T-Mobile Czech Republic további 40 százalékát a németek a Mid Europa Partners (MEP) és a dubaji székhelyű Al Ain pénzügyi alaptól vásárolta meg mintegy 800 millió euróért - jegyezte meg a Reutersnek nyilatkozó üzletember. A készülő tranzakcióról nemrégiben a német Manager Magazin Online írt.

A Deutsche Telekom mobil és vonalas telefonhálózatot tervez működtetni egész Európában. Tavaly novemberben 546 millió euróért megvette a prágai központú GTS Central Europe távközlési csoportot, amely a cseh, a magyar, a lengyel, a román és a szlovák piacon összesen 38 ezer céges felhasználónak nyújt szolgáltatásokat. A németek akkor azt közölték, hogy a cég megvásárlásával csehországi tevékenységüket kívánják megerősíteni. A cseh sajtó ugyanakkor arról is spekulált, hogy a németek eladhatnák 60 százalékos részvénycsomagjukat a T-Mobile társaságban.

A GTS Central Europe iránt a cseh PPF pénzügyi befektető csoport is érdeklődött. A leggazdagabb cseh, Petr Kellner tulajdonában lévő PPF végül is a spanyol Telefónica társaság tulajdonában lévő Telefónica Czech Republic társaságot vette meg. A T-Mobile Czech Republic 1996 óta van jelen a cseh piacon. A társaságnak tavaly 5,83 millió ügyfele volt, s ezzel a legnagyobb csehországi mobiltelefon szolgáltató.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások